Blog

Vochtige zolder ventileren? Wat zijn de mogelijkheden?

vochtige zolder ventileren
Ventilatie

Vochtige zolder ventileren? Wat zijn de mogelijkheden?

Vochtproblemen beperken zich niet alleen tot de kelder of de badkamer, ook op zolder kan je er last van krijgen. Een vochtige zolder brengt een muffe geur met zich mee en veroorzaakt schimmelvorming. De beste manier om die problemen te voorkomen, is door een goed ventilatiesysteem op zolder te installeren.

Hoe ontstaan vochtproblemen op zolder?

Vochtproblemen zijn een doorn in het oog. Ze vereisen een grondige aanpak en kunnen voor heel wat problemen zorgen wanneer ze niet behandeld worden. Vochtproblemen associëren we meestal met de kelder of vochtige ruimtes zoals de badkamer, maar ook op zolder kunnen vochtproblemen ontstaan. 

Meestal worden vochtproblemen op zolder veroorzaakt door een te vochtige lucht. In niet of amper verluchte zolders kan het behoorlijk warm en vochtig worden. Die vochtige lucht is niet alleen ongezond, maar kan ook voor lokale vochtproblemen zorgen.

Ernstigere vochtproblemen op zolder kunnen ook te wijten zijn aan kleine scheurtjes in het dak of op de plaats waar het dak en de gevelstenen elkaar ontmoeten. Die scheurtjes komen voor bij oudere huizen, maar ook werkzaamheden in de straat of aan de weg kunnen de druppel zijn die de emmer doet overlopen. Via die kleine scheurtjes sijpelt water binnen dat zich daarna ophoopt onder het dak en in de binnenmuren op zolder. Met alle gevolgen van dien.

Vochtproblemen brengen schimmels met zich mee

Wanneer je de zolder niet verlucht of weinig betreedt, geef je vocht vrij spel. Je kan de vochtproblemen dan opmerken als donkere plekken op de muren, maar meestal zijn het schimmels die de vochtproblemen op zolder verraden. Vooral wanneer je niet vaak op zolder komt.

Die schimmels lijken misschien makkelijk te behandelen, maar ze vergen wel degelijk een grondige aanpak. Een eenvoudig reinigingsmiddel zal de schimmel aan de oppervlakte misschien (deels) weghalen, maar de schimmels die diep in het materiaal verankerd zitten, zal je niet wegkrijgen. De schimmel kan zich zo blijven verspreiden. Het spreekt voor zich dat bij lekkages eerst en vooral het vochtprobleem zelf aangepakt moet worden om de zolder opnieuw in topvorm te krijgen.

Het belang van ventilatie op zolder

De allerbeste manier om schimmels te voorkomen, is door de zolder goed te verluchten. Zo wordt de warme, vochtige lucht, die een ideale broeihaard voor schimmels vormt, vervangen door frisse buitenlucht. De schimmel krijgt zo geen kans om te groeien. 

Af en toe het raam van de zolder openzetten is soms voldoende. Heeft je zolder geen raam of wil je liever niet regelmatig de zoldertrap trotseren, dan is een ventilatiesysteem natuurlijk dé oplossing. De lucht is dan altijd vers en heeft een evenwichtig vochtniveau. 

ventilatie in huis

Welke soorten ventilatiesystemen bestaan er?

De ventilatie van je zolder kan op verschillende manieren gebeuren. 

Wanneer je een nieuw raam hebt laten steken in je zolder, is de kans groot dat dat raam uitgerust is met een ventilatieroostertje. Dat kleine roostertje moet voor een betere luchtkwaliteit zorgen. Kijk dan wel zeker na of het roostertje ook effectief open staat. 

De kans is groot dat natuurlijke ventilatie op jouw zolder echter niet volstaat. De technologie helpt je dan graag een handje. Een mechanisch ventilatiesysteem werkt met een centrale elektrische ventilator die actief de lucht op zolder zal verversen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ventilatiesystemen C en D. Ventilatiesysteem C blaast verse lucht in de zolderkamer en zuigt ook vervuilde lucht naar buiten. Ventilatiesysteem D doet dat ook, maar de verse lucht wordt gefilterd en eventueel ook verwarmd via een warmtewisselaar, al is dat op een zolder meestal niet nodig. 

Meer over ventilatie

Welke ventilatie bij renovatie?
Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?
Wat is stille ventilatie?
Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie
Wat is decentrale ventilatie?

Ventilatiesysteem installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je de vochtige zolder beter ventileren met een nieuw ventilatiesysteem? Of wil je advies over hoe je je zolder beter kan ventileren? De experts van Ventitec helpen je graag en bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder