Welke ventilatie bij renovatie?
Welke ventilatie bij renovatie?
Ga je binnenkort renoveren? installeer dan direct ook een ventilatiesysteem in je woning! Een ventilatiesysteem installeren bij een renovatie is misschien niet verplicht, maar het brengt toch heel wat voordelen mee bij het indienen van je bouwaanvraag. Waarom zou je naast je renovatie ook nog eens een ventilatie laten plaatsen? En welk ventilatiesysteem kies je dan best?
Ventilatiesysteem: waarom je ervoor moet gaan
Wie denkt aan een grondige renovatie, denkt direct aan een goede isolatie en voldoende luchtdichtheid, maar vergeet vaak hoe belangrijk een goede verluchting is in een woning. Wanneer er onvoldoende verse lucht in een pand binnen kan, zal de luchtkwaliteit drastisch verlagen. Dit gebeurt vooral in de winter wanneer de meesten de ramen en deuren gesloten houden tegen de koude.
Gevolgen slechte luchtkwaliteit
Wanneer je regelmatig vertoeft in een ruimte met een erbarmelijke luchtkwaliteit, kan dat enkele vervelende gevolgen met zich meedragen: je krijgt last van kortademigheid, vervelende geurtjes en vaak ook zuurstofgebrek. Bij onvoldoende ventilatie ga je niet alleen te maken krijgen met lichamelijke problemen, maar zal eveneens op langere termijn voor vochtproblemen zorgen. Het vocht kan namelijk de woning veel minder snel verlaten, waardoor dit zich zal ophopen en zich gaat vestigen op de koudste punten in huis zoals de ramen, deuren, spiegels of koudebruggen aan de buitenmuren. Gevolgen? Schimmelvorming op de muren, nog slechtere (en zelfs giftige) lucht, en eventuele schade aan de structuurbouw van je pand.
Ventilatiesysteem kiezen: de opties
De keuze van je ventilatiesysteem hangt af van de aard van je verbouwing. Ga je enkel kleine aanpassingen in je woning laten doen? Dan is een ventilatiesysteem C een goede optie. Ben je van plan om grondige verbouwingen door te voeren? Dan kan een balansventilatie (ventilatiesysteem D) wel dienen.
Ventilatiesysteem C
Bij kleine werken is dit soort ventilatie een ideale oplossing om ventilatieproblemen te voorkomen! Hierbij wordt er verse lucht op een natuurlijke manier ingevoerd en zal de vervuilde lucht op mechanische wijze uit huis worden afgevoerd. De natuurlijke invoer wordt vaak door een te goede isolatie belemmerd, waardoor ventilatieroosters moeten geïnstalleerd worden in het raamwerk of de buitengevel. De afvoer wordt meestal in natte ruimtes uitgevoerd zoals de keuken, badkamer en/of bergruimte.
Ventilatiesysteem D (balansventilatie)
Staan er grote verbouwingswerken op de agenda? Bij een complete vernieuwing van het pand is het aangeraden om voor een balansventilatie te gaan, oftewel een ventilatiesysteem D. Hierbij wordt de verse lucht mechanische aangevoerd en ook de vervuilde lucht wordt op mechanische wijze afgevoerd. De aan- en afvoer wordt op die manier in balans gebracht, wat je dus niet zal hebben bij een ventilatiesysteem C. Natuurlijk liggen de prijzen bij zo’n balansventilatie iets hoger.
Meer over ventilatiesystemen
- Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?
- Wat is stille ventilatie?
- Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie
- Wat is decentrale ventilatie?
Ventitec helpt mee met je verbouwingen
Onze experts staan klaar om jouw woning tijdens de verbouwingen van ventilatie te voorzien. Ga je verbouwen en wil je graag de ventilatiemogelijkheden met één van onze specialisten bespreken? We komen graag bij je langs om de mogelijkheden te bekijken en samen met jou te bespreken. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.