Blog

Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie

ventilatie materialen
Ventilatie

Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie

In de badkamer ontstaat er meestal veel waterdamp. Als u de ruimte niet goed ventileert, gaat de lucht condenseren tegen de wanden en het plafond. Dat kan vervolgens leiden tot schimmels en muffe geurtjes en kunnen zelfs gevaarlijk zijn voor uw gezondheid. Maar geen paniek! Het is namelijk makkelijk op te lossen. Met een mechanische afzuigsysteem in je badkamer zal je badkamer altijd voldoende geventileerd blijven om schimmels te voorkomen.

Schimmels: gevolgen voor gezondheid

Schimmels zijn niet alleen zeer onsmakelijk, maar ook helemaal niet goed voor uw gezondheid. Vooral voor mensen met astma, rinitis en andere ademhalingsstoornissen kan dit gevaarlijk worden. Zelfs gezonde kinderen hebben meer kans om ademhalingsproblemen te krijgen als zij regelmatig in contact komen met schimmel. U kan dus schimmel beter voorkomen dan genezen in uw badkamer. Met een automatisch ventilator komt dit helemaal in orde. 

Welk afzuigsysteem voor mijn badkamer? 

Er bestaan verschillende manieren om uw badkamer automatisch te kunnen verluchten. De makkelijkste manier is het gebruik van een badkamerventilator. Het plaatsen van zo’n ventilator verloopt heel snel, maar de juiste ventilator selecteren voor je badkamer is wel noodzakelijk. De afzuiging in uw badkamer moet namelijk perfect afgestemd zijn met de vochtproductie. Hierbij moet u dus zeker rekening houden met de capaciteit van de ventilator, de diameter van de ventilatiekanalen en de bedieningswijze. 

Opbouw- of inbouwventilator? 

  • De opbouwventilator is de meest populaire onder de badkamerventilators. Hij is makkelijk en snel te installeren en is absoluut niet duur. Eén nadeel: Hij maakt vaak redelijk veel lawaai.
  • Een inbouwventilator maakt in het algemeen minder geluid. De ventilator wordt in het luchtkanaal of tussen twee luchtbuizen geïnstalleerd. Hij is daardoor niet zichtbaar en maakt eveneens minder geluid. In tegenstelling tot de opbouwventilator, is deze ventilator iets moeilijker te monteren. 

Axiaal of centrifugaal? 

Als u uw keuze heeft gemaakt tussen een opbouw- of inbouwventilator, staat er nog een andere vraag op u te wachten: gaat u voor axiaal of centrifugaal? 

Bij axiale ventilators is het ventilatorblad zeer plat opgebouwd, waardoor het iets weg heeft van een vliegtuigpropeller. Een centrifugale ventilator daarentegen heeft een veel “dikkere” opbouw en lijkt meer op een tredmolen of rad. Deze ziet er iets minder mooi uit, maar is wel zeer geschikt voor grote ruimtes. Axiale ventilators zijn perfect voor kleine badkamers. 

Buis- of kanaalventilator? 

Als u voor een inbouwventilator gaat, heeft u twee keuzes: ofwel kiest u een buisventilator, ofwel een kanaalventilator. Een buisventilator plaats je volledig in een luchtafvoerkanaal en is daarom het makkelijkst te installeren. Hij heeft echter wel de minst hoge capaciteit waardoor hij vooral geschikt is voor kleinere ruimtes zoals wc’s. De kanaalventilator wordt tussen twee luchtbuizen in geplaatst en zijn meer geschikt voor langere afvoerkanalen. Hij heeft doorgaans een veel grotere capaciteit. 

Heb ik veel capaciteit nodig voor mijn badkamer? 

Uw ventilator moet groot genoeg zijn om alle vochtige lucht te kunnen afvoeren. Wilt u weten wat voor soort ventilator u moet kopen? Dan berekent u beter eerst de luchtcapaciteit uit: Lengte x Breedte x Hoogte van de badkamer x 10. 

Ventitec plaatst jouw afzuigsysteem 

Badkamerventilators zijn in het algemeen niet duur en snel geplaatst. Wilt u schimmels beter voorkomen dan genezen? Ventitec helpt u de juiste ventilator te kiezen voor uw specifieke ruimte(s) en maakt een installatieplan op. Ventitec plant, plaatst en regelt uw ventilatie op voor een optimale luchtverversing met zo min mogelijk warmteverlies. 

Wilt u met een ervaren specialist de mogelijkheden overlopen? Onze experts bij Ventitec staan voor u klaar en helpen u graag verder! Contacteer ons voor een gratis en vrijblijvende ventilatiediagnose.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder