Airco

Airco

Airco laten plaatsen in uw woning?

Bij airco denken we vaak als eerste aan het koelen van een ruimte in een woning of gebouw. Dat is ook gedeeltelijk waar. Maar airco gaat eigenlijk verder dan dat. Het is het behandelen van lucht in een omgeving waarin mensen verblijven om een optimale luchtzuiverheid, temperatuur, circulatie en luchtvochtigheid te verzekeren.

Kortom, airco kan zowel koelend als verwarmend werken. Dat is belangrijk om te weten voor u een keuze gaat maken voor het systeem van uw airconditioning.

1. Wat is belangrijk bij het kiezen van een airco?

Zoals gezegd, bij airco let je op een comfortabele binnentemperatuur, voldoende luchtvochtigheid in huis, zuivere lucht en een voldoende hoge luchtcirculatie.

Dat alles samen zorgt voor een woonruimte waarin u zich goed voelt. Zo komen we aan de volgende vragen die de keuze van uw airco in belangrijke mate gaan bepalen.

Wat is de gewenste temperatuur?
Wat is de optimale vochtigheidsgraad in huis?
Hoe zuiver is de lucht momenteel in huis?
Hoe vlot circuleert de lucht momenteel?
Is er bijkomende nood aan ventilatie?
Is er bijkomende nood aan verwarming?
soorten airco

2. Welke temperatuur wilt u bereiken met de airco?

Het is cruciaal dat u weet wat de ideale binnentemperatuur is. Bij een airco is het de bedoeling dat de temperatuur constant wordt gehouden. Ons lichaam heeft het liefste een ongewijzigde temperatuur. Bij veel temperatuurschommelingen vergroot de kans dat we ons slecht voelen of ziek gaan worden.

Welke temperatuur comfortabel is, verschilt van persoon tot persoon. De ene zal zich goed voelen bij 20 graden Celsius, terwijl dat net al iets te fris is voor anderen, die het liever op 22 graden houden. Dat heeft dus invloed op het comfort.

3. Wat is de ideale luchtvochtigheid in de woning?

Een airco regelt niet alleen de temperatuur, maar ook de luchtvochtigheid. Zeker tijdens de zomer is dat belangrijk, want een te droge of te vochtige lucht is niet goed voor ons welbehagen. In het algemeen hebben de meeste gebouwen een luchtvochtigheid nodig die tussen de 40 en de 60% ligt. De airco moet die vochtigheidsgraad op een constant peil houden.

Ook hier zijn er verschillen van gebouw tot gebouw en volgens de oppervlakte van de woonruimte. Daarom is een voorafgaande analyse belangrijk voor er een systeem wordt geplaatst.

4. Hoe zuiver is de lucht in uw woning?

Binnenlucht is vrijwel altijd slechter dan buitenlucht. Maar de luchtkwaliteit wordt ook beïnvloed door onszelf. Denk maar aan stof of rook. Een airco moet de lucht afdoende zuiveren en dat heeft invloed op het precieze systeem dat u moet gaan kiezen.  De ene luchtfilter is namelijk de andere niet.

5. Hoe zit het met de luchtcirculatie in huis?

De luchtcirculatie moet op maat zijn van de woonruimte waarin de airco wordt geplaatst. Indien de lucht te snel circuleert, ontstaat er tocht. Daar kunt u dus verkouden van worden.

Daarom is het belangrijk om de luchtcirculatie op peil te houden. Een airco die te snel lucht wegtrekt en terug pompt is niet goed. Een extra factor daarbij is opnieuw de oppervlakte van de woonruimte. Een installatie die niet is afgeregeld op de ruimte zelf kan te veel of net te weinig luchtcirculatie hebben.

6. Welke nood aan ventilatie is er?

Een airco kan ook dienen als ventilatie in bepaalde gevallen. Het is wel belangrijk om te weten welke ventilatie er reeds aanwezig is in het gebouw. Te veel ventilatie is niet comfortabel en kan leiden tot overbodig warmteverlies.

7. Lees meer over airco

Erkend verdeler

LG-logo
logo daikin
ventaria logo
Olimpia Splendid logo

8. Airco laten plaatsen? Contacteer Ventitec!

Ventitec heeft ruime ervaring in het plaatsen van airconditioning in woningen en bedrijven. Onze specialisten komen graag bij u langs voor een voorbereidende analyse en een prijsvoorstel op maat.

Vraag uw gratis en vrijblijvende analyse aan om de juiste airco te kunnen plaatsen.

Vertrouw op onze expertise voor uw airconditioner op maat!   

Last van condens of schimmels in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder