Soorten ventilatiesystemen

Soorten ventilatiesystemen

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Ventilatie is vandaag essentieel bij een nieuwbouw of een ingrijpende renovatie om een gezond binnenklimaat te verzekeren in huis. Ventilatiesystemen gaan CO2 , vocht en onzuivere lucht afvoeren en nieuwe verse lucht aanvoeren.

Welk ventilatiesysteem uw woning juist nodig heeft, hangt af van het debiet, ofwel de essentiële hoeveelheid lucht die ververst moet worden. Het debiet wordt beïnvloed door de aanwezigheid van vocht, CO2  , de mate van luchtverontreiniging in de woning en van het aantal mensen en/of dieren die er wonen.

Ook de aard van de luchtverontreiniging heeft een invloed. Zijn er mensen die roken? Dan zal er sigarettenrook afgevoerd worden. Worden er chemische producten gebruikt voor de schoonmaak? Dan zullen die ook door het luchtfilter moeten. Verder zijn er ook bacteriën, stof en geurstoffen in de lucht.

1. Welke types ventilatie zijn er voor uw woning?

Er zijn vier verschillende types ventilatie voor woningen. Dat zijn ventilatiesystemen A, B, C en D. We lichten ze hieronder even voor u toe.

Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie
Ventilatiesysteem B: aanvoer met ventilatoren
Ventilatiesysteem C: afvoer met ventilatoren
Ventilatiesysteem D: balansventilatie
ventilatie materialen

2. Ventilatiesysteem A: natuurlijke ventilatie zonder ventilatoren

Bij type A verlopen de toevoer en afvoer van de lucht zonder ventilatoren, maar op een natuurlijke wijze. Er is dus geen mechanisch systeem dat voor de ventilatie zorgt.

Het verschil in temperatuur tussen de binnen- en buitenlucht gaat zorgen voor de circulatie van lucht en warmte. Het beste voorbeeld van natuurlijke ventilatie is wanneer je het raam open gaat zetten in de winter om frisse lucht binnen te laten. Dan ventileert de woning ook beter dan in de zomer.

Verder gaan de verschillen in druk tussen binnen en buiten zorgen voor ventilatie. Als het waait tegen uw ramen of roosters zal er meer ventilatie zijn dan wanneer het windstil is. Door ramen en deuren te openen versterk je dus het ventilatie-effect.

Voordelen van natuurlijke ventilatie:

  • Mix tussen aan- en afvoer is doorgaans goed
  • U kan onverwachte luchtverontreiniging buiten houden (bijvoorbeeld wanneer uw buurman aan het barbecueën is)

Nadelen van natuurlijke ventilatie:

  • Weinig controle over de aan- en afvoer van lucht.
  • Op warme zomerdagen volstaat natuurlijke ventilatie vaak niet
  • In de winter is er te veel ventilatie en dus tocht. Ramen worden dan gesloten met als resultaat onvoldoende frisse lucht.

3. Ventilatiesysteem B: luchttoevoer via ventilatoren

Bij ventilatie van het type B gaan ventilatoren zorgen voor de toevoer van verse lucht. De goede lucht wordt in de woning gepompt via aanvoeropeningen in de diverse kamers van de woning. De slechte lucht wordt verlaat dan de woning via afvoeropeningen in de verschillende ruimten. De afvoeropeningen gaan naar een luchtkanaal dat boven de nok van het dak uitsteekt.

Dit systeem wordt tegenwoordig vrijwel niet meer toegepast door de hoge kostprijs. Er zijn twee soorten ventilatiekanalen nodig, wat erg arbeidsintensief is.

4. Ventilatiesysteem C: luchtafvoer met ventilatoren

Het ventilatiesysteem type C voert de slechte lucht af naar buiten via ventilatoren en langs afvoerroosters in de verschillende kamers. Denk maar aan het toilet, de badkamer, de keuken of de slaapkamer.

Het principe hiervan is dat er onderdruk gaat ontstaan waardoor er opnieuw verse lucht via roosters op de ramen in de woning binnen kan komen. De lucht wordt door de kamers heen vervoerd via openingen en roosters bij de deuren. De ventilatie is regelbaar met een bedieningsschakelaar of -paneel, waarbij er keuze is tussen laagstand, middenstand of hoogstand. Deze ventilatie staat nooit af.

Type C met vraaggestuurde ventilatie: afzuiging met ventilatoren volgens behoefte

Vraaggestuurde ventilatie werkt op volledig dezelfde manier als het gewone type C, maar er is geen constante afvoer. De ventilatie wordt automatisch geregeld volgens de behoefte op dat moment. Het is vaak overbodig of zelfs niet wenselijk om elke kamer in een woning constant te laten ventileren.

Voordelen van vraaggestuurde ventilatie:

  • Het is mogelijk om alleen te ventileren in de kamers waar het vaakst mensen zijn.
  • Het regelen gebeurt automatisch, dus de ventilatie gaat alleen waar en wanneer het echt nodig is.
  • Vraaggestuurde ventilatiesystemen zijn energiezuinig en voorkomen ophoping van schadelijke stoffen.
  • Via sensoren kan CO2-concentratie, luchtvochtigheid of beweging worden geregistreerd. De sensoren sturen de ventilatie aan die automatisch zorgt voor meer of minder luchtverversing.

Nadelen van vraaggestuurde ventilatie:

  • Sommige systemen zijn vrij duur qua plaatsing
  • De instellingen kunnen soms afwijken van de effectieve ventilatievraag van het moment

5. Ventilatiesysteem D: balansventilatie

Ventilatiesysteem D is de zogenaamde balansventilatie. Zoals de naam al zegt gaat dit type ventilatie zorgen voor een evenwicht tussen de aan- en afvoer van de lucht in en uit de woning.

Met dit systeem wordt er doorgaans een speciale ventilatiebox met efficiënte ventilatoren geplaatst, meestal op de zolder, die de afvoer van vervuilde lucht, en de aanvoer van verse lucht gaat voorzien.

In de verschillende kamers worden afvoerroosters geplaatst, terwijl er tegelijk via een kanaal ook verse buitenlucht wordt aangevoerd.

Voordelen van balansventilatie:

  • Balansventilatie kan met warmteterugwinning of WTW worden voorzien. Zo kan 90% van de warmte uit de afgevoerde vervuilde lucht gerecupereerd worden en terug in de woning gebracht worden.
  • Het evenwichtssysteem zorgt doorgaans voor een constant en comfortabel binnenklimaat

Nadelen van balansventilatie:

  • Het is niet à la minute regelbaar
  • Niet geschikt voor ieder gebouw

6. Is er een verschil in ventilatienormen tussen woningen en andere gebouwen?

In particuliere woningen zijn de ventilatienormen anders dan bij scholen, kantoorgebouwen of ziekenhuizen. Die zaken zijn vastgelegd in het EPB-decreet. Daarom zijn ook niet alle systemen geschikt voor alle gebouwen. Een ventilatiediagnose is dus essentieel om de juiste keuze te kunnen maken voor een systeem. 

Alle ventilatienormen zijn afgeleid van de belangrijkste factoren: luchtvochtigheid, zuiverheid, hoeveel mensen en dieren er komen, etc. Daar wordt de latere installatie dan ook op afgestemd.

7. Meer artikels over ventilatie

Erkend verdeler

LG-logo
logo daikin
ventaria logo
Olimpia Splendid logo

8. Ventilatiesysteem nodig? Ventitec helpt u graag!

Bent u nog op zoek naar de best passende ventilatie voor uw woning? Onze specialisten komen graag bij u langs voor een gratis ventilatiediagnose op maat zodat u de juiste keuze kunt maken.

Reken op Ventitec voor een ventilatieoplossing op maat

Ventilatie nodig in uw woning of bedrijf? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze adviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder