Blog

Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?

ventilatie in huis
Airco

Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?

De woningen die vandaag gebouwd worden zijn erg goed geïsoleerd, en som misschien wel té goed. De isolatienormen zijn namelijk enorm strikt geworden de laatste decennia en dat heeft zo zijn voordelen en nadelen. Aan de ene kant gaat er nauwelijks tot geen warmte verloren in de winter en blijft het in de zomer koel binnen. Aan de andere kant hebben zo’n nieuwbouwpanden regelmatig ventilatieproblemen omdat deze zo luchtdicht gebouwd worden. Ventilatiesystemen worden om die reden dan ook verplicht, het liefste inclusief warmterecuperatie. 

Waarom is ventilatie verplicht? 

Nieuwbouwwoningen die erg luchtdicht zijn, gaan véél sneller last hebben van allerhande vochtproblemen zoals condensvorming. de waterdamp die vrijkomt bij het douchen, afwassen, poetsen of zelfs ademen vindt namelijk geen weg naar buiten, waardoor deze damp zich gaat hechten als waterdruppels op de koudste oppervlaktes in je woning. Dit gebeurt meestal op ramen, spiegels en muren. Op lange termijn kan dit voor vervelende vochtproblemen zorgen en je woning erg beschadigen. Ook de luchtkwaliteit in huis kan erg verslechteren hierdoor. 

Vroeger waren de gebouwen minder goed geïsoleerd en het kon het vocht via de muren naar buiten. Regelmatig de ramen openzetten was daarbij meer dan voldoende. Momenteel is dat laatste zelfs niet meer voldoende om de condensatie en vochtophoping te vermijden. Een ventilatiesysteem kan hiervoor de oplossing bieden. 

Ventilatiesysteem: de voordelen

Het ventilatiesysteem dat het meest geschikt is voor nieuwbouw en dat dus ten zeerste wordt aangeraden is er eentje met warmterecuperatie. Bij zo’n systeem wordt de verse lucht van buiten voorverwarmd door de vervuilde lucht van binnenshuis. 

Waarom is het zo belangrijk om een goed ventilatiesysteem te plaatsen? Wel, het voorkomt allereerst vervelende vochtproblemen en schimmels, en het zorgt ervoor dat er geen schade komt aan je ramen door de condensatie. Ook blijft de luchtkwaliteit stabiel, waardoor je geen luchtwegaandoeningen zal creëren. Het vochtigheidsniveau is eveneens ideaal bij het gebruik van ventilatie. Ten slotte zal je ook meer tevreden zijn met je maandelijkse energierekening! 

Ventilatiesysteem: soorten 

Als je een ventilatieysteem wil aanschaffen zal je moeten kiezen tussen enkele verschillende soorten systemen. Zo heb je ventilatiesysteem A, B, C en D. 

Ventilatiesysteem A: natuurlijk ventileren

Bij dit systeem wordt gebruik gemaakt van natuurlijke ventilatie via in- en afvoer van lucht. De ventilatieroosters voeren dan op z’n beurt verse lucht aan, waarna een verticaal buizenkanaal instaat voor de afvoer van vervuilde lucht. 

Ventilatiesysteem B en C: combinatie van natuurlijk- en mechanisch ventileren 

Bij deze twee systemen wordt natuurlijk ventileren gecombineerd met de mechanische versie. Systeem B zorgt voor verse lucht op de mechanische wijze en voert vervuilde lucht af op een natuurlijke manier. Systeem C doet net het omgekeerde: op een natuurlijke manier verse lucht invoeren, maar op een mechanische manier de andere lucht binnenshuis afvoeren. Deze systemen gebruiken echter wel wat energie en eist regelmatig onderhoud. 

Ventilatiesysteem D: mechanisch met warmterecuperatie

Bij dit systeem gebeurt alles mechanisch. Dit systeem kan je upgraden (D+) met een warmteterugwinning waarbij de warmtewisselaar de warmte uit de vervuilde lucht haalt en dit gebruikt om de verse lucht van buiten op te warmen. 

Meer over ventilatie

Ventitec: jouw partner in ventilatiesystemen

Wil je graag alle opties bespreken met een expert? Bij ventitec kan je terecht met al je vragen, noden en wensen. Samen bekijken we wat mogelijk is en stippelen we een concreet actieplan uit. Gewoon deskundig advies nodig? Daarvoor kan je ook zonder probleem bij ons terecht. Contacteer ons nu of maak een afspraak!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder