Blog

Intensieve nachtventilatie: bespaar op airco

soorten airco
Tips

Intensieve nachtventilatie: bespaar op airco

Ventilatie is bijzonder belangrijk voor een gezonde leefomgeving en tijdens hete zomerdagen wil je ook ventileren om de slaap te kunnen vatten. Intensieve nachtventilatie is een uitstekend idee, want de nacht biedt mogelijkheden. Het koelt buiten af en die frisse lucht kan je gebruiken om de warme lucht binnenshuis weg te jagen. Maar hoe pak je dat aan, intensieve nachtventilatie?

Hoe kan je ’s nachts ventileren?

Verticale ventilatie

Verticale ventilatie is een vorm van natuurlijke ventilatie die gebruikmaakt van het principe van thermische opwaartse luchtstroom om lucht door een gebouw te laten circuleren. Tijdens de nacht wordt een venster of een opening in het bovenste gedeelte van het gebouw geopend, een dakraam bijvoorbeeld terwijl ramen op lagere niveaus gesloten blijven. Op de onderste verdieping zet je eveneens ramen open zodat verse lucht kan binnenstromen.

Door het temperatuurverschil stijgt warme lucht op en verlaat het gebouw via de bovenste opening, terwijl koele buitenlucht via lagere openingen op het grondniveau het gebouw binnenkomt. Dit wordt ook wel het schoorsteeneffect genoemd. Het creëert een natuurlijke luchtstroom die helpt bij het afvoeren van warme, vervuilde binnenlucht en het binnenbrengen van frisse buitenlucht. Deze vorm van ventilatie is een fantastische manier voor intensieve nachtventilatie. Je koelt er snel de hele woning mee af.

Dwarsventilatie

Dwarsventilatie, ook wel bekend als horizontale ventilatie, is eveneens een efficiënte manier om je woning ’s nachts intensief te ventileren. In tegenstelling tot verticale ventilatie, waarbij lucht verticaal door een gebouw stroomt, vindt bij dwarsventilatie de luchtstroom horizontaal plaats, meestal vanaf een kant van het gebouw naar de andere.

Deze vorm van ventileren wordt vaak toegepast door ramen of deuren aan tegenovergestelde zijden van een gebouw te openen. Zo ontstaat een drukverschil tussen de twee openingen en stroomt de lucht van buiten naar binnen. Doe je dat ’s nachts, dan stroomt er lekker frisse lucht naar binnen.

Het is vooral effectief bij gebouwen die zijn ontworpen met doorgaande gangen, zoals veel moderne woningen en kantoren. Door het openen van ramen of deuren aan beide uiteinden van de gang kan een natuurlijke luchtstroom worden gecreëerd die de lucht in de gang ververst en de opbouw van warmte en vochtigheid vermindert.

Kringventilatie

Kringventilatie, ook wel bekend als recirculatieventilatie, is nog een type natuurlijke ventilatie waarbij de lucht in één ruimte wordt gerecirculeerd. Het moet dan het liefst wel gaan om een hoge ruimte zodat je een raam boven en onder kan openzetten om een schoorsteeneffect te creëren. Is dat niet mogelijk, dan rest er je niet meer dan de ramen gewoon open te zetten en te vertrouwen op de wind.

In de praktijk is het in dit soort ruimtes veel interessanter om een ventilatiesysteem te installeren. Zo creëer je een luchtstroom en koelt het dus sneller af.

Hoeveel ramen moet je openzetten?

Voor effectieve ventilatie in een ruimte is het essentieel dat de oppervlakte van volledig openstaande ramen ten minste 2% van de vloeroppervlakte van de desbetreffende ruimte bedraagt. Enkel zo creëer je voldoende luchtstroom om de ruimte te koelen en te ventileren. Bovendien moet elke ruimte die grenst aan een vrije gevel minstens één raam hebben dat geopend kan worden. Op die manier is het luchtdebiet voldoende groot om van ventilatie te kunnen spreken.

Belangrijk: het is bij intensieve nachtventilatie cruciaal dat je de ramen volledig open zet. We hebben het dus niet over kiepstand. Het raam moet wel degelijk helemaal openstaan.

Tips voor intensieve nachtventilatie

Om ervoor te zorgen dat er geen insecten, bladeren, stof of andere ongewenste gasten de woning binnenkomen, raden we aan om horren te gebruiken. Zo geniet je van de frisse lucht zonder je zorgen te hoeven maken over bijvoorbeeld muggenbeten.

En wat als het tijdens die intensieve nachtventilatie begint te regenen? We horen het je al denken. Daar bestaat ook een oplossing voor: regensensoren voor dakramen. Merkt het raam de regen op, dan sluit het dakraam vanzelf en voorkom je regenschade via het dak.

Een mechanisch ventilatiesysteem als alternatief

Slaap je toch liever met de ramen dicht? Of is verticale noch dwarsventilatie aan de orde? Dan raden we je aan om een mechanisch ventilatiesysteem te installeren.

Een mechanisch ventilatiesysteem van het type D werkt door gebruik te maken van een centrale ventilator om lucht vanuit verschillende ruimtes in het gebouw af te voeren en verse buitenlucht naar binnen te brengen. Die systemen hebben ook warmteterugwinningseenheden (WTW) die de warmte uit de afgevoerde lucht halen en deze overdragen aan de verse buitenlucht. Zo krijg je in de zomer probleemloos verse lucht binnen, maar verlies je tijdens de winter geen gestookte warmte. Een mechanisch ventilatiesysteem garandeert een continue toevoer van verse, gefilterde buitenlucht. Het is qua afkoeling zeker niet zo efficiënt als gewoon alle ramen opengooien, maar een mechanisch systeem heeft wel veel bijkomende voordelen.

Dankzij een mechanisch ventilatiesysteem filter je bijvoorbeeld continu waterdamp in de lucht weg, waardoor je schimmels voorkomt. De luchtkwaliteit is dag en nacht en ’s zomers en ’s winters optimaal én de ventilatie is ook volledig onafhankelijk van de weersomstandigheden buiten. Verder kan je dit soort ventilatiesystemen ook uitrusten met filters om pollen en andere allergenen uit de lucht te halen.

Ventitec installeert ventilatiesystemen in jouw omgeving

Intensieve nachtventilatie is een uitstekende manier om je woning van verse lucht te voorzien tijdens de nacht en zo de airco niet aan te hoeven steken. Het kan op natuurlijke wijze, maar dus ook door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren. Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een ventilatiesysteem? We geven je graag meer informatie. Neem vandaag nog contact met ons op.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder