Ventilatie op kantoor? Wat moet je weten?
Ventilatie op kantoor? Wat moet je weten?
Ventilatie op de werkvloer is van groot belang. Werknemers werken beter wanneer de luchtkwaliteit optimaal is en zullen minder snel last krijgen van droge ogen, een geïrriteerde keel of hoofdpijn. Een goede ventilatie bevordert met andere woorden de productiviteit. Daarnaast is ventilatie ook van groot belang in de strijd tegen het coronavirus.
In dit artikel vertellen we je waarom ventileren zo belangrijk is en hoe je het kantoor precies kan ventileren. Interesse in ventilatie op kantoor? Laat het ons gerust weten.
Goede ventilatie bevordert de productiviteit
De belangrijkste reden om goed te ventileren op kantoor is eenvoudig: werknemers werken er beter van. Een goede ventilatie bevordert de productiviteit en dat zal je waarschijnlijk niet verrassen. Een slechte luchtkwaliteit op het werk brengt tal van problemen met zich mee. Er is onvermijdelijk wat geurhinder na verloop van tijd, maar ook de ogen en de keel kunnen geïrriteerd geraken. Wanneer werknemers acht uur per dag in die ongeventileerde ruimtes doorbrengen, kunnen ook hoofdpijn en vermoeidheid toeslaan.
Werknemers die steeds opnieuw in die slechte lucht moeten werken, zullen ook vaker ziek zijn. Dat vertaalt zich in meer ziektedagen en dat komt het bedrijf niet ten goede. Het staat ook vast dat virussen zich gemakkelijker kunnen verspreiden in slecht geventileerde ruimtes. Ook op die manier vermijd je dus ziektes op de werkvloer. Goede ventilatie op de werkvloer vormt niet voor niets een hoeksteen van het coronabeleid.
Gezonde lucht op de werkvloer is verplicht
Het Koninklijk Besluit Arbeidsplaatsen legt bovendien vast dat elke werkgever verplicht is om te zorgen voor een gezond binnenklimaat op arbeidsplaatsen. De wet schrijft voor dat de CO2-concentratie lager moet liggen dan 900 ppm of dat er een ventilatiedebiet moet zijn van minimum 40 m³ per uur per aanwezige persoon.
Worden die drempels niet gehaald, dan begaat de werkgever dus een overtreding. Sinds de coronapandemie werd het belang van een goede ventilatie extra onderstreept, ook op de werkvloer. Het is verplicht om goed te ventileren waar telewerk of afstand houden niet mogelijk is.
Het belang van de CO2-meter op het werk
Maar hoe kan je de luchtkwaliteit op het werk nagaan? Dat kan met een CO2-meter.
Elke persoon ademt CO2 uit. Hoe meer mensen er in de ruimte zijn, hoe meer CO2 er dus uitgeademd wordt. In een slecht geventileerde ruimte stapelt de CO2 zich op en ontstaan veel te hoge CO2-concentraties. Wanneer de ruimte daarentegen goed geventileerd wordt, komt er verse lucht binnen en kan de CO2 ontsnappen. Het CO2-gehalte in de lucht is met andere woorden een indicator van hoe gezond en vers de lucht in een binnenruimte is.
Met behulp van een CO2-meter kan je de kwaliteit van de lucht op kantoor in de gaten houden. Stijgt de CO2-concentratie, dan moet er extra geventileerd of verlucht worden. Zo creëer je een gezonde werkomgeving.
Ventileren of verluchten?
Ventileren is niet hetzelfde als verluchten. Wanneer je een ruimte verlucht, zet je een raam of een deur tijdelijk open om nieuwe lucht binnen te brengen op kantoor. Wanneer het buiten koud is of als het regent, zal dat raam waarschijnlijk niet lang blijven openstaan. Verluchten is dus een manier om de luchtkwaliteit in de ruimte tijdelijk te verbeteren. Zodra het raam terug dicht is, begint het CO2-gehalte opnieuw te stijgen.
Ventilatie is een duurzamere manier van verluchten. De vervuilde lucht wordt dan continu ververst waardoor de luchtkwaliteit de hele dag optimaal is.
Natuurlijke vs. mechanische ventilatie
Ventilatie kan op twee manieren: natuurlijk en mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie zet je een raam de hele dag lang een beetje open of installeer je luchtroosters die buitenlucht aanvoeren. De lucht wordt dan ook de hele dag lang ververst, maar er komt ook vaak koude lucht binnen en de temperatuur op kantoor zal bijgevolg dalen. Niet leuk voor de werknemers en de energiefactuur zal ook hoger liggen.
Een mechanisch ventilatiesysteem wordt aangedreven en ververst lucht op de best mogelijke manier. De luchtkwaliteit wordt gemonitord en de luchtstroom wordt aangepast naargelang er verse lucht nodig is. Dat gebeurt via roosters die ingebouwd zijn in de muren en verbonden zijn met de buitenlucht. Er treden bij mechanische ventilatie geen vervelende koude luchtstromen op en dat is aangenamer werken.
Ventilatiesysteem installeren? Ventitec helpt je graag
Kan de luchtkwaliteit op de werkvloer beter? Dan is het een goed idee om een ventilatiesysteem te installeren. De experts van Ventitec helpen je graag verder en geven je advies over wat de ventilatiemogelijkheden op jouw kantoor zijn. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
Meer over ventilatie
Welke ventilatie bij renovatie?
Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?
Wat is stille ventilatie?
Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie
Wat is decentrale ventilatie?
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.