Warmtepompboiler

Warmtepompboiler

Warmtepompboiler installeren in uw woning

1. Wat is een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler is een boiler die met het principe van een lucht/water-warmtepomp het sanitair warm water op temperatuur kan brengen. Het is een energiezuiniger oplossing dan een boiler die wordt aangestuurd door de CV-ketel op stookolie of gas.

Een warmtepompboiler gaat warmte aan de lucht onttrekken om daarmee het water te gaan verwarmen. Dit staat los van het verwarmingssysteem.

1.1 Hoe werkt het?

Stap 1: De warmtepompboiler haalt warmte uit de omgevingslucht of lucht die door een ventilatiesysteem wordt afgevoerd.

Stap 2: De boiler werkt met een koelvloeistof die in gasvorm wordt omgezet door opwarming binnen de compressor. De aangevoerde buitenlucht dient voor de opwarming.

Stap 3: De gasvormige vloeistof gaat vervolgens de warmte-energie afgeven aan het op te warmen water in het boilervat. Tijdens dit proces krijgt de koelvloeistof zijn vloeibare vorm terug.

Stap 4: de cyclus herbegint.

01.
Dankzij elektrische ventilatoren wordt verse lucht op mechanische wijze doorheen de droge kamers gevoerd.
02.
De lucht stroomt door via roosters in uw binnenmuren en -deuren of via de spleten onderaan uw binnendeuren.
03.
De vochtige lucht wordt tot slot op natuurlijke wijze naar buiten geleid via verticale afvoerkanalen.

2. Wat is het verschil tussen een warmtepomp en een warmtepompboiler?

De werking mag dan wel gelijkaardig zijn, toch zijn een warmtepomp en een warmtepompboiler niet hetzelfde.

Een warmtepomp is effectief een verwarmingsinstallatie die je gebruikt voor het verwarmen van de woning en daarnaast eventueel ook je sanitair warm water. Een warmtepompboiler is daarentegen een boilerinstallatie die alleen sanitair warm water opwarmt.

3. Wanneer is een warmtepompboiler plaatsen interessant?

In bepaalde situaties is de plaatsing van een warmtepompboiler een interessante optie:

Gebruik je veel warm water, bijvoorbeeld omdat je een groot gezin hebt? Dan is het zeker interessant. Het boilervat kan in grotere volumes komen zoals 200, 250, 300 of zelfs tot 500 liter.
Heb je zonnepanelen? Dan kan je jouw eigen opgewekte elektriciteit uiteraard gebruiken om de wamtepompboiler te doen werken. Zo verhoog je het rendement van de zonne-installatie.
Daarnaast is de installatie ook eenvoudig: een warmtepompboiler werkt met een eenvoudig stopcontact. Eigenlijk moet verder alleen de leiding voor het sanitair warm water worden getrokken tussen de boiler en de kranen.

4. Zijn er ook nadelen aan een warmtepompboiler?

Een warmtepompboiler neemt behoorlijk wat plaats in, al is dat natuurlijk bij de meeste boilers het geval.  Idealiter kan je de boiler plaatsen in de garage, kelder of zolder of op een andere plek waar het niet stoort.

Daarnaast moet je ook kijken naar de warme lucht. In de zomer is dat geen probleem, maar in de winter verlaagt het rendement wel wat omdat de omgevingslucht dan minder warm is en de installatie dus harder moet werken om je sanitair warm water op te warmen. Verder is het prijskaartje initieel wat hoger dan een traditionele boiler, maar daar staat tegenover dat je door met hernieuwbare energie te werken wel je energiefactuur verlaagt en dit dus in een aantal jaar hebt terugverdiend.

5. Interesse in een warmtepompboiler? Ventitec helpt je graag!

Wij plaatsen warmtepompboilers en andere warmtepompsystemen volgens de huidige Belgische normen en zorgen voor een vakkundige plaatsing en probleemloze werking.

Had u graag een offerte gewenst om uw installatie te laten plaatsen? Contacteer ons voor een gratis analyse. Dan krijgt u meteen het juiste advies van onze experts.

6. Vraag naar onze realisaties in warmtepompboilers

Benieuwd naar onze projecten met warmtepompboilers? Vraag er gerust naar!

Warmtepompboiler laten plaatsen? Vraag uw gratis offerte aan.

Onze adviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder