Blog

Gezondheidsklachten door slechte ventilatie? Een ventilatiesysteem is de oplossing

gezondheidsklachten ventilatie
Ventilatie

Gezondheidsklachten door slechte ventilatie? Een ventilatiesysteem is de oplossing

Slechte ventilatie is niet zo onschuldig als het lijkt. Een slechte luchtkwaliteit en een te hoge luchtvochtigheid in huis kunnen heel wat gezondheidsklachten in de hand werken. Er bestaat zelfs zoiets als het sickbuildingsyndroom. Natuurlijke ventilatie is daarom erg belangrijk. Volstaat natuurlijke ventilatie in je woning niet, dan is het een goed idee om een mechanisch ventilatiesysteem te laten installeren.

Wat kan je doen om die gezondheidsklachten te vermijden? En hoe ventileer je een woning het beste? We vertellen je het in dit artikel.

Welke gezondheidsklachten zijn te wijten aan slechte ventilatie?

Goed ventileren is cruciaal voor een goede gezondheid. Gezonde lucht inademen is namelijk even belangrijk als gezonde maaltijden eten. Ventileer je onvoldoende en is de luchtkwaliteit in je woning slecht, dan is dat nefast voor je gezondheid. Ventileren ververst niet alleen vervuilde deeltjes in de lucht zoals CO en CO2, maar verlaagt ook de luchtvochtigheid. 

Klachten door vervuilde lucht

Een te hoge concentratie CO2 en een te lage concentratie zuurstof in de lucht is niet goed voor je lichaam. Vermoeidheid is de meest voorkomende klacht die te wijten is aan een slechte luchtkwaliteit. Met noemt dat het sickbuildingsyndroom. Andere klachten zijn hoofdpijn, een benauwd gevoel en problemen met de luchtwegen. Slechte lucht stimuleert bovendien slijmvorming en kan astma in de hand werken.

slechte geur in huis 

Klachten door een te hoge luchtvochtigheid

Een te hoge luchtvochtigheid is een minstens even groot probleem. Lucht wordt erg snel vochtig in een woning. Niet alleen door douches te nemen of door te koken, maar ook omdat we vochtige lucht uitademen. De ideale luchtvochtigheid schommelt rond de 50 procent. 

Wanneer je bijvoorbeeld de slaapkamer onvoldoende ventileert en het beddengoed niet kan verluchten, creëer je een ideaal klimaat voor huisstofmijten. Voor mensen die lijden aan een allergie voor huisstofmijten is ventileren dus extra belangrijk.

Het belang van natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie is de makkelijkste manier om de luchtkwaliteit in huis snel te verbeteren. Een raam of een deur openzetten biedt een snelle oplossing, maar het effect is van korte duur. Wanneer je de ramen terug dichtdoet, hopen de CO2-deeltjes zich snel weer op en begint de luchtvochtigheid opnieuw gestaag te stijgen. 

In moderne en gerenoveerde huizen wordt de luchtkwaliteit sneller slecht. Dat komt omdat onze nieuwe huizen uitstekend geïsoleerd zijn. In oude huizen waren her en der kleine kieren en openingen in de woning waardoor er dag en nacht geventileerd werd. De lucht wordt zo constant ververst en dat is dus uitstekend voor je gezondheid. 

Om het ventilatieprobleem in nieuwe huizen op te lossen worden er ventilatieroosters voorzien die voor een betere luchtkwaliteit moeten zorgen. Tijdens koude wintermaanden sluiten veel mensen die roostertjes echter omdat ze de verwarmingskosten willen verlagen. Dat heeft niet alleen een negatief effect op de luchtkwaliteit, maar vuile, vochtige lucht warmt ook trager op dan droge lucht in een geventileerde ruimte. Dat ventileren tot hogere energiefacturen leidt, is dus een fabeltje.

ventilatie plaatsing

Ventilatieroosters hoef je niet af te sluiten in de winter om warmte te besparen.

De oplossing: een uitstekend ventilatiesysteem

In sommige woningen volstaat natuurlijke ventilatie niet. Wanneer niet elke ruimte van ventilatieroosters voorzien is of wanneer je merkt dat de roostertjes niet voor voldoende verse lucht zorgen, is het een goed idee om extra ventilatie te voorzien. 

Een mechanisch ventilatiesysteem stimuleert de natuurlijke ventilatie via een centrale elektrische ventilator. Zo wordt er actief geventileerd. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ventilatiesystemen C en D. Ventilatiesysteem C zuigt vervuilde lucht naar buiten en laat verse lucht naar binnen stromen. Systeem D werkt op dezelfde manier, maar de lucht wordt gefilterd en eventueel verwarmd via een warmtewisselaar vooraleer het in de woning geblazen wordt. 

Er bestaan ook vraaggestuurde ventilatiesystemen die via sensoren de luchtkwaliteit in de verschillende ruimtes meten en de ventilatiecapaciteit opvoeren in de kamers waar dat nodig blijkt.

Meer over ventilatie

Welke ventilatie bij renovatie?
Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?
Wat is stille ventilatie?
Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie
Wat is decentrale ventilatie?

Ventilatiesysteem installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je de luchtkwaliteit in je huis verbeteren met een nieuw ventilatiesysteem? Of wil je advies over hoe je je woning beter kan ventileren? De experts van Ventitec helpen je graag en bekijken samen met jou wat de mogelijkheden zijn. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder