Decentrale ventilatie: wat is het en is het geschikt voor uw woning of gebouw?
Decentrale ventilatie: wat is het en is het geschikt voor uw woning of gebouw?
Een geventileerde woning is een gezonde woning en daarom is een goede ventilatie essentieel in een gebouw. Bij nieuwbouw is het zelfs een verplichting. Soms kan het zijn dat een te goed geïsoleerd huis, onvoldoende geventileerd wordt wat op termijn voor veel problemen kan zorgen zowel voor jou als voor je woning. Natuurlijk wil je niet direct beginnen met breekwerk of ingrijpende renovaties. Maar dat hoeft ook niet! Decentrale ventilatie is dé oplossing voor jouw woning.
Wat is decentrale ventilatie?
Met decentrale ventilatie kan je de ventilatie van de verschillende ruimtes afzonderlijk regelen en instellen. Er zijn dus geen ventilatiekanalen nodig zoals bij een centraal ventilatiesysteem en er is bovendien geen sprake van doorstroming van lucht tussen de verschillende kamers.
Decentrale ventilatie is een erg energie-efficiënt systeem met toch een erg hoge ventilatiecapaciteit. Het vergt amper tot geen onderhoud, enkel 1 à 2 keer per jaar de filters vervangen volstaat. Ook maakt deze soort ventilatie amper geluid dankzij de lage luchtdruk. De decentrale ventilatie kan ook perfect opgaan in je interieur!
Decentrale ventilatie: de mogelijkheden
Plaats lokale buis- of opbouwventilatoren
Geen zin in grote werken? Met een losse kanaal-, buis- of opbouwventilator kan je kleinere ruimtes zoals de badkamer of het toilet al perfect lokaal ventileren. De montage verloopt snel, het is goedkoop én verlucht op een efficiënte manier.
Ga voor een decentrale ventilatie-unit
Het ventilatieprincipe B zuigt de verse lucht mechanisch aan, terwijl deze de vervuilde lucht op natuurlijke wijze afvoert. Er is dus op hetzelfde moment altijd een constante luchttoevoer en -afvoer. Dit soort systeem zorgt voor een gezond binnenklimaat en is zo goed als geluidloos.
Kies de decentrale ventilatie-unit met warmteterugwinning
Deze soort ventilatie hanteert het ventilatieprincipe D, waarbij de aan- en afvoer van de lucht volledig mechanisch wordt gestuurd. Bovendien zorgt een warmtewisselaar ervoor dat de warmte uit de uitgaande luchtstroom hergebruikt kan worden bij het voorverwarmen van de frisse lucht die op een mechanische manier binnenshuis wordt ingevoerd. Je wint hierbij dus 75 % tot 80 % aan de warmte terug.
Daarnaast is de luchtvochtigheid in huis op een uitstekend niveau en heb je een energierekening die wat lager uitvalt. Het mag dan wel iets duurder zijn, je krijgt er een pak meer voordelen voor in de plaats.
Decentrale ventilatie: wat mag dat kosten?
De kostprijs voor deze soort ventilatie ligt tussen de € 550 en € 1500, inclusief BTW. Dit is echter de prijs voor één decentrale unit. Als je graag meerdere units wil plaatsen, zal de prijs uiteraard stijgen. Ook ventilatie met warmteterugwinning is in het algemeen iets duurder.
Ventitec: de partner voor jouw decentrale ventilatie
Denk je aan een ventilatie en vind je decentrale ventilatie een interessante optie? Onze experts bij Ventitec staan klaar om de ideale soort ventilatie samen met jou uit te kiezen. Onze specialisten hebben de kennis en ervaring in huis om de ideale ventilatie uit te kiezen en te installeren. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak!
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.