Blog

Muurventilatie: alles wat je moet weten

soorten airco
Tips

Muurventilatie: alles wat je moet weten

Het is bijzonder belangrijk om je woning goed te ventileren, niet alleen voor je gezondheid, maar ook voor je huis zelf. Waterdamp en vuile stoffen in de lucht hebben alleen maar nadelen. Ventileren kan op verschillende manieren en één van die manieren is muurventilatie. De lucht wordt dan in één bepaalde ruimte geventileerd via een ventilator ingebouwd in de muur. Hoe dat precies in elkaar zit lees je hieronder.

Ventilatie is essentieel

Ventilatie in huis verbeteren is cruciaal om de luchtkwaliteit te handhaven en zo een gezonde leefomgeving te creëren. Ventileren zorgt ervoor dat verse lucht aangevoerd wordt en dat de vervuilde binnenlucht vervangen wordt. Zo vermindert de concentratie van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide en vluchtige organische stoffen in de lucht.

Een goede ventilatie vermindert het risico op gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn, allergieën en luchtwegaandoeningen, en draagt bij aan het algemene welzijn van de bewoners. Daarnaast helpt ventilatie ook bij het reguleren van vochtigheid, wat de groei van schimmels tegengaat. Kortom, ventilatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Wat is muurventilatie precies?

Er zijn heel wat manieren om je woning te ventileren. Zo kan je gewoon een raam openzetten en verluchten, maar zodra je het raam terug sluit, stapelt de slechte lucht zich terug op. Veel beter is een ventilatiesysteem. En een van de manieren om op systematische wijze te ventileren, is muurventilatie.

Bij muurventilatie wordt een apart ventilatiesysteem geïnstalleerd in een bepaalde muur. Er wordt een gat in de muur gemaakt waarin we vervolgens een ventilatorsysteem installeren. Langs de binnenkant zie je daar niet meer dan een roostertje van. De ventilator kan je aanzetten en zo een ruimte behoorlijk snel ventileren.

Het gaat dus om een gedecentraliseerd systeem waarbij één bepaalde ruimte geventileerd wordt. Het gaat in de praktijk vaak om een badkamer of een toilet, maar ook in andere vochtige ruimtes zoals de keuken kan muurventilatie interessant zijn.

Wanneer geniet muurventilatie de voorkeur?

Het grote voordeel van muurventilatie is dat je één bepaalde ruimte kan ventileren zonder dat daar grote breekwerken aan te pas komen. De enige vereiste is dat de ruimte die je wil ventileren grenst met een buitenmuur, zodat de vervuilde lucht afgevoerd kan worden. Verder is een éénmalige muurventilatie ook voordeliger dan een centraal ventilatiesysteem. Ook indien er geen ruimte is in de ruimte of je woning in het algemeen om een centraal systeem te installeren, kan je opteren voor muurventilatie.

Welke soorten muurventilatie zijn er?

Muurventilatie komt in alle soorten en vormen. Het meest voorkomende systeem is wat we een opbouwventilator noemen. Daarbij wordt een afvoeropening gemaakt in de muur om dan de opbouwventilator netjes in de muur te installeren. Dit soort ventilatoren zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en gaan netjes op in het interieur.

Wil je de ventilator plaatsen in een ruimte waar je vaak vertoeft, zoals de keuken of de woonkamer, en ben je gevoelig aan geluid? Dan kan je kiezen voor een buisventilator. Die zijn praktisch onhoorbaar en hebben als bijkomend voordeel dat ze behoorlijk grote ruimtes kunnen ventileren.

De nieuwste toestellen zijn uitgerust met een warmterecuperatiesysteem. Dat houdt in dat de warmte van de vervuilde lucht gerecupereerd en afgegeven wordt aan de verse lucht die binnenkomt. Zo ventileer je de ruimte dus zonder warmte te verliezen.

Benieuwd naar welke soort muurventilatiesystemen er nog meer op de markt zijn? Contacteer ons voor meer info. Voor elk type ruimte bestaat er een oplossing.

Hoeveel kost muurventilatie?

Een van de grote voordelen van muurventilatie is dat ze behoorlijk voordelig zijn, zeker in vergelijking met andere systemen. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van het type ventilator en de kracht van het toestel. Hoe eenvoudiger de installatie, hoe sneller we de klus kunnen klaren en hoe minder je dus betaalt. We komen graag bij je langs om een vrijblijvende offerte op te stellen.

Het alternatief: een centraal ventilatiesysteem

Werk je aan een grootschalige renovatie? Dan loont het om te investeren in een centraal ventilatiesysteem van het type D. Daarbij wordt er geen muurventilatie aangebracht in elke ruimte, maar wel één centrale ventilator geïnstalleerd die aangesloten wordt op roosters in elke kamer. De aan- en afvoer van lucht wordt netjes in balans gehouden en het systeem is eveneens uitgerust met warmterecuperatie. Je krijgt dus gezonde lucht aangevoerd in elke ruimte zonder daarbij warmte te verliezen.

Dit type ventilatiesysteem is de norm geworden, zeker in renovatie- of nieuwbouwprojecten waarbij zo goed geïsoleerd wordt dat natuurlijke ventilatie niet langer gebeurt. Een mechanisch ventilatiesysteem is dan noodzakelijk om een gezonde luchtkwaliteit te kunnen garanderen.

Ventitec installeert muurventilatie in jouw omgeving

Je laat het plaatsen van muurventilatie het best over aan een expert. Zo weet je zeker dat alles geïnstalleerd is volgens de regels van de kunst en optimaal werkt. Bij Ventitec gebruiken we steevast kwalitatieve materialen en je kan bij ons terecht voor periodiek onderhoud.

Geïnteresseerd in muurventilatie of andere mogelijkheden om jouw woning te ventileren? Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of een plaatsbezoek.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder