Blog

Wat is een koudebrug en wat kan je eraan doen?

wat is een koudebrug
Tips

Wat is een koudebrug en wat kan je eraan doen?

Een koudebrug is eigenlijk een zwakke isolatieplek in je woning waarbij er via die plek kostbare warmte verloren gaat. Als je last hebt van één of meerdere koudebruggen, kan je dit zeker merken op je maandelijkse energiefactuur. Hoe weet je of je te maken hebt met een koudebrug en wat kan je ertegen doen?

Een koudebrug herkennen 

Een koudebrug is een soort fout die plaats heeft gevonden tijdens het isoleren. Door een kleine isolatiefout kan er koude in de winter binnenglippen. Dit gebeurt ook omgekeerd: door die koudebrug zal er in de zomer ook warmte naar binnenkomen, waardoor het dus minder koel zal zijn in je woning. 

Dit fenomeen is moeilijk te detecteren, omdat het helemaal geen zichtbaar probleem is. Soms heeft het te maken met een binnenmuur die een buitenmuur raakt, andere keren ligt het aan een leiding die door de isolatie loopt. 

Hieronder enkele signalen waar je zeker op moet letten: 

Je energiefactuur gaat de lucht in

Omdat er veel warmte verloren gaat via de koudebrug, heeft dit een rechtstreekse invloed op je energiefactuur. Zie je ineens op onverklaarbare wijze een heel afwijkende stijging in je verwarmingskosten? Dan zou er ergens een koudebrug kunnen zijn. 

Vocht- en schimmelproblemen

In sommige gevallen kan een koudebrug ook zorgen voor meer vocht in huis dat vervolgens schimmel- en vochtproblemen veroorzaakt. Schimmelvorming kan veel verschillende oorzaken hebben. Het is dus aangeraden om dit te laten onderzoeken door een specialist om te zien of er ergens een koudebrug is.

Een koudebrug: de oorzaken

Onderbrekingen van isolatie

Sluiten de isolatiedelen van het dak, de vloeren of de muren niet goed aan elkaar? Dan is er grote kans dat er nog koude lucht doorkomt en dat dit warmteverlies veroorzaakt in je woning.

Plaatsen zonder isolatie

Dit klinkt misschien heel logisch, maar dit kan over het hoofd gezien worden bij bijvoorbeeld oudere woningen. Bij de rolluiken van een oudere woning kan een koudebrug ontstaan omdat er geen isolatie omheen zit en ook de buitenmuur kan zonder isolatielaag op de fundering staan zonder dat je dat zelf weet. 

Verouderd buitenschrijnwerk

Oude woningen hebben vaak geen thermische onderbrekingen, waardoor er koude van buitenaf de woning kan binnendringen.

Een koudebrug opsporen

Koudebruggen kan je af en toe herkennen via vochtplekken of condens, maar hebben meestal een onderliggende oorzaak die jij niet ziet met het blote oog. In beide gevallen is het aangeraden om een specialist in de schakelen die het onderliggende probleem kan detecteren.

Je kan wel al eens een eerste check doen door zelf met je handen te voelen bij plekken waar je denkt dat het probleem zich verschuilt: merk je een duidelijk temperatuurverschil op? Dan heb je mogelijks te maken met een koudebrug.

Een koudebrug oplossen

Een koudebrug wordt vaak veroorzaakt door de bouwstructuur van de woning en is dus niet makkelijk op te lossen bij een bestaande woning. Natuurlijk zijn er wel enkele dingen die kunnen helpen. Zoals een isolatie aanbrengen rond de koudebrug of je volledige gevel laten isoleren. 

Meer over airco

Ventitec maakt komaf met je koudebrug

Denk je last te hebben van een koudebrug en wil je graag een expert er laten naar kijken? De specialisten van Ventitec staan klaar om jou verder te helpen en de mogelijkheden samen met jou te overlopen. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies om maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder