Blog

Warmtepomp verplicht in nieuwbouw vanaf 2026

warmtepomp plaatsen
Tips

Warmtepomp verplicht in nieuwbouw vanaf 2026

Wie vanaf 2026 een nieuwbouwwoning wil bouwen, zal verplicht zijn om een elektrische warmtepomp te installeren. Die maatregel kadert binnen het Vlaamse klimaatplan. Warmtepompen zijn een ecologisch alternatief voor verwarmingssystemen op fossiele brandstoffen en moeten de Vlaamse ecologische voetafdruk verkleinen.

Er bestaan warmtepompen die energie onttrekken aan warmte uit de bodem, de lucht of het grondwater. Maar hoe werkt een warmtepomp precies? En hoeveel kost zo’n installatie?

Warmtepomp verplicht vanaf 2026

Warmtepompen zijn een van de speerpunten van het Vlaamse klimaatplan. Ze worden de norm voor nieuwbouwwoningen en bij renovaties. Laat je vanaf 2023 een nieuwbouwwoning bouwen, dan is het verplicht om een volledig elektrische of een hybride warmtepomp, die deels op gas werkt, te laten installeren.

Vanaf 2026 zal het niet langer mogelijk zijn om woningen op gas aan te sluiten. Dat betekent dat volledig elektrische warmtepompen vanaf dan verplicht zijn voor nieuwbouwwoningen.

Hoe werkt een warmtepomp eigenlijk?

De warmtepomp is een milieuvriendelijke verwarmingsinstallatie. Een warmtepomp haalt namelijk geen energie uit fossiele brandstoffen, maar wel uit de lucht, de bodem of het grondwater. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, maar verbruikt minder energie dan wanneer je elektrisch zou verwarmen zonder warmtepomp. Kan je ook zonnepanelen installeren? Dan vang je dat energieverbruik makkelijk zelf op.

Een warmtepomp werkt met een compressor op elektriciteit. Dankzij het ingenieuze ontwerp van de warmtepomp kan het toestel maar liefst 75 tot 80% van de warmte die ze produceert uit de omgeving halen. Dat betekent dat de warmtepomp heel weinig energie nodig heeft om veel warmte te produceren.

Welke soorten warmtepompen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen. De ene haalt energie uit de bodem, andere uit de lucht of het grondwater. Welke warmtepomp het meest geschikt is voor jou, hangt af van je budget en je woning.

Lucht-waterwarmtepomp

De lucht-waterwarmtepomp vervangt de centrale verwarming op aardgas. De warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en vervolgens via een warmteafgiftesysteem doorgegeven aan het leidingencircuit in je woning. Zo kan je met een warmtepomp je woning verwarmen via radiatoren, convectoren en vloerverwarming. De lucht-waterwarmtepomp neemt met andere woorden de functie van de gasketel over.

Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die lucht wordt nog extra verwarmd en dan in de woning geblazen. In de zomer kan je sommige lucht-luchtwarmtepompen ook als airco gebruiken, al verlaagt dat het rendement van de toestellen wel. Het grote voordeel van dit soort warmtepompen is dat ze erg eenvoudig en relatief goedkoop te installeren zijn.

Geothermische warmtepompen

Een geothermische warmtepomp gebruikt de ondergrond als energiebron. Daarvoor worden leidingen tot diep in de bodem aangelegd. Geothermische warmtepompen kunnen warmte putten uit zowel het grondwater als de bodem. Het zijn prijzige systemen, maar ze bieden wel het hoogste rendement.

De warmtepomp met zonnepanelen: een groen duo

Wanneer je woning geen groene elektriciteit gebruikt, is de waterpomp al stukken beter voor de planeet, maar nog niet helemaal energieneutraal. Om het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op te vangen, kan je daarom zonnepanelen installeren. Een groen duo dus dat je energiefactuur aanzienlijk zal verlagen.

Hoeveel kost een warmtepomp?

Elke warmtepomp heeft een eigen prijskaartje. Je woonsituatie, het model van de warmtepomp en de soort warmtepomp bepalen de prijs. We geven je enkele richtprijzen mee.

  • Lucht-waterwarmtepomp: vanaf 7750 euro (zonder warmteafgiftesysteem)
  • Lucht-luchtwarmtepomp: vanaf 4250 euro (één binnenunit) of 7500 euro (drie binnenunits)
  • Geothermische waterpomp: vanaf 16 000 euro (zonder warmteafgiftesysteem)

Warmtepompen zijn niet goedkoop, maar ze besparen je op lange termijn wel geld. Je betaalt niet langer voor gas en je woning wordt bijna energieneutraal. Warmtepompen zijn dus niet alleen een investering in het milieu, maar ook goed voor je portemonnee.

Er werden bovendien stevige premies aangekondigd voor wie een energiezuinige woning bouwt of een grondige energetische renovatie uitvoert. Zo kan je de terugverdientijd van de warmtepomp inkorten. Er komen daarbovenop nog renteloze leningen, tot 20 000 euro, die de renovatiewerken financieel extra interessant maken.

Warmtepomp installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je een warmtepomp installeren? De experts van Ventitec helpen je graag verder en geven je advies over wat de mogelijkheden zijn voor jouw woning. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder