Blog

Ventilatieroosters binnen plaatsen? Handige tips en informatie

wetgeving airco
Ventilatie

Ventilatieroosters binnen plaatsen? Handige tips en informatie

Wanneer een mechanisch ventilatiesysteem wordt geïnstalleerd, dan komen hier de nodige werkzaamheden bij kijken. Zo worden er onder meer ventilatieroosters geplaatst opdat de lucht continu kan blijven circuleren. Sommige mensen zijn wat huiverig als het gaat om ventilatieroosters, met name in verband met het esthetische aspect.

Gelukkig zijn er tegenwoordig enorm veel manieren voorhanden om ventilatieroosters op een fraaie manier met uw interieur te integreren. Hierbij geven wij u vast wat handige basisinformatie en tips over het binnen plaatsen van ventilatieroosters.

Hoe worden ventilatieroosters geplaatst?

Ventilatieroosters mogen niet zomaar overal worden geplaatst; het legplan van de firma die het ventilatiesysteem bij u installeert vormt in principe de leidraad. Dit houdt in, dat ventilatieroosters veelal in de uiterste hoeken van een ruimte terecht komen. Wij raden in dat geval aan om minimaal 50 centimeter afstand te houden vanaf de hoek met het plafond, zodat de muren niet onnodig vuil worden vanwege de circulerende lucht. 

Daarnaast raden wij aan het oppervlak rondom de roosters één of twee keer per jaar te reinigen met een vochtig doekje en wat schoonmaakmiddel. Dit voorkomt dat er donkere plekken rondom het rooster ontstaan. In vrijwel alle gevallen is dit meer dan voldoende, om de roosters en rondom gelegen materialen fris en schoon te houden.

Keuze uit diverse vormen en ontwerpen

Omdat interieurs nogal kunnen verschillen, zijn er inmiddels veel verschillende soorten ventilatieroosters. Sommige roosters hebben een ronde vorm, maar er zijn ook vierkante en rechthoekige vormen verkrijgbaar. Heeft u bijvoorbeeld een industrieel of minimalistisch interieur? Dan komen de meer hoekige roosters veelal goed tot hun recht. Ligt de afvoerbuis echter niet geheel recht ten opzichte van de hoek? Dan kiest u beter voor een rond ventilatierooster, omdat dit beter aansluit waardoor het geheel mooier zal ogen.

rond ventilatierooster

Uit welke materialen kunt u kiezen?

Naast een uitgebreide keuze in vorm en soort, kunt u ook kiezen uit meerdere materialen en kleuren waarin de ventilatieroosters worden vervaardigd. De meeste roosters voor gebruik binnen worden in lichte en witte tinten gefabriceerd, aangezien dit goed past bij een licht plafond en/of muur.

Voor buitenroosters wordt vaak inox gebruikt, omdat dit materiaal goed aansluit bij een veelvoud aan gevelmaterialen zoals bakstenen en crepi. Uiteraard voorzien wij u graag van uitgebreid advies op dit gebied, wanneer u eenmaal een ventilatiesysteem laat installeren.

ventilatie materialen

Alternatieve optie: ventilatieroosters inbouwen

Wilt u op een bepaalde plek een grote kast of keukenkastje plaatsen? Dan kunt u in bepaalde gevallen een ventilatierooster wegwerken, door de ventilatiebuizen in de kast naar buiten te laten komen. Middels een opening in de deuren kan vervolgens frisse lucht worden afgegeven. Ook kunt u ervoor kiezen, om een rooster vlak boven een kast te plaatsen. Deze is zodoende niet zichtbaar vanuit de kamer.

Meer over ventilatie

Ventitec is uw specialist in ventilatie

Ventitec kan u uitstekend adviseren op het gebied van mechanische ventilatie, welk ventilatiesysteem in uw geval het meeste profijt zal bieden en op welke wijze u het beste ventilatieroosters kunt plaatsen. Heeft u behoefte aan persoonlijk advies, of direct een offerte op maat? Neem dan direct contact op met ons team, wij helpen u graag verder.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder