Blog

Warmtepomp plaatsen? Tips en info

warmtepomp plaatsen
Tips

Warmtepomp plaatsen? Tips en info

Er wordt veel gezegd en geschreven over een warmtepomp plaatsen. Zeker met het oog op de energietransitie die zich de komende jaren zal doorzetten, ook in onze woningen. Tijd dus voor wat opheldering hierover. Heeft u interesse in een warmtepomp? Maar geen idee hoe het precies werkt en welke opties er zijn? Wij helpen je graag verder.

Warmtepomp: wat doet het?

Een warmtepomp zorgt ervoor dat je op een duurzame en energiezuinige manier niet alleen je woning, maar je ook sanitair of je zwembad kan opwarmen. Sommige warmtepompen zijn zelfs in staat om je huis te koelen tijdens hete dagen. Resultaat van het aanschaffen van een warmtepomp: heel het jaar door een aangenaam klimaat in huis! 

Warmtepomp: hoe werkt het? 

Een warmtepomp haalt 80 procent van zijn energie via een natuurlijke omgevingsbron (grondwater, aardbodem of buitenlucht) waarmee hij vervolgens de ruimtes opwarmt. 

Hierbij transporteert een koelvloeistof de warmte die door de waterpomp uit de omgeving wordt gehaald. Koelvloeistof kookt al op zeer lage temperatuur en begint door die verzamelde warmte te verdampen. Die damp wordt door een compressor samengedrukt waardoor de temperatuur nog meer stijgt. De temperatuur moet hoger zijn dan de lucht in huis of het water in de centrale verwarming. De damp gaat verder door naar de condensor die vervolgens de warmte afgeeft aan je verwarmingsinstallatie. De druk wordt daarna weer verlaagd door een ontspanningsventiel waardoor de warme damp opnieuw afkoelt. Eens afgekoeld, kan het proces opnieuw beginnen. 

Waarom een warmtepomp in huis halen?

Welke voordelen heeft zo’n warmtepomp voor jouw woning? Een overzicht.

  • je energieverbruik daalt aanzienlijk

80 % van de energie in huis wordt door een warmtepomp uit natuurlijke bronnen gehaald. Amper 20 % is elektriciteit. Op lange termijn zal je dus enorm besparen op je energierekening. Aan de investering in zo’n warmtepomp is helaas wel een prijskaartje, maar die verdien je dus terug dankzij de lage energiekosten die volgen. 

  • Een warmtepomp is duurzaam en milieuvriendelijk

Dankzij het lage energieverbruik wordt er minder C02 uitgestoten dan bij een klassiek verwarmingssysteem. Combineer een warmtepomp met zonnepanelen en je consumeert voor de volle 100 % duurzame energie. Of sluit het aan aan een warmtepompboiler zodat je zelfs je sanitair volledig kan verwarmen op een duurzamere manier. 

  • Je kan niet alleen verwarmen, maar ook koelen

De warmtepomp kan niet alleen op een energiezuinige manier je huis opwarmen in de winter, maar is ook in staat om tijdens hete zomerdagen je huis actief of passief te koelen. Dit hangt wel af van warmtepomp tot warmtepomp. 

  • Onderhoudskosten dalen

Een mazoutketel of gasketel moet je verplicht om de 1 à 2 jaar volledig laten controleren. Bij een warmtepomp moet enkel het koelcircuit om de 2 jaar nagekeken worden. 

  • Fossiele brandstoffen worden niet gebruikt

Een warmtepomp gebruikt nooit mazout, gas of andere fossiele brandstoffen. Da’s niet alleen beter voor het milieu, maar je zal dan eveneens niet meer moeten letten op de wisselende prijzen van deze fossiele brandstoffen.

Wanneer is het aangeraden om te kiezen voor een warmtepomp?

In sommige gevallen is het sterk aangeraden om een warmtepomp te overwegen. Huizen met een erg goede isolatie bijvoorbeeld of een woning met lage temperatuurverwarming zoals vloerverwarming. Ook als je cv-ketel ouder is dan 15 jaar is het verstandig om een warmtepomp aan te schaffen vermits deze zeer milieuvriendelijk is en je op lange termijn op energiekosten kan besparen. Voor huizen met zonnepanelen is het daarnaast een slimme manier om 100 % op duurzame energie te kunnen leven. En tenslotte kunnen zwembad-eigenaars eveneens op een duurzame manier hun zwembad verwarmen met een warmtepomp. 

Warmtepompen: soorten

Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, dus welke kies je? Hieronder een overzicht van alle mogelijkheden van hoge naar lage prijs. 

Water-water warmtepomp (prijs: vanaf 15 000 euro incl. btw en plaatsing)

Bij dit soort pomp wordt de warmte uit het grondwater gehaald via een dieptepomp. Bij de plaatsing van een water-water warmtepomp zijn daarom grondboringen essentieel. De investering is redelijk duur, maar het de voordelen op lange termijn zijn bij deze pomp het grootst en heb je dus de investeringskosten op een mum van tijd terugverdiend (groot rendement, lage energiekosten, amper onderhoud). 

Grond-water warmtepomp (vanaf 10 000 euro incl. btw en plaatsing)

Hier wordt er warmte onttrokken uit de aardbodem in plaats van het grondwater om je huis te kunnen opwarmen. Dit buizennetwerk kan zowel verticaal als horizontaal geplaatst worden. Hoe dieper het netwerk wordt geplaatst, hoe hoger het rendement op lange termijn. 

Lucht-water warmtepomp (vanaf 5000 euro incl.btw en plaatsing)

De warmte wordt bij deze pomp gehaald uit de buitenlucht om alles in huis te kunnen verwarmen. Bij deze ben je wel afhankelijk van de temperatuur van de buitenlucht, waardoor het rendement lager kan liggen. grondboringen zijn wel niet nodig en dus veel goedkoper. 

Hybride warmtepomp (vanaf 5000 euro incl. btw en plaatsing)

Deze pomp (lucht-water) is gecombineerd met een gascondensatieketel. Dit systeem kan zelf bepalen welke verwarmingsmethode het energiezuinigste is. Een hybride warmtepomp worden het vaakst geplaatst in gerenoveerde woningen. Op die manier kan je energiezuiniger zijn zonder een te grote kost. 

Lucht-Lucht warmtepomp (vanaf 2500 euro incl. btw en plaatsing)

Deze haalt warmte uit de buitenlucht waar hij vervolgens je huis, sanitair en/of zwembadwater mee verwarmt. Omdat je afhankelijk bent van de temperatuur van de buitenlucht zal dit op lange termijn minder rendabel zijn dan ander waterpompen. Bij deze pomp zal je echter geen grote werken zoals grondboringen moeten verrichten en zal de plaatsing dus een stuk goedkoper zijn. Zowel voor nieuwbouw als renovatie is deze warmtepomp geschikt. 

Meer over airco

Ventitec plaatst jouw warmtepomp 

Lijkt een warmtepomp je wel iets en wil je de mogelijkheden bespreken met een expert? De specialisten van Ventitec helpen je graag verder met het maken van de juiste keuze voor jouw woning. Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder