Blog

Hoeveel airco heb je nodig? Hoe bereken je de nodige capaciteit van je airco?

soorten airco
Airco

Hoeveel airco heb je nodig? Hoe bereken je de nodige capaciteit van je airco?

De zomer komt er straks weer aan en dat betekent warme zomernachten. Heeft u een woning met een plat dak, of is het in de zomer vaak warm in uw woning? Dan kan het een interessante optie zijn om airco in uw woning te installeren.

U zult dan echter wel moeten berekenen wat de koellast van alle ruimten in uw woning is, zodat u overal gebruik kunt maken van precies de juiste hoeveelheid airco. In dit artikel leggen wij u wat meer uit over de wijze waarop u dit kunt berekenen.

Wat is de koellast van een ruimte?

De koellast van een ruimte wordt uitgedrukt in de benodigde koelcapaciteit, die een aircosysteem dient te leveren om de ruimte afdoende te kunnen koelen. Het is daarom van groot belang, dat u voor de aanschaf van een aircosysteem exact in kaart brengt welke ruimten u precies wilt koelen en hoeveel ruimten dit zijn.

Het berekenen van de koelcapaciteit is overigens relatief gecompliceerd, soms is het daarom gemakkelijker een specialist in de arm te nemen die u hierbij kan helpen. U zult onder andere moeten bepalen:

  • wat de toepassing is van elke ruimte
  • hoeveel mensen er gemiddeld aanwezig zijn
  • en of er (veel) elektronische apparatuur aanwezig is.

U kunt wel een vereenvoudigde berekening uitvoeren, die wij hieronder in drie stappen voor u toelichten.

1. De inhoud van een ruimte berekenen

De eerste stap bestaat uit het bepalen van de inhoud van een ruimte, omdat dit van belang is voor de benodigde koelcapaciteit. U kunt dit heel gemakkelijk doen door de lengte, breedte en hoogte van elke ruimte met elkaar te vermenigvuldigen (L x B x H = ….. m³).

Een kamer die bijvoorbeeld 4 meter breed is, 8 meter lang en 3 meter hoog heeft een inhoud van 96 kubieke meter, uitgedrukt in m³.

2. De warmtefactor van de ruimte gaan bepalen

Naast de inhoud van een ruimte dient u ook de zogeheten warmtefactor te bepalen. Dit zijn in feite al drie vastgestelde normen:

  • Warmtefactor 30: dit betreft geïsoleerde ruimten, die geen plat of schuin dak hebben, waarin weinig mensen aanwezig zijn en ook geen tot weinig elektronische apparatuur.
  • Warmtefactor 40: dit betreft iets minder goed geïsoleerde ruimten, met een schuin dak of veel glas, met wat meer mensen en eventueel ook 1 of 2 stuks elektronische apparatuur.
  • Warmtefactor 50: dit betreft relatief slecht geïsoleerde ruimten, met een plat of schuin dak dat naar het zuiden staat en over het algemeen veel mensen bevat en zeker wat elektronische apparatuur.

3. U dient de koelcapaciteit te berekenen

De koelcapaciteit kunt u vervolgens berekenen door de uitkomst van stap 1 te vermenigvuldigen met de uitkomst van stap 2.

Dus stel: u heeft een woning met een ruimte van 96 m3, die onder warmtefactor 40 valt, dan is de uitkomst 3.840.

Dit wordt vervolgens naar boven afgerond, naar 4.000, en uitgedrukt in Watt. 4.000 Watt staat gelijk aan 4 kW. U heeft voor deze specifieke ruimte dus een koelcapaciteit van 4 kW nodig.

Meer over airco

Wilt u advies over de best geschikte airco voor uw woning?

Wij kunnen ons zo voorstellen dat het voor u enigszins ingewikkeld is, om voor uw hele woning of bedrijfspand te berekenen hoeveel airco u exact nodig heeft. Daarom staan wij u graag bij met hulp. Indien u airco wilt installeren, komen wij bij u langs om een inspectie uit te voeren, de werkelijke afmetingen van alle ruimten op te nemen en u daarna van helder en concreet advies te voorzien. 

Natuurlijk kunnen we ook alle aircosystemen bij u installeren. Neem zeker eens contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder