Blog

Airco voor hotelkamers? Mogelijkheden en offerte

hoe werkt een airco
Tips

Airco voor hotelkamers? Mogelijkheden en offerte

Wil jij je hotelgasten het comfort geven dat ze verdienen? Denk dan ook zeker aan de verluchting in de hotelkamer. Airco plaatsen is daarom een zeer logische keuze. Je wilt namelijk niet dat je gasten tijdens een hittegolf het niet naar hun zin kunnen hebben omdat het gewoon té heet is. Met sommige aircosystemen kan je zelfs verluchten in de zomer én verwarmen in de winter. Maar waar laat je het beste airco installeren in jouw hotel? Hoe kan u zorgen dat u geen waardevolle energie verspilt? En wat mag dat allemaal kosten?

Moderne aircosystemen

Ten eerste is het waardevol om te vermelden dat aircosystemen tegenwoordig veel meer kunnen dan alleen verluchten. Vandaag zijn er ook enkele die verwarmen, ventileren of zelfs ontvochtigen. Airco is dus zeer breed toepasbaar en kan voor elke ruimte anders ingesteld worden. 

Aircosystemen installeren: waar doe je dat?

Airco kan je overal in het hotel plaatsen. Denk aan de hotelkamers, de hotellobby, de keuken, het restaurant, de wellness, de fitness, … Voor elke ruimte kan, zoals hierboven vermeld, het aircosysteem op een andere manier ingesteld worden. 

Welke soort airco kan je het beste plaatsen? 

Met een single-split airco oftewel warmtepomp, kan er één gastenkamer verkoeld of verwarmd worden. Dit gebeurt via één buitenunit en één binnenuit die verbonden zijn met elkaar.

Met een multi-splitairco, oftwel lucht-lucht warmtepomp kan je maar liefst 8 verschillende hotelkamers voorzien van de voordelen van airco. Op een zuinige manier kan deze airco meerdere ruimtes laten afkoelen of opwarmen. De pluspunten? Er is erg weinig breekwerk nodig voor het te installeren, veel minder dan bij de klassieke radiatoren of bij vloerverwarming. Er is wel één groot nadeel: deze airco verbruikt enorm veel energie. We raden daarom ten zeerste aan om zonnepanelen te plaatsen (of als je er al helpt, prima!). Wat je ook kan doen om energie te besparen is een intelligent beheerssysteem installeren die de airco uitzet als er zich niemand in de kamer bevindt. Dit zal zeker de energiekosten doen dalen! 

Moet je meer dan 8 kamers voorzien van airco? Dan kies je het beste voor VRF airco. Voor heel grote hotels raden we Ijswatergroep & Chiller aan of betonkernactivering (BKA). Hierbij wordt de ruimte koel gemaakt door een vloeistof die door lange leidingen wordt gepompt. Die leidingen zijn dan niet in de dekvloer geplaatst, maar in de kern van de betonnen vloer of betonnen plafond. 

Daarnaast ga je ook beter voor een geluidsarme airco. Je wilt namelijk niet je gasten wakker houden en hun verblijf minder aangenaam maken door het geruis van de airco. 

Welke binnenunits zijn er en welke moet ik kiezen? 

Hier ben je redelijk vrij in. Houd wel rekening met de montagemogelijkheden! Je kan kiezen uit: plafondairco, wandairco, vloerairco, cassette-airco en duct-airco.

Meer over airco

Aircosystemen in jouw hotel? Vraag een offerte aan

Denk je aan aircosystemen voor in jouw hotel maar wil je graag nog de mogelijkheden bespreken met een professional? Onze specialisten bij Ventitec staan je graag te woord met al jouw vragen. Wil je er liever sneller werk maken? Vraag dan een gratis offerte aan.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder