Blog

Monoblock airco plaatsen? Wat zijn de opties en hoe werkt het?

monoblock airco
Airco

Monoblock airco plaatsen? Wat zijn de opties en hoe werkt het?

Wil je je woning kunnen koelen zonder het aanzicht van je gevel te veranderen? Velen zetten een split airco mét buitenunit die vervolgens aan de buitenkant van de gevel wordt geplaatst. Sommigen vinden dit geen mooi aanzicht en willen liever op een andere manier een aangename temperatuur behouden in huis. Een monoblock airco kan hier perfect voor dienen! Maar hoe werkt zo’n airco precies en hoe wordt deze dan geplaatst?

Monoblock airco: wat is het en hoe werkt het?

Een monoblock airco is een airconditioning zonder buitenstuk. De naam verklapt het al: het bestaat uit één enkel blok en zijn zowel beschikbaar in vaste of mobiele modellen. Waar bevindt zich de koelmotor dan? Wel, deze is in de airco zelf geplaatst. Een monoblock heeft qua vorm en functie erg veel weg van een radiator.

Bij een monoblock airco wordt er geen buitenunit geplaatst aan de buitenmuur, maar twee muurroosters om de warme lucht te kunnen afvoeren en verse lucht te kunnen aanzuigen. De binnenunit van een monoblock is echter wel iets groter omdat hierin ook de airco zelf is in geïnstalleerd.

Een mobiele monoblock airco kan je ook makkelijk verplaatsen, maar houd er wel rekening mee dat de afvoerslang de warme lucht moet kunnen afvoeren via een openstaand raam of de muurroosters.

Monoblock airco: de opties

Je kan kiezen tussen twee soorten monoblock airco’s: eentje die je kan verplaatsen en een vast model. Ofwel plaats je hem dus in een vaste muuropstelling, ofwel ga je voor een vrijstaand en verrijdbaar toestel.

1. Vast model

Bij een vast toestel kan je de binnenunit zowel op de vloer, wand of het plafond plaatsen. Voor de aan- en afvoer van warme en verse lucht heb je bij deze soort airco twee roosters aan de buitenkant van het gebouw nodig. Het neemt dus veel minder plaats in dan de massieve buitenunit van een split airco. Een vaste versie heeft een groter koelvermogen en is dus veel comfortabeler dan de mobiele variant.

2. Vrijstaand model

Een mobiele monoblock airco zijn makkelijk verplaatsbaar waardoor je verschillende ruimtes vlot kan afkoelen. Zo’n airco is enorm voordelig qua prijs, zeer flexibel en er zijn geen installatiekosten aan verbonden. Ook heb je geen buitenunit nodig! Nadelen? Vermits deze soort airco niet beschikt over een buitenunit, wordt de warme lucht via een slang afgevoerd naar buiten. Hiervoor zal er altijd een raam of deur moeten openstaan, waardoor de warmte weer naar binnen kan glippen.

Meer over airco

Monoblock airco aanschaffen? Ventitec helpt je kiezen

Denk je aan een handige airco voor de zomerdagen die je gevel niet verpest? Dan is een monoblock airco misschien wel de ideale oplossing. De experts van Ventitec overlopen graag de mogelijkheden met jou en helpen je zonder probleem verder met de juiste keuze te maken. Onze specialisten staan voor je klaar! Contacteer ons nu voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder