Blog

Ventilatie woning: mogelijkheden vergeleken

ventilatie materialen
Ventilatie

Ventilatie woning: mogelijkheden vergeleken

Ventilatie is een essentieel onderdeel van moderne woningen. Onze huizen zijn tegenwoordig zo goed geïsoleerd dat ventilatie wel nodig is om verse lucht binnen te laten. Er zijn echter heel wat verschillende ventilatiesystemen mogelijk. Hieronder maken we je graag wegwijs in de wereld van ventilatiesystemen voor woningen.

Wat is het verschil tussen centrale en decentrale ventilatie in huis?

Het eerste onderscheid dat we moeten maken is dat tussen centrale en decentrale ventilatie. Bij een centraal ventilatiesysteem is er één systeem dat de aan- en afvoer van lucht in de hele woning regelt. Bij decentrale ventilatie is er één ventilatiesysteem per ruimte. Er stroomt dan geen lucht tussen de verschillende kamers in huis.

Bij ventilatie voor nieuwbouwwoningen wordt doorgaans voor een centraal ventilatiesysteem gekozen. Ook bij ingrijpende renovaties is het een goed idee om een centraal ventilatiesysteem te voorzien. Dat is namelijk energiezuiniger, want één systeem verbruikt natuurlijk minder energie dan verschillende systemen.

Voer je slechts een beperkte renovatie uit, dan kan een decentraal ventilatiesysteem ook interessant zijn. Of mogelijk is er niet voldoende ruimte om een centraal ventilatiesysteem te installeren. Geen erg, decentrale systemen zijn ook interessant. Er moeten voor decentrale systemen bijvoorbeeld minder werken gebeuren en het is goedkoper om te installeren dan een centraal systeem. Je zal ook amper last hebben van geluidshinder, wat bij systeem C wel kan gebeuren.

ventilatie in huis

De soorten centrale ventilatie in huis

Bij nieuwbouwwoningen en grondige renovatieprojecten kiest men doorgaans voor een centraal ventilatiesysteem. Er zijn twee opties: ventilatiesysteem C of ventilatiesysteem D.

Ventilatiesysteem van het type C

Bij het ventilatiesysteem C wordt de lucht op een natuurlijk manier aangevoerd en op een mechanische manier afgevoerd. De lucht komt op natuurlijke wijze binnen via roosters in de ramen of muren. Een ventilator die werkt op elektriciteit voert de vervuilde lucht tegelijkertijd actief af.

Op die manier ontstaat een airflow die verse lucht vanzelf aantrekt. Het nadeel van dit systeem is dat de lucht die binnenkomt niet voorverwarmd wordt, al levert dat in de praktijk weinig problemen op. Een ander nadeel is dat er mogelijk geluidhinder van buiten naar binnen komt. De nieuwste ventilatiesystemen van het type C zijn uitgerust met sensoren die de luchtkwaliteit meten en zichzelf aansturen en bijsturen.

Ventilatiesysteem van het type D

De meest complete ventilatiesystemen zijn die van ventilatiesysteem D. Daarbij gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht mechanisch. Het systeem werkt met een ventilator die via met ventielen beschermde roosters lucht aantrekt. Die lucht wordt voorverwarmd met de warmte van de lucht die via dezelfde kanalen afgevoerd wordt.

Dit is een systeem van warmterecuperatie. Bijzonder energiezuinig dus. De grote voordelen van het ventilatiesysteem type D is dat er geen warmteverlies optreedt en er geen tocht- of geluidshinder is. Er kunnen ook filters toegevoegd worden die de luchtkwaliteit verbeteren of pollen uit de lucht filteren.

wetgeving airco

Welke soorten decentrale ventilatie bestaan er?

Is er geen budget voor een centraal ventilatiesysteem of is het niet mogelijk om ventilatiekanalen te voorzien in de woning, dan is een decentraal ventilatiesysteem the way to go. Ook hier zijn er heel wat verschillende mogelijkheden.

Natuurlijke ventilatie

Het meest eenvoudig is om ventilatieroosters in ramen en/of muren te voorzien. De ventilatie verloopt dan volledig natuurlijk, al zal de ventilatie mogelijk onvoldoende zijn. Ramen openzetten is dan mogelijk nodig om een te hoge luchtvochtigheidsgraad (en bijkomende schimmels en gezondheidsklachten) te vermijden. Dit wordt ook wel het ventilatiesysteem type A genoemd. Je kan de roostertjes openen en sluiten. Geluidshinder is mogelijk.

Kleine ruimtes kan je relatief makkelijk ventileren met een opbouwventilator. Er wordt dan een gat in de muur of het dak geboord en een ventilatiebuis geïnstalleerd. Die kan je dan bedienen. In natte ruimtes is het aan te bevelen om, indien mogelijk, de afvoer van lucht via het systeem C te regelen op een decentrale manier. Zo voorkom je condens- en schimmelproblemen.

Het ventilatiesysteem van type B

Hierbij wordt er op mechanische wijze verse buitenlucht in de ruimte gezogen. Dat gebeurt via een afvoerkanaal waarlangs ook de binnenlucht terug naar buiten verdwijnt. Het grote nadeel van dit systeem, en waarom het eigenlijk nog amper gebruikt wordt, is warmteverlies. In tijden van hoge energieprijzen is dat namelijk een groot nadeel.

Een decentraal ventilatiesysteem van het type D

Je kan er ook voor kiezen om het ventilatiesysteem van het type D op een decentrale wijze te installeren. Dan worden er dus verschillende ventilatoren in verschillende ruimtes verwerkt. Dit is duurder, maar je hebt wel alle voordelen die het ventilatiesysteem D kan bieden. Er is geen warmteverlies, de lucht wordt op mechanische wijze aan- en afgevoerd en de luchtkwaliteit is uitstekend.

Wil je een ventilatiesysteem laten installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je graag een ventilatiesysteem in je woning? Dan heb je dus verschillende mogelijkheden. We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder