Blog

Warmtepompboiler of hybride warmtepomp?

warmtepomp plaatsen
Airco

Warmtepompboiler of hybride warmtepomp?

De beste manier om hoge energiefacturen tegen te gaan, is door te investeren in de duurzaamheid van je woning. Warmtepompen zijn dan een goed idee (als je woning goed geïsoleerd is tenminste). Er zijn echter heel wat mogelijkheden wat warmtepompen betreft. Kies je voor een warmtepompboiler, die enkel warm water voorziet? Of kies je voor een hybride warmtepomp, die verwarming voorziet en aangesloten wordt op je cv-ketel? We zetten de voor- en nadelen van een warmtepompboiler en een hybride warmtepomp hieronder op een rijtje.

De voor- en nadelen van een warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een milieuvriendelijkere vervanging voor een boiler op gas. De warmtepompboiler verwarmt het leidingwater met warmte uit de buitenlucht en elektriciteit. Zo verbruik je minder energie, stoot je een stuk minder CO2 uit en maak je je woning groener. Voor wie zonnepanelen heeft, is een warmtepompboiler extra interessant. Je kan de (geringe hoeveelheid) elektriciteit die de warmtepompboiler gebruikt dan opvangen met zelf opgewekte zonne-energie.

Maar de warmtepompboiler heeft ook nadelen. Aangezien slechts een kwart van het gasverbruik in huis dient om water op te warmen, zal je misschien niet het gehoopte verschil op je energiefactuur zien. Daarbij komt ook dat het warm water in de warmtepompboiler niet oneindig is. Wanneer de boiler leeg is, moet je even wachten om terug warm water te kunnen gebruiken. Voor grote gezinnen is dat mogelijk een struikelblok.

De voordelen van een hybride warmtepomp

Een hybride warmtepomp is een completer verwarmingssysteem. Het is een warmtepomp die aangesloten wordt op je cv-ketel. Een aanvulling op je bestaande verwarmingssysteem dus dat je veel gas moet besparen.

Hoe werkt dat dan, een hybride warmtepomp? De warmtepomp produceert warmte via elektriciteit, maar haalt tot wel 80 procent van die geproduceerde warmte uit de buitenlucht. Het is een bijzonder energiezuinig systeem. Warmtepompen worden niet voor niets de verwarmingssystemen van de toekomst genoemd.

Het systeem van een hybride warmtepomp bestaat enerzijds uit een nieuwe warmtepomp en anderzijds uit je bestaande cv-ketel op gas. De idee is dat de warmtepomp zo vaak als mogelijk instaat voor de verwarming van je woning. Enkel op zeer koude momenten, waarbij de warmtepomp veel elektriciteit zou moeten gebruiken, schakelt de cv-ketel op gas in actie als ondersteuning. Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 65 procent op je energierekening.

Tip: kies je voor een hybride warmtepomp, dan doe je er goed aan om meteen ook een hoogrendementsketel te installeren. Zo bespaar je extra.

Hoeveel kost een warmtepompboiler en wat is de prijs van een hybride warmtepomp?

Een warmtepompboiler is goedkoper dan een hybride warmtepomp. Je koopt een warmtepompboiler vanaf om en bij de 3000 euro. Voor een hybride warmtepomp betaal je al snel 5000 euro.

Het goede nieuws is dat je bij zowel de installatie van een warmtepompboiler als bij het plaatsen van een hybride warmtepomp recht hebt op de Mijn VerbouwPremie. Die premie bedraagt maximaal 50 procent van het gefactureerde bedrag, wanneer je tot de laagste inkomenscategorie behoort. Voor personen uit de middelste inkomenscategorie bedraagt de premie 35 procent van het factuurbedrag.

Kies je voor een warmtepompboiler of een hybride warmtepomp?

Heb je zonnepanelen en wil je het elektriciteitsverbruik verminderen zonder een al te grote investering te maken? Dan is een warmtepompboiler een goed idee. Warm water wordt in je woning dan op een energiezuinige manier opgewarmd.

Ben je bereid om een grotere investering te maken? Dan raden we je aan om te kiezen voor een hybride warmtepomp. Je energiefactuur zal sterk dalen en de waarde van je woning zal flink stijgen. Warmtepompen zijn de verwarming van de toekomst, je hebt zo alvast een streepje voor.

Belangrijk: combineer de warmtepomp met extra isolatie

Kies je ervoor om een warmtepomp te installeren? Dan is het belangrijk dat je woning goed geïsoleerd is. Dan hoeft de warmtepomp weinig elektriciteit te gebruiken om je woning te verwarmen.

In slecht geïsoleerde woningen gaat er veel warmte verloren via het dak, de ramen en de gevel. Installeer je een warmtepomp, dan zal die warmtepomp veel elektriciteit moeten verbruiken om de temperatuur op peil te houden. Zo blijft de gehoopte besparing uit. Denk je eraan om een warmtepomp te plaatsen? Overweeg dan zeker om je woning eerst extra te isoleren. Dat is eveneens een investering die zichzelf altijd terugverdient.

Ventitec installeert jouw warmtepompboiler of hybride warmtepomp

Wil je je woning energiezuiniger en milieuvriendelijker maken? Dan is het een goed idee om een warmtepompboiler of een hybride warmtepomp te installeren. En het is nóg beter om die warmtepomp op zonnepanelen aan te sluiten en je woning goed te isoleren. Zo beperk je de energiefactuur tot het minimum.

Bij Ventitec installeren we warmtepompboilers en hybride warmtepompen. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder