Blog

Airco zonder buitenunit: doen of niet?

Airco zonder buitenunit
Airco

Airco zonder buitenunit: doen of niet?

Zomers worden steeds warmer en de vraag naar airco’s blijft stijgen. Je hebt de keuze uit een typische split airco, met buitenunit, maar wie liever geen witte ventilator aan zijn gevel hangt, kan ook voor een airco zonder buitenunit of monoblock airco kiezen. Dat soort airco’s is makkelijk en snel geïnstalleerd en heeft enkele voordelen ten opzichte van een airco met buitenunit.

Monoblock airco

Hoe werkt een airco zonder buitenunit?

Alle aircotoestellen of warmtepompen hebben hetzelfde doel, maar hoe dat doel bereikt wordt, verschilt van aircosysteem tot aircosysteem. We kunnen grofweg een opsplitsing maken tussen airco’s met buitenunit en airco’s zonder buitenunit.

  • Aircosystemen met een buitenunit, de traditionele split airco’s, bestaan uit twee onderdelen: een buitenunit, waarin de lucht afgekoeld wordt, en een binnenunit, waarlangs de afgekoelde lucht verspreid wordt door de kamer. Die buitenunit moet op de gevel bevestigd worden
  • Bij een airco zonder buitenunit wordt de lucht afgekoeld in de binnenunit zelf.

Waarom kiezen voor een airco zonder buitenunit?

Er zijn verschillende voordelen aan een airco zonder buitenunit, maar de allerbelangrijkste reden waarom mensen voor een dergelijke monoblock airco kiezen, is puur esthetisch. Een klassiek aircosysteem heeft een buitenunit die op de gevel bevestigd moet worden en dat houdt sommige mensen tegen. De buitenunit kan het uitzicht wat verstoren.

  • Bij een airco zonder buitenunit moet je geen uitgebreid koelsysteem aan de gevel van je woning hangen. Er moet enkel een klein roostertje geplaatst worden.
  • Airco’s zonder buitenunit bestaan in alle vormen, maten en kleuren. Je vindt dus gegarandeerd een aircotoestel dat in je interieur past zonder dat je een buitenunit aan je gevel moet hangen. Dit soort aircosystemen zijn ook energiezuinig en makkelijk te bedienen.
  • Ook niet onbelangrijk is dat een airco zonder buitenunit goedkoper is dan een airco met buitenunit.
  • Er komen ook minder werken aan te pas. Wil je een airco, maar heb je een strak budget? Dan is een airco zonder buitenunit dus zeker het overwegen waard.

Roosters airco zonder buitenunit

De airco zonder buitenunit dient ook als bijverwarming

Met een aircotoestel zonder buitenunit kan je veel meer dan enkele maanden in de zomer voor verkoeling zorgen. ’s Winters kan je de airco namelijk ook als elektrische bijverwarming gebruiken. Het systeem werkt dan precies omgekeerd; er komt dan warme lucht uit de airco.

Wifi unico kit

Kan je de airco zonder buitenunit in elke kamer plaatsen?

Een airco zonder buitenunit wordt meestal in de slaapkamer geplaatst. Tijdens warme zomerdagen hebben veel mensen het namelijk wat moeilijker om in slaap te vallen. Een aircosysteem zonder buitenunit is dan de ideale oplossing. Je stelt de temperatuur in en binnen enkele minuten is het terug lekker fris in je slaapkamer. Zo is een goede nachtrust gegarandeerd en je hoeft geen buitenunit aan de gevel te hangen.

Waar je wel rekening mee moet houden, is dat een airco zonder buitenunit een licht ronkend geluid maakt. De lucht wordt namelijk niet in een buitenunit afgekoeld, maar wel in de kamer zelf. Dat maakt een beetje geluid. Bij de nieuwste modellen valt dat echter goed mee en voor de meeste mensen vormt dat uiteindelijk geen probleem.

TIP: Ben je van plan om ook aircotoestellen in de woonkamer of in meerdere slaapkamers te plaatsen? Dan loont het de moeite om toch te kiezen voor een airco met buitenunit. Je kan namelijk meerdere binnenunits aansluiten op dezelfde buitenunit. Dat maakt de installatie van je aircosysteem goedkoper en efficiënter.

Ventitec installeert ook airco’s zonder buitenunit in jouw omgeving

Ben je van plan om een airco zonder buitenunit in je woning te plaatsen, dan kan je bij ons terecht. Ventitec heeft heel wat ervaring met het installeren van airco’s, zowel met als zonder buitenunit. We komen graag bij je langs voor een vrijblijvend gesprek en meer informatie. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder