Blog

Ventilatie in kleine ruimtes: oplossingen voor appartementen en studio’s

airco of ventilatie laten plaatsen
Ventilatie

Ventilatie in kleine ruimtes: oplossingen voor appartementen en studio’s

Appartementen en studio’s brengen voordelen met zich mee, maar soms zijn ze wat moeilijker te ventileren dan alleenstaande woningen. En dat is een probleem, want in kleine ruimtes moet je extra rekening houden met ventilatie. De luchtkwaliteit gaat in kleine appartementen en studio’s sneller naar beneden. Gelukkig kan je ook in appartementen en studio’s uitstekend ventileren, mits je er de nodige systemen voor voorziet. We vertellen je er graag meer over.

Waarom is ventilatie in appartementen en studio’s zo belangrijk?

Voordat we ingaan op specifieke oplossingen, is het belangrijk om te begrijpen waarom ventilatie essentieel is, vooral in kleine woonruimtes. Een gebrekkige ventilatie kan leiden tot een ophoping van vocht, geurtjes, allergenen en zelfs schadelijke chemicaliën in de lucht. En dat brengt dan weer andere klachten met zich mee, vooral gezondheidsproblemen, waaronder allergieën, ademhalingsproblemen en hoofdpijn, maar ook vochtproblemen door condensatie.

Bovendien kan slechte luchtcirculatie in kleine ruimtes ervoor zorgen dat de temperatuur oncomfortabel wordt, vooral in de zomermaanden. Dat zorgt op zijn beurt voor een hogere energierekening omdat je de airco of ventilator vaker zal moeten aansteken. Geef dus prioriteit aan ventilatie in je appartement of studio.

ventilatie in huis

Hoe kan je een studio of appartement optimaal ventileren?

1. Natuurlijke ventilatie in een appartement of studio

Een van de meest kosteneffectieve manieren om luchtcirculatie te verbeteren is door gewoon de ramen en deuren open te zetten. Zo kan er frisse lucht naar binnen stromen en ontsnappen ongewenste geuren, waterdamp en schadelijke stoffen.

Maar natuurlijke ventilatie is natuurlijk niet optimaal. Zodra je het raam sluit, stopt de toevoer van verse buitenlucht. En in de winter is het ook allesbehalve aangenaam om de ramen open te zetten. Je verliest er flink wat opgestookte warmte mee in een kleine ruimte.

2. Mechanische ventilatie: de aanrader

In kleine ruimtes waar natuurlijke ventilatie beperkt is, is mechanische ventilatie de way to go. De lucht wordt dan automatisch aan- en/of afgevoerd via roosters in de muur of de ramen. Het voordeel van mechanische ventilatie is dat je de luchtcirculatie perfect kan regelen. Er komen geen koude luchtstromen het huis binnen. De ventilatie is bovendien continu en je ademt dus altijd propere lucht in. We onderscheiden twee soorten mechanische ventilatie.

Type C: ventilatiesysteem met constante afvoer

Een type C mechanisch ventilatiesysteem is een populaire keuze voor kleine ruimtes. Dit systeem werkt door voortdurend lucht uit specifieke ruimtes, zoals de keuken en badkamer, af te voeren met een ventilator. Tegelijkertijd wordt zo op natuurlijke wijze verse buitenlucht aangetrokken via roosters in ramen of muren.

Type D: balansventilatiesysteem met warmteterugwinning

Een type D mechanisch ventilatiesysteem is een geavanceerde optie die extra interessant is in kleinere ruimtes. Dit systeem zuigt zowel vervuilde binnenlucht af als verse buitenlucht aan met een ventilator. Het unieke kenmerk van een type D-systeem is dat het warmte uit de afgevoerde lucht recupereert door die warmte te gebruiken om de ingevoerde lucht op kamertemperatuur te brengen. Let wel: je moet voor dit soort systeem meer plaats voorzien.

Het grote voordeel is natuurlijk energie-efficiëntie. Je verliest op geen enkele manier opgestookte warmte. Bovendien kan je vaak filtersystemen integreren om bijvoorbeeld pollen uit de lucht te halen.

3. Luchtreinigers

Wil je een snelle oplossing, dan kan je eventueel kiezen voor luchtreinigers. Moderne luchtreinigers zijn in staat om allergenen, stofdeeltjes en zelfs schadelijke gassen uit de lucht te verwijderen. Dat is goed voor de luchtkwaliteit, maar het is eerder een tijdelijke oplossing. Een luchtreiniger kost energie en je moet nog steeds ramen openzetten om verse lucht binnen te laten.

Ventitec installeert ventilatiesystemen in appartementen en studio’s

Kampt je appartement of studio met een gebrekkige luchtkwaliteit? Dan is het tijd om een ventilatiesysteem te installeren. Je ademt zo gezonde lucht in, krijgt niet te maken met condensatievorming en vervelende geurtjes worden snel afgevoerd. Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw appartement of studio? We komen graag langs om je vrijblijvend advies te geven. Neem vandaag nog contact met ons op.

 

Meer over ventilatie

Welke ventilatie bij renovatie?
Wat is de beste ventilatie voor nieuwbouw?
Wat is stille ventilatie?
Afzuiging in de badkamer plaatsen? Alles over badkamerventilatie
Wat is decentrale ventilatie?

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder