Blog

Airco plaatsen in een B&B?

Monoblock airco
Ventilatie

Airco plaatsen in een B&B?

De zomers worden steeds warmer en het weer onvoorspelbaarder. Voor B&B’s is het dan ook steeds belangrijker om airco te plaatsen. Zo verbeter je het comfort en de nachtrust van de gasten en maak je jouw B&B aantrekkelijker op boekingplatforms, met een hogere bezettingsgraad tot gevolg. Een airco plaatsen in een B&B is dus een uitstekende investering.

Een airco is tegenwoordig veel meer dan een koeltoestel

Een aircotoestel is eigenlijk hetzelfde als een lucht-luchtwarmtepomp. In de zomer, wanneer je de airconditioner gebruikt om je huis te koelen, werkt het als een standaard airconditioningssysteem. Het aircotoestel in de B&B neemt warmte op uit de binnenlucht en voert die af naar buiten, waardoor de binnentemperatuur wordt verlaagd. Dat gebeurt met een koelvloeistof in het aircosysteem die warmte kan absorberen en afvoeren.

Echter, in de winter, wanneer je de airconditioner in de verwarmingsmodus zet, keert het principe om, en werkt de airco als een warmtepomp. Het onttrekt warmte uit de buitenlucht, zelfs bij koude temperaturen, en brengt die warmte naar binnen om je huis te verwarmen. De koelvloeistof stroomt nu in de tegenovergestelde richting; warmte wordt onttrokken aan de buitenlucht en naar binnen gebracht. Dankzij dat omkeerbare proces van warmteverplaatsing kan een aircotoestel het hele jaar door dienen als zowel een airconditioner (voor koeling in de zomer) als een warmtepomp (voor verwarming in de winter). Ideaal voor het comfort van de gasten in de B&B dus!

monoblock airco

Wat zijn de voordelen van een airco in een B&B?

Een aircosysteem in de B&B vraagt natuurlijk om een investering. Is dat aircotoestel dat geld wel waard? We zetten graag de voordelen van een airco in een B&B op een rijtje.

Voorkom temperatuurschommelingen in de B&B

Een B&B moet natuurlijk comfortabel zijn voor de gasten. Daarbij zijn het bed, het ontbijt en de ligging natuurlijk van groot belang, maar ook de temperatuur op de kamer moet goed zitten. En dat het hele jaar door. Met een airco kan je ervoor zorgen dat gasten de temperatuur op de kamer makkelijk kunnen aanpassen naar hun eigen wensen. Op warme zomers kan de airco aangezet worden en in de winter dient diezelfde airco als een elektrische bijverwarming. Dat beïnvloedt de algehele verblijfservaring positief.

De gasten zullen met een airco beter slapen

Een goede nachtrust is essentieel voor gasten tijdens een vakantie. Je wil natuurlijk uitgerust wakker worden. Met een airconditioner kunnen gasten de temperatuur in hun slaapkamer naar hun voorkeur instellen, wat kan bijdragen aan een betere slaapkwaliteit, vooral tijdens warme nachten.

Bovendien hebben moderne airconditioners vaak ingebouwde luchtfilters die stof, pollen en allergenen uit de lucht kunnen filteren. Zo verbeter je de luchtkwaliteit in de kamers van de B&B en creëer je een gezondere omgeving voor gasten. Dat zullen mensen met ademhalingsproblemen of allergieën zeker weten te appreciëren.

Een airco in een B&B lokt extra gasten

Tijdens warme zomers kan het aanbieden van airconditioning op de B&B een aanzienlijk voordeel zijn ten opzichte van concurrenten zonder airconditioning. Je B&B wordt dan aantrekkelijker voor potentiële gasten. Op populaire boekingplatforms kan zelfs gefilterd worden op de aanwezigheid van een airco. Zo krijgt je B&B dus meer aandacht en potentiële klanten.

Samengevat: een hogere bezettingsgraad van je B&B

In het algemeen kan je het als volgt samenvatten: je B&B zal meer bezoekers krijgen en de reviews die ze nalaten kunnen nog beter worden. En dat resulteert in een hogere omzet en winst.

Zoals we al eerder zeiden, kan een airco in de winter ook dienst doen als warmtepomp. Dat betekent dat je je B&B het hele jaar door comfortabel kan houden; het voordeel van een airco geldt dus ook in de winter.

Tips voor een airco in een B&B

We vertellen er ook graag bij dat een airco zelf wel kosten met zich meebrengt. Enerzijds is er de aankoop en de plaatsing en daarna moet de airco ook onderhouden worden. Je kiest natuurlijk het beste voor een energiezuinige airconditioner om de invloed op de energierekening te beperken. Door de juiste balans te vinden tussen comfort en kosten, verdien je die investering wel snel terug en vergroot je het succes van de B&B.

Verder is het belangrijk om te weten dat je het beste voor een split airco kiest. Dat zijn de klassieke aircotoestellen met een buitenunit. Daarop kan je dan verschillende binnenunits aansluiten, ééntje in elke kamer van de B&B. Dat maakt de installatie van de airco een stuk goedkoper in vergelijking met zogenaamde monoblock airco’s (die geen buitenunit hebben). Elke binnenunit kan afzonderlijk bediend worden. Al moeten alle aircotoestellen wel in dezelfde stand staan. Ze moeten dus allemaal afkoelen of opwarmen.

Wil je een airco in je B&B laten installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je graag een airco in de B&B installeren? Dan maak je dus een uitstekende investering die het comfort van de gasten verhoogt en meer klanten lokt. We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder