Ventilatie in nieuwbouwwoningen: de nieuwste technologieën en ontwerpen
Ventilatie in nieuwbouwwoningen: de nieuwste technologieën en ontwerpen
Het bouwen van een nieuw huis biedt de perfecte gelegenheid om de nieuwste technologieën te omarmen, zo ook op het gebied van ventilatie. Een efficiënt ventilatiesysteem is essentieel voor het creëren van een gezonde en comfortabele leefomgeving. In dit artikel duiken we in de nieuwste trends en innovaties op het gebied van ventilatie in nieuwbouwhuizen.
Balansventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW)
Een van de meest opvallende trends, al is het eigenlijk meer een norm geworden in nieuwbouwhuizen, is het gebruik van balansventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW). Deze geavanceerde systemen zorgen niet alleen voor een constante luchtstroom, maar ze halen ook warmte terug uit de afgevoerde lucht voordat deze wordt uitgestoten. Hierdoor wordt de energie-efficiëntie gemaximaliseerd en blijft de binnentemperatuur comfortabel, zelfs in de koudste maanden.
Dit systeem wordt ook wel ventilatiesysteem D genoemd, in tegenstelling tot het oudere ventilatiesysteem C, waarbij enkel de afvoer van lucht mechanisch gecontroleerd wordt. De aanvoer gebeurt dan op natuurlijk wijze, via roosters in de muren of ramen.
Vraaggestuurde ventilatiesystemen
Vraaggestuurde ventilatiesystemen zijn in opkomst omdat ze zich aanpassen aan de behoeften van de bewoners. Deze systemen meten voortdurend de luchtkwaliteit en passen de ventilatiesnelheid aan op basis van factoren zoals vochtigheid, CO2-niveaus en geuren. Dit zorgt voor een efficiënte luchtcirculatie en minimaliseert energieverbruik. Bij ventilatiesystemen D zijn ze erg gangbaar. Wil je een ventilatiesysteem C installeren in je nieuwbouwproject (al raden we wel het D-systeem aan), dan kan je eveneens vraaggestuurde technologie incorporeren. We spreken dan over ventilatiesysteem C+.
Slimme ventilatie
De opkomst van slimme technologie heeft ook de wereld van ventilatie bereikt. Met slimme ventilatiesystemen kan je de luchtkwaliteit in je huis controleren en aanpassen via je smartphone of spraakgestuurde assistenten zoals Amazon Alexa of Google Assistant. Dit geeft je de controle over je binnenklimaat, zelfs als je niet thuis bent. Dit soort ventilatiesystemen werkt dan met een app. Niet elk merk biedt dit aan.
Geïntegreerd ontwerp
Architecten en ontwerpers richten zich op geïntegreerd ontwerp, waarbij ventilatie vanaf het begin wordt opgenomen in het huisontwerp. De luchtroosters worden dan op strategisch plekken geplaatst en alles wordt uitgedokterd tijdens het ontwerp. Men kiest dan doorgaans voor ventilatiesystemen D. Wanneer je die later installeert, moet je namelijk de nodige ruimte voorzien voor het warmteterugwinningsysteem.
Energiezuinigheid en duurzaamheid bij ventilatiesystemen
Nieuwbouwhuizen worden steeds energiezuiniger en duurzamer en moeten aan strenge normen voldoen. Dat geldt ook voor ventilatiesystemen. Moderne ventilatiesystemen zijn ontworpen om het energieverbruik te minimaliseren, wat niet alleen goed is voor het milieu, maar ook voor je energierekening op de lange termijn.
Ventilatiesystemen met luchtfilters
Tot slot wordt steeds meer nadruk gelegd op de impact van ventilatie op de gezondheid en het welzijn van de bewoners. Goede ventilatie vermindert de luchtvochtigheidsgraad en neemt allergenen en schadelijke stoffen aan. Ze verbeteren de luchtkwaliteit in huis en dus ook je algemeen welzijn.
Ventilatiesystemen van het type D kunnen worden uitgerust met filters die pollen, chemische stoffen en andere schadelijke deeltjes wegfilteren. Ook de luchtvochtigheid kan geregeld worden. Dit zijn gamechangers voor mensen die gevoelig zijn voor astma of allergieën.
Wat zijn de regels omtrent ventilatie in nieuwbouwwoningen?
In Vlaanderen zijn er specifieke regels en normen met betrekking tot het minimaal geëiste ontwerpdebiet voor ventilatie in residentiële woningen. Deze regels zijn ontworpen om ervoor te zorgen dat de luchtkwaliteit in woningen voldoet aan de gezondheids- en comfortnormen en werden vastgelegd in de EPB-regelgeving (Energieprestatie en Binnenklimaat).
De ventilatienorm NBN D50-001 voorziet in richtlijnen met betrekking tot de minimumvereisten voor luchtcirculatie en luchtkwaliteit in gebouwen. Hoeveel er precies geventileerd moet worden, hangt af van het type ventilatiesysteem dat men gebruikt. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen ventilatiesystemen C, C+ en D. In nieuwbouwwoningen wordt die norm makkelijk gehaald met de technologieën die we hierboven beschreven hebben.
Vergeet het onderhoud niet
Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning of filters is complexer en het is daarom een goed idee om het hele systeem af en toe te laten controleren en onderhouden. Denk eraan om een onderhoudscontract af te sluiten met je installateur; zo weet je zeker dat alles blijft werken zoals het hoort.
Hoe vaak je dat moet doen? We raden je aan om de ventilatie-unit zelf om de vier jaar te laten onderhouden. Daarbij worden de filters vervangen en het hele systeem nagekeken en schoongemaakt. De luchtfilters zelf moet je vaker reinigen, maar dat kan je zelf. We raden je aan om dat jaarlijks te doen en de ventielen twee keer per jaar een veeg met een natte doek te geven.
Ventitec installeert moderne ventilatiesystemen in jouw nieuwbouwwoning
Overtuigd van de voordelen van die nieuwe snufjes in de ventilatiewereld? We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak. We komen dan langs om de plannen te bekijken en je meer te vertellen over de mogelijkheden voor ventilatie.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.