Blog

Ventilatie in de garage plaatsen: tips en informatie

ventilatie in garage
Ventilatie

Ventilatie in de garage plaatsen: tips en informatie

Steeds meer mensen investeren in een goed werkend ventilatiesysteem. Niet alleen verkrijgt u op deze manier een veel gezonder binnenklimaat, maar ook de EPC-waarde van uw woning kan hierdoor aanzienlijk dalen. En dit is uiteraard positief voor de waarde van uw woning. Indien u overweegt om in een bepaald vertrek ventilatie te plaatsen, zoals de garage, dan vindt u in dit artikel vast enige tips en informatie omtrent ventilatie in de garage plaatsen.

Waarom is ventilatie belangrijk?

In elke woning is het raadzaam een bepaald binnenklimaat aan te houden. Dit houdt onder meer in dat er voldoende frisse lucht door het pand moet kunnen stromen, zodat de hoeveelheid zuurstof in de lucht op een gezond peil blijft. Ook wordt een relatieve luchtvochtigheid tussen 40% en 60% aangehouden als optimaal, dit betekent dat de lucht niet meer dan 60% waterdamp mag bevatten.

Wij zien echter veel gevallen waarin ruimten en panden niet aan deze norm voldoen, doorgaans omdat mogelijkheden tot verluchting ontbreken. Dit geldt vooral in ruimten zonder ramen en deuren, zoals kelders en garages. Maar ook zogeheten natte ruimten kunnen hierdoor lijden, omdat juist in deze ruimten de luchtvochtigheid hoger is. Dit kan vervolgens aanleiding geven tot diverse vochtproblemen, die op hun beurt kunnen ontaarden in schimmelvorming.

Een hoge luchtvochtigheid in combinatie met vochtproblemen is niet alleen schadelijk voor de constructie van uw pand, maar ook uw eigen gezondheid. Daarom is een goed werkend ventilatiesysteem eigenlijk een must in ruimten waarin verluchting ontbreekt, of niet afdoende aanwezig is.

Uit welke soorten ventilatiesystemen kunt u kiezen?

Ventilatiesystemen bestaan in veel soorten, maten en uitvoeringen. U kunt kiezen voor:

  • natuurlijke ventilatie
  • deels mechanische ventilatie
  • en geheel mechanische ventilatie.

Met het laatste systeem kunt u in de winter zelfs uw woning verwarmen. Welk systeem het best passend is in uw situatie hangt vooral af van uw persoonlijke voorkeuren, in combinatie met de aard van de ruimte die dient te worden geventileerd. Uiteraard bespreken wij dit graag persoonlijk met u, om u een oplossing op maat aan te kunnen bieden. 

Waar dient u bij ventilatie in de garage plaatsen extra op te letten?

Indien u graag ventilatie in uw garage wilt plaatsen, dan raden wij aan om een apart systeem te installeren. Dit voorkomt namelijk dat uitlaatgassen vanuit de garage in de rest van de woning terecht kunnen komen. Ook raden wij aan voldoende grote roosters te plaatsen, zeker op plaatsen waar bijvoorbeeld de Cv-ketel staat, of verbrandingstoestellen zoals een gasgeiser. Door te zorgen voor adequate ventilatiemogelijkheden voorkomt u hiermee niet alleen vochtproblemen, maar ook een te hoge mate aan CO2 in de lucht.

Meer over ventilatie

Ventitec installeert veilig en vakkundig alle soorten ventilatiesystemen

Wilt u graag uw garage renoveren en bent u aan het nadenken over ventilatiemogelijkheden? Dan bent u bij Ventitec vast aan het juiste adres. Wij kunnen u van deskundig advies voorzien betreffende de best passende systemen, waarna wij het ventilatiesysteem van uw keuze uiteraard ook vakkundig installeren. Ook bij zeer specifieke of grootschalige projecten kunnen wij helpen, contacteer ons gerust eens voor meer informatie of een persoonlijke offerte op maat.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder