Blog

Hoe ventilatie je energiefactuur net kan verlagen

ventilatie in huis
Ventilatie

Hoe ventilatie je energiefactuur net kan verlagen

Goed ventileren op een koude winterdag klinkt tegenstrijdig. Er gaat warmte verloren en de verwarming zou dan dus harder moeten werken om de ruimte op te warmen. Fout! Verse, droge buitenlucht warmt namelijk sneller op dan de vochtige lucht binnenshuis. Ventileren kan met andere woorden je energiefactuur verlagen. We leggen je uit hoe dat precies in elkaar zit.

Vochtige lucht warmt minder snel op

Wanneer het buiten koud is, zet je doorgaans de verwarming aan en laat je ramen en deuren potdicht. De koude lucht blijft buiten en binnen warmt het op. Niemand mag de ramen openzetten, want dan gaat al die opgestookte warmte verloren, toch? Dat is niet waar!

Niet alleen de temperatuur stijgt namelijk in huis, ook de luchtvochtigheid. We ademen vocht uit en ook koken of douchen doet de luchtvochtigheid toenemen. En daar schuilt het probleem. Vochtige lucht warmt namelijk minder snel op dan droge lucht. Je verwarming moet met andere woorden veel harder werken om vochtige lucht op te warmen. Je ramen af en toe even openzetten of een ventilatiesysteem installeren kan je dus geld besparen.

Verlaag je energiefactuur met een goed ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem is de efficiëntste manier om vochtige lucht te vervangen door droge lucht. Vochtige lucht wordt uit de ruimte gezogen en vervangen door verse buitenlucht. Dat gebeurt heel geleidelijk. Zo treedt er geen temperatuurverlies op en hoef je ook geen ramen open te zetten. Het resultaat: je verwarming hoeft minder hard te werken en je bespaart energie.

Er zijn natuurlijk nog meer voordelen verbonden aan het installeren van een ventilatiesysteem. Het leefklimaat wordt een pak gezonder en je hebt geen last van hoofdpijn, vermoeidheid of andere gezondheidsklachten door slechte ventilatie. Daarnaast houdt een ventilatiesysteem ook de luchtvochtigheid in balans. Vochtproblemen door condensatie, in de badkamer of keuken bijvoorbeeld, krijgen zo geen kans. Een ventilatiesysteem voorkomt dus ook vochtproblemen en de bijhorende schimmelvorming.

Welke ventilatiesystemen bestaan er?

We onderscheiden vier soorten ventilatiesystemen:

Tegenwoordig worden enkel systemen C en D nog geïnstalleerd. Bij ventilatiesysteem type C wordt de slechte lucht afgevoerd naar buiten via ventilatoren en afvoerroosters. Zo ontstaat een onderdruk waardoor er op natuurlijke wijze verse buitenlucht wordt aangezogen via roosters in ramen. De luchtafvoer kan ook vraaggestuurd geregeld worden.

Het ventilatiesysteem D of de zogenaamde balansventilatie werkt met een automatisch ventilatiesysteem. Zowel de afvoer als de aanvoer van lucht gebeurt automatisch. Het is een erg compleet en energiezuinig systeem.

Tip : heb je nog een oud ventilatiesysteem met een wisselstroomventilator? Dan kan je die vervangen door een gelijkstroomventilator. Dat systeem is heel wat energiezuiniger.

Nog enkele tips om de luchtvochtigheid onder controle te houden

De beste manier om een optimale luchtvochtigheid in huis te garanderen, is een mechanisch ventilatiesysteem. Wacht je de installatie van een ventilatiesysteem af? We geven je hieronder enkele praktische tips om zelf de luchtvochtigheid binnenshuis onder controle houden.

  • Slaap met de deur op een kier. Het vocht dat je uitademt kan zo ontsnappen. Zo voorkom je niet alleen een ongezonde slaapomgeving, maar ook vochtproblemen door condens.
  • Zet na het slapen het raam even open om de lucht te verversen.
  • Gebruik altijd de afzuigkap bij het koken.
  • Houd de deur dicht bij het douchen om te voorkomen dat de waterdamp zich door het hele huis verspreidt.
  • Laat was drogen in een aparte ruimte die je kan afsluiten en waar je een raam kan openzetten.
  • Plaats een CO2-meter om de luchtkwaliteit in de gaten te houden. Is het CO2-niveau te hoog, dan is dat ook het geval voor de luchtvochtigheid.

Ventitec verlaagt je energiefactuur door een ventilatiesysteem te installeren.

Wil je graag een ventilatiesysteem in je woning? Dan adem je niet alleen gezonde lucht in en voorkom je vochtproblemen, je zal ook je energiefactuur verlagen. We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder