Blog

Waarom is ventilatie in huis zo belangrijk?

ventilatie in huis
Ventilatie

Waarom is ventilatie in huis zo belangrijk?

Ventilatie in huis is erg belangrijk. Dankzij een mechanisch ventilatiesysteem adem je niet alleen gezonde lucht in, je voorkomt ook vocht- en schimmelproblemen. Kan je dan niet gewoon een raam openzetten? En welke soorten ventilatiesystemen bestaan er? We gidsen je door alle informatie.

De voordelen van ventilatie

Ventilatie voor een optimale luchtvochtigheid

Ventilatie is essentieel om een gezonde luchtvochtigheid in je woning te creëren. Wanneer je kookt, doucht of zelfs gewoon ademt, komt er waterdamp in de lucht terecht. Wanneer je niet ventileert, wordt de relatieve luchtvochtigheid hoog. De lucht in je woning voelt dan warm en klam aan. Dankzij een ventilatiesysteem heeft je woning steeds een optimale luchtvochtigheid die rond de 50% schommelt.

Voorkom vochtproblemen dankzij ventilatie

Een normale luchtvochtigheidsgraad voelt niet alleen aangenaam, maar is ook belangrijk voor de gezondheid van je woning. Een ventilatiesysteem voorkomt namelijk vochtproblemen die te wijten zijn aan condens. Wanneer er veel waterdamp in de lucht hangt, slaat die damp neer op koude oppervlaktes zoals muren en plafonds. Zo ontstaan er kleine waterdruppeltjes die binnendringen in de muren. Na verloop van tijd ontstaat zo een vochtplek, en die ben je natuurlijk liever kwijt dan rijk.

Slecht geventileerde woningen zijn ongezond

Slechte ventilatie staat gelijk aan een verhoogde luchtvochtigheid en dat brengt onvermijdelijk schimmels met zich mee. Slecht geventileerde ruimtes zijn vochtig en vroeg of laat ontstaat schimmelvorming. Vooral slecht geventileerde badkamers en keukens zijn er bijzonder gevoelig aan. Dat brengt gezondheidsklachten door slechte ventilatie met zich mee.

Die schimmels zijn niet ongevaarlijk. Om zich voort te planten, produceren schimmels schadelijke sporen. Die zijn giftig wanneer je ze inademt. De gevolgen zijn klachten aan de luchtwegen, moeilijkheden met ademhaling en ook hoofdpijn en vermoeidheid.

Een frisse leefomgeving dankzij ventilatie

Het ligt ook voor de hand dat frisse buitenlucht aangenamer is dan vochtige binnenlucht. Een mechanisch ventilatiesysteem filtert vieze geurtjes naar buiten en zorgt ervoor dat de lucht steeds gezond is. Geen muffe geur in jouw huis!

Kan je dan niet gewoon het raam even openzetten?

Ventileren en verluchten zijn geen synoniemen. Wanneer je een ruimte verlucht, ververs je de lucht slechts kortstondig. Je zet even het raam of de deur open en laat nieuwe, verse buitenlucht binnen. Eenmaal je het raam terug sluit, stopt die toestroom aan nieuwe lucht. Schadelijke deeltjes en waterdamp beginnen zich dan weer op te stapelen. Verluchten is met andere woorden weinig efficiënt.

Ventileren met een mechanisch ventilatiesysteem D gebeurt constant. De lucht wordt continu afgevoerd, samen met de schadelijke stoffen en stofdeeltjes die in huis hangen, en vervangen door een nieuwe lading buitenlucht. Een bijkomend voordeel van ventileren is dat je geen temperatuurverlies ervaart. In de winter is het allesbehalve aangenaam om een raam open te zetten. Je zal dan minder geneigd zijn om te verluchten en dat komt de luchtkwaliteit niet ten goede.

Welke soorten ventilatiesystemen bestaan er?

Een mechanisch ventilatiesysteem is dus dé oplossing om je woning te ventileren. Geen hoge luchtvochtigheid noch ongezonde leefomstandigheden.

Er bestaan meerdere soorten ventilatiesystemen. Vroeger werd ventilatiesysteem B gebruikt. Daarbij wordt lucht mechanisch aangevoerd, maar op natuurlijke wijze via roosters afgevoerd. Het is minder efficiënt. Ventilatiesysteem C werkt met natuurlijke luchttoevoer, maar de vochtige, vervuilde lucht wordt wel mechanisch afgevoerd. Dat systeem verhoogt de luchtkwaliteit in huis aanzienlijk.

Tegenwoordig worden bijna uitsluitend ventilatiesystemen van het type D geïnstalleerd. Daarbij is zowel de luchttoevoer als de luchtafvoer mechanisch geregeld. Dat gebeurt geruisloos en erg efficiënt. Moderne systemen zijn uitgerust met sensoren en filters die energie-efficiëntie en optimale luchtkwaliteit garanderen.

Wil je een ventilatiesysteem installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je graag een ventilatiesysteem in je woning? We helpen je bij Ventitec graag verder. Zo voorkom je vochtproblemen, adem je steeds gezonde lucht in en hoef je geen ramen open te zetten in de winter. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder