Blog

Verwarmen en koelen met airco of warmtepomp? Hoe werkt het?

warmtepomp plaatsen
Airco

Verwarmen en koelen met airco of warmtepomp? Hoe werkt het?

Wie aan airco denkt, denkt aan broeierige zomers en welgekomen verfrissing. Maar moderne airco’s kunnen veel meer dan dat alleen. Tegenwoordig worden namelijk lucht-lucht warmtepompen geplaatst. Die koelen niet alleen af, maar kunnen je woning ook opwarmen tijdens de winter. Verwarmen met een airco? Het kan dus!

Hoe kan je verwarmen met een airco of warmtepomp?

Er bestaan verschillende soorten airco’s. Zo zijn er de mobiele aircotoestellen die je kan verplaatsen. Het zijn energievreters die weinig efficiënt zijn. Daarnaast heb je de monoblock airco’s. Die hebben geen buitenunit en koelen de lucht rechtstreeks in huis. Verreweg de populairste airco’s zijn echter de split aircotoestellen met binnen- en buitenunit. De lucht wordt dan buiten afgekoeld in een koeltoestel dat aan de gevel hangt en vervolgens binnen verspreid via een wandtoestel.

Die laatste soort airco’s zijn tegenwoordig nagenoeg allemaal lucht-lucht warmtepompen. Ze kunnen namelijk niet alleen ’s zomers voor een frisse binnenruimte zorgen, maar kunnen ook ’s winters bijspringen als elektrische bijverwarming. Erg handig! Het hele proces van de lucht-lucht warmtepomp wordt dan gewoon omgedraaid. Zowat alle airco’s zijn tegenwoordig namelijk uitgerust met een compressor die fungeert als warmtepomp. Naast koelen kan je er een ruimte dus ook mee verwarmen.

Hoe dat kan? De energiezuinige buitenunit, die aan de gevel hangt, onttrekt warmte aan de buitenlucht. Die lucht wordt nog wat extra opgewarmd met elektriciteit. Zo kunnen de gewenste temperaturen snel bereikt worden. Het is een erg energiezuinig proces. De warmte wordt vervolgens naar de binnenunits gestuurd, die de warmte in de woning verspreiden. In de zomer gebeurt het omgekeerde. De lucht wordt dan op een energiezuinige manier afgekoeld.

Wat zijn de voordelen van een lucht-lucht warmtepomp

Een lucht-lucht warmtepomp of airco kan koelen en verwarmen

Het grote voordeel van een lucht-lucht warmtepomp, de moderne airco, is natuurlijk dat je slechts één toestel nodig hebt om lucht af te koelen en op te warmen. Het is een airco en elektrisch vuurtje ineen, maar dan vele malen efficiënter en energiezuiniger.

Je kan meerdere binnenunits op één buitenunit aansluiten

Extra handig is dat je meerdere binnenunits kan installeren. Zo kan je met één airco verschillende kamers koelen. Je hangt bijvoorbeeld een unit in de slaapkamers en de leefruimte en sluit die allemaal aan op het koel- en verwarmingstoestel dat aan de gevel hangt of in de tuin staat. De temperatuur in alle kamers kan op die manier afzonderlijk geregeld worden.

Milieuvriendelijke manier van verwarmen

Een airco met warmtepomp gebruikt de warmte uit de omgevingslucht om jouw woning te verwarmen. Via een ingenieus systeem wordt de warmte onttrokken uit de lucht. Vervolgens gebruikt de lucht-lucht warmtepomp elektriciteit om de lucht nog extra op te warmen indien dat nodig is. Het toestel verbruikt daarbij geen fossiele brandstoffen. Het is niet voor niets dat lucht-lucht warmtepompen (en lucht-water warmtepompen en geothermische warmtepompen) de verwarmingssystemen van de toekomst genoemd worden.

Airco’s zijn gemakkelijk te plaatsen

Een lucht-lucht warmtepomp die kan verwarmen en koelen wordt relatief gemakkelijk geïnstalleerd. Er zijn geen grote, invasieve werken nodig. Een lucht-lucht warmtepomp bestaat uit een buitenunit en een of meerdere binnenunits.

In de buitenunit wordt de lucht opgewarmd of afgekoeld. Dat gedeelte wordt bevestigd aan de buitengevel of in de tuin of op het dak gezet. De opgewarmde of afgekoelde lucht wordt vervolgens naar de binnenunits gestuurd. Er moeten geen grote aanpassingen gebeuren, alles gaat vlot en snel.

Lucht-lucht warmtepompen werken snel

Een lucht-lucht warmtepomp of airco is bijzonder efficiënt. Je voelt de opgewarmde of afgekoelde lucht zich meteen door de ruimte verspreiden. Het gewenste effect treedt snel op. Bij traditionele cv’s moet je meer geduld hebben.

Ventitec installeert lucht-lucht warmtepompen die verwarmen én koelen

Wil je graag een airco die kan verwarmen in je woning? Lucht-lucht warmtepompen en andere warmtepompen zijn de verwarming van de toekomst. We helpen je bij Ventitec graag om je woning groener en energiezuiniger te maken. Ook voor ventilatiesystemen kan je bij ons terecht. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder