Verschil ventileren, verluchten of lucht zuiveren
Verschil ventileren, verluchten of lucht zuiveren
Het creëren van een gezonde en comfortabele binnenomgeving is van cruciaal belang voor onze gezondheid. Je kan verluchten, ventileren of een luchtzuiveraar inschakelen. Maar wat is nu de beste manier om de luchtkwaliteit van je huis te waarborgen? En wat is het verschil tussen verluchten, ventileren en lucht zuiveren? We geven hieronder een antwoord op je vragen.
Verluchten
Verluchten is de meest eenvoudige manier om verse lucht naar binnen te brengen. Het houdt in dat je deuren en ramen opent om frisse lucht binnen te laten en zo de vervuilde binnenlucht laat ontsnappen naar buiten. Verluchten is een effectieve manier om de luchtkwaliteit snel te verbeteren en om onaangename geuren te verdrijven.
De voordelen van verluchten
- Eenvoudig en goedkoop: verluchten vereist geen speciale apparatuur, waardoor het een kostenefficiënte methode is.
- Snel resultaat: je hebt meteen resultaat zodra de ramen of deuren geopend worden.
- Natuurlijke verlichting: door ramen open te zetten komt er ook vaak natuurlijk licht binnen, wat zorgt voor een aangename sfeer in huis.
De nadelen van verluchten
Het nadeel van verluchten is dat het minder gecontroleerd is dan mechanische ventilatie. Er komt meteen veel nieuwe lucht binnen. Dat brengt ook vaak koude luchtstromen met zich mee, wat op zijn beurt nefast is voor je energierekening. Er gaat namelijk onvermijdelijk ook opgewarmde lucht ontsnappen en je moet dus meer stoken achteraf.
Bovendien is verluchten weersafhankelijk. Bij slecht, regenachtig weer is het minder aangenaam om een raam te openen. En zodra je het raam terug sluit, stapelen de CO2 en andere schadelijke stoffen zich terug op.
Ventileren
Bij ventileren wordt vervuilde binnenlucht op een gecontroleerde manier vervangen door verse buitenlucht. Dat gebeurt door middel van een ventilatiesystemen dat werkt op basis van een ventilator en roosters in de muren of ramen. Dat gebeurt continu, de hele dag en nacht door. Zo houd je het binnenklimaat altijd gezond, ook wanneer alle ramen gesloten zijn.
We onderscheiden twee soorten ventilatiesystemen: ventilatiesystemen van het type C en van het type D.
- Type C-systemen voeren vervuilde lucht af op mechanische wijze, met een ventilator, maar de lucht komt op natuurlijke wijze binnen via roostertjes.
- Type D-systemen daarentegen zijn gebalanceerde ventilatiesystemen met warmteterugwinning. De lucht wordt zowel afgevoerd als aangevoerd via mechanische ventilatoren en daarbij wordt de warmte van de afgevoerde lucht gerecupereerd. Dat is het meest efficiënte verwarmingssysteem op de dag van vandaag.
De voordelen van mechanische ventilatie:
- Dag en nacht gezonde lucht
- Minder kans op vochtproblemen door condensatie aangezien waterdamp continu afgevoerd wordt
- Wooncomfort: de temperatuur en de vochtigheidsgraad blijven op peil
- Schadelijke stoffen kunnen zich niet ophopen
Lucht zuiveren
Lucht zuiveren is het verwijderen van verontreinigingen en allergenen uit de binnenlucht. Dat doe je vanzelf met verluchten en ventileren, maar je kan het ook met behulp van luchtreinigers of luchtfilters. Dat is vooral handig voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen, aangezien luchtreinigers deeltjes zoals stof, pollen, rook en schimmelsporen uit de lucht kunnen filteren.
De voordelen van lucht zuiveren:
- Minder allergenen in de lucht, wat de symptomen bij mensen met allergieën kan verlichten
- Minder schadelijke stoffen die gezondheidsklachten kunnen veroorzaken
- Luchtreinigers kunnen ook onaangename geuren elimineren
Het belangrijkste verschil tussen lucht zuiveren en ventileren of verluchten is dat luchtreinigers enkel de bestaande binnenlucht filteren. Er wordt dus geen verse lucht naar binnen gebracht. Luchtreinigers zijn een aanvulling op ventilatie, maar ze vervangen het niet.
Combineer ventileren en lucht zuiveren met ventilatiesysteem type D
De meest efficiënte manier voor het creëren van een gezonde binnenomgeving is om ventileren en lucht zuiveren te combineren met een ventilatiesysteem type D. Ventilatiesysteem type D zuigt verse buitenlucht aan, recupereren warmte en blazen die gezonde lucht dan in de woning. Je kan dat soort ventilatiesystemen echter ook aanvullen met een luchtfilter. Zo worden schadelijke stoffen en allergenen uit de lucht gevist en heb je er geen last meer van. Ook de relatieve luchtvochtigheidsgraad wordt zo op peil gehouden.
Ventitec installeert ventilatiesystemen in jouw omgeving
Door de combinatie van ventileren en lucht zuiveren met ventilatiesysteem type D kan je genieten van een binnenomgeving die zowel comfortabel als gezond is. Ook het wooncomfort gaat erop vooruit.
Bij Ventitec installeren we allerhande ventilatiesystemen. Ben je niet zeker welk type ventilatiesysteem het beste bij jouw woning past? We geven je graag advies op maat. Neem vandaag nog contact met ons op.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.