Blog

Ventilatie met warmteterugwinning? Hoe werkt het?

ventilatie in huis
Airco

Ventilatie met warmteterugwinning? Hoe werkt het?

Ventilatiesystemen zijn van groot belang in oude en nieuwe woningen. Ze zorgen er niet alleen voor dat de luchtkwaliteit binnen altijd tip top in orde is, maar ze voeren ook vochtige lucht af en dat voorkomt dan weer condensproblemen. Ventilatie hoeft ook niet te betekenen dat je ’s winters opgestookte warmte verliest. Er bestaan namelijk ventilatiesystemen met warmteterugwinning.

airco of ventilatie laten plaatsen

Wat is dat, ventilatie met warmteterugwinning?

Ventilatiesystemen met warmteterugwinning zijn duurzaam en energiezuinig.

Bij gewone ventilatie komt er verse, droge buitenlucht naar binnen en wordt er vochtige binnenlucht naar buiten afgevoerd. Daarmee gaat ook opgestookte warmte verloren. Om dat tegen te gaan, werd er ventilatie met warmteterugwinning ontwikkeld. De warmte van de afgevoerde lucht wordt dan gerecupereerd en doorgegeven aan de buitenlucht die naar binnen komt. Dat gebeurt met een warmtewisselaar.

Dat systeem van warmteterugwinning is behoorlijk efficiënt. Er komt opgewarmde lucht via de roostertjes in je muren naar binnen. Wil je ventilatie met warmteterugwinning laten installeren in je woning? Neem dan contact op met onze ventilatie-experts om na te gaan wat er allemaal mogelijk is in jouw woning.

Waarom kiezen voor ventilatiesysteem met warmteterugwinning?

Het grootste voordeel van ventilatie met warmteterugwinning is dat je energiefactuur iets lager zal liggen. Je ademt nog steeds verse lucht in en er wordt vochtige, vervuilde lucht afgevoerd, maar dat gaat niet langer gepaard met warmteverlies. Dat betekent dus dat je centrale verwarmingssysteem minder zal hoeven bij te springen. En dat merk je op je energiefactuur.

Bovendien is een ventilatiesysteem met warmterecuperatie een stuk comfortabeler. Bij gewone ventilatiesystemen kan het gebeuren dat je op koude dagen last hebt van een beetje tocht in huis. Je kan dan een koude luchtstroom ervaren. Wanneer de lucht opgewarmd wordt vooraleer het door je woning stroomt, hoef je je daar geen zorgen over te maken.

Verder kan je de warmteterugwinning nog combineren met speciale luchtfilters om bijvoorbeeld pollen tegen te gaan. Dat is eigen aan verwarmingssystemen van het type D, waar de ventilatie met warmterecuperatie onder valt. Die filters kunnen bijvoorbeeld pollen en stuifmeel wegfilteren. Dat is een game changer voor wie kampt met zware hooikoorts.

Ventilatiesystemen van het type C, waarbij de buitenlucht op natuurlijk wijze binnenkomt in je woning via roostertjes in de ramen of muren, hebben het nadeel dat je last kan hebben van geluidshinder. Via die roostertjes komt namelijk niet alleen lucht, maar ook geluid binnen. Woon je langs een drukke straat, dan is dat zeker iets om rekening mee te houden. Ventilatiesystemen met warmteterugwinning werken daarentegen met ventielen en die houden veel beter geluid tegen.

Waar moet je rekening mee houden wanneer je kiest voor ventilatie met warmteterugwinning?

  • Ventilatie met warmteterugwinning is dus op alle vlakken een positief verhaal, maar er hangt ook een prijskaartje aan.
  • De warmterecuperatie kost meer dan een gewoon ventilatiesysteem.
  • Houd er ook rekening mee dat het iets complexer is om dergelijk ventilatiesysteem te installeren.
  • Er moeten dubbele ventilatiekanalen voorzien worden en het kan even duren om dat allemaal te installeren.

Warmteterugwinning kan bij centrale en decentrale ventilatie

Heb je al een ventilatiesysteem in huis en wil je het systeem van warmterecuperatie eraan toevoegen? Dan kan dat! We kunnen de warmteterugwinning zowel bij centrale als decentrale ventilatiesystemen installeren.

Bij een centraal ventilatiesysteem is er één ventilatiesysteem dat aangesloten is op roosters in de hele woning. De warmteterugwinning zal dan ook in je hele woning voelbaar zijn. Ben je een nieuwbouwwoning aan het zetten, dan is deze optie absoluut een aanrader.

Is het ventilatiesysteem in je woning een decentrale ventilatie? Dan heb je meerdere ventilatie-units. Dat betekent dat je ook meerdere warmterecuperatiesystemen zal moeten installeren of je kan ervoor kiezen om slechts in bepaalde systemen/ruimtes de warmte te recupereren.

Hoe wordt ventilatie met warmteterugwinning onderhouden?

Elk ventilatiesysteem met warmteterugwinning is complexer en het is daarom een goed idee om het hele systeem af en toe te laten controleren en onderhouden. Denk eraan om een onderhoudscontract af te sluiten met je installateur; zo weet je zeker dat alles blijft werken zoals het hoort.

We raden je aan om de ventilatie-unit zelf om de paar jaar te laten onderhouden. Daarbij worden de filters vervangen en het hele systeem nagekeken en schoongemaakt. Ook de ventilatiekanalen moeten dan best eens gecheckt worden. De luchtfilters zelf, indien je die hebt, moeten vaker gereinigd worden. Vervang ze jaarlijks en maak de ventielen tweejaarlijks schoon.

Ventitec installeert ventilatiesystemen met warmteterugwinning

Wil je graag een ventilatiesysteem met warmteterugwinning in je woning? We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder