Blog

Ventileren zonder warmteverlies

warmtepomp plaatsen
Tips

Ventileren zonder warmteverlies

Ventilatie is essentieel voor een gezonde en comfortabele leefomgeving. Het zorgt voor frisse lucht en vermindert de opbouw van vocht en schadelijke stoffen binnenshuis. Maar bij ventilatie kan ook warmteverlies optreden. Dat is natuurlijk minder ideaal, vooral tijdens de koude maanden. Maar ventilatie en warmteverlies hoeven niet noodzakelijk synoniemen te zijn. Daar vertellen we je hieronder meer over.

Het belang van ventilatie

Wanneer je ventileert, treedt er mogelijk warmteverlies op. Maar laat dat geen reden zijn om niet te ventileren. Een goede ventilatie in huis is van groot belang.
In elk huishouden wordt de lucht in huis constant beïnvloed door het koken, je ademhaling en allerlei huishoudelijke activiteiten. Dat leidt tot een ophoping van vocht, koolstofdioxide, vluchtige organische stoffen en andere schadelijke deeltjes. De luchtkwaliteit is dan niet alleen slecht, je kan ook last krijgen van gezondheidsproblemen, zoals allergieën en ademhalingsproblemen. Ook condensatie, en bijkomende vocht- en schimmelvorming, vormen een risico.

Ventilatie zorgt ervoor dat de lucht binnen wordt ververst door frisse buitenlucht. Dat helpt om waterdamp en schadelijke stoffen af te voeren. Zo is er minder kans op condens en vertoef je in een gezonde leefomgeving.

Warmteverlies bij ventilatie

Ventilatie is dus onmisbaar, maar je moet wel rekening houden met warmteverlies. Wie een raam open zet op een koude winterdag, zal opgestookte warmte verliezen. Ook ventilatiesystemen van het type C kunnen koude luchtstromen veroorzaken.

1. Natuurlijke ventilatie

In oudere huizen zonder ventilatiesysteem wordt er verlucht door ramen of deuren open te zetten. Dat is natuurlijk een efficiënte manier om de lucht te verversen, maar er zal ook warmte ontsnappen. En dat is natuurlijk minder de bedoeling.

2. Mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning

Ventilatiesystemen van het type C gebruiken ventilatoren om lucht te verplaatsen. Het is een van de meest voorkomende vormen van ventilatie in woningen. Bij dit systeem wordt verse buitenlucht op een natuurlijke manier aangezogen via roostertjes in de ramen of muren, terwijl vervuilde lucht mechanisch wordt afgevoerd met behulp van ventilatoren. Dit zorgt voor een effectieve luchtcirculatie, maar kan leiden tot warmteverlies. De koude lucht komt namelijk zomaar binnen.

Ventilatie zonder warmteverlies met ventilatiesystemen type D

De meest efficiënte manier om te ventileren, is met een ventilatiesysteem van het type D. Dat systeem staat ook bekend als balansventilatie met warmteterugwinning. Het minimaliseert warmteverlies bij ventilatie.

Wat ventilatiesysteem van het type D onderscheidt, is het gebruik van warmtewisselaars. Deze apparaten halen de warmte uit de afgevoerde lucht en gebruiken die warmte om de inkomende buitenlucht op te warmen voordat die lucht de binnenruimte binnenkomt.

Zo blijft de warmte behouden en wordt warmteverlies tot een minimum beperkt. Bovendien is bij ventilatiesystemen van het type D zowel de aanvoer als afvoer van lucht mechanisch geregeld.
Dit proces zorgt voor continue ventilatie zonder aanzienlijk warmteverlies, waardoor een gezonde en comfortabele leefomgeving wordt gegarandeerd, zelfs op koude winterdagen. Ventilatiesystemen van het type D zijn een uitstekende keuze voor energiebewuste huiseigenaren.

Ventitec installeert ventilatiesystemen in jouw omgeving

Ventileren is cruciaal voor een gezond en comfortabel huis, maar het kan leiden tot warmteverlies als het niet op de juiste manier wordt uitgevoerd. Met behulp van ventilatiesystemen van het type D, kan warmteverlies echter worden geminimaliseerd. Zo bekom je een gezonde leefomgeving waar je geen last hebt van koude luchtstromen. En dat merk je op de energiefactuur.
Benieuwd naar wat er allemaal komt kijken bij de installatie van een ventilatiesysteem met warmterecuperatie? We geven je graag meer informatie. Neem vandaag nog contact met ons op.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder