Blog

Ventilatie in huis verbeteren

ventilatie in huis
Ventilatie

Ventilatie in huis verbeteren

Een goede ventilatie in huis is van vitaal belang voor een gezond en comfortabel binnenklimaat. Maar hoe doe je dat, de ventilatie in huis verbeteren? In dit artikel lees je hoe je de ventilatie in huis kan verbeteren en waarom dat zo belangrijk is.

airco of ventilatie laten plaatsen

Waarom is ventilatie in huis verbeteren zo belangrijk?

Ventilatie in huis is essentieel om een gezond en comfortabel binnenklimaat te creëren. Het heeft een aanzienlijke invloed op zowel de gezondheid van de bewoners als op de gezondheid van het huis zelf.

Ventilatie zorgt ervoor dat vervuilde en verontreinigde lucht wordt afgevoerd en dat frisse buitenlucht naar binnen wordt gebracht. Binnenlucht kan vervuild zijn door stofdeeltjes, allergenen, kookdampen, dampen van schoonmaakmiddelen, sigarettenrook en vluchtige organische stoffen (VOS) afkomstig van meubels en bouwmaterialen. Een slechte luchtkwaliteit kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën, maar ook hoofdpijn, vermoeidheid en klachten aan de luchtwegen.

Daarnaast helpt een adequate ventilatie om vochtige lucht uit het huis te verdrijven, vooral in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens. Als vocht zich ophoopt, kan dat leiden tot condensatie op ramen en spiegels, maar ook op muren en plafonds. Dat kan op zijn beurt weer schimmelgroei veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van bewoners en ook schade aan het huis kan veroorzaken.

Bovendien helpt ventilatie bij het handhaven van een comfortabele temperatuur in huis. Verse buitenlucht warmt namelijk sneller op dan vochtige binnenlucht. Ventileren kan dus de energierekening naar beneden drukken.

Hoe werkt ventilatie in huis?

Ventilatie in huis kan op twee manieren plaatsvinden: natuurlijke ventilatie en mechanische ventilatiesystemen.

Natuurlijke ventilatie

Natuurlijke ventilatie maakt gebruik van natuurlijke luchtbeweging om de luchtkwaliteit in huis te verbeteren. Het openen en sluiten van ramen en deuren creëert een natuurlijke luchtstroom. Door strategisch ramen aan tegenovergestelde zijden van een kamer of huis te openen, kan frisse lucht naar binnen stromen en vervuilde lucht naar buiten worden afgevoerd. Ook ventilatieroosters zonder ventilatiesysteem helpen (al is het effect klein).

Het effect is wel tijdelijk, want zodra je de ramen of deuren terug sluit, kan de lucht niet meer ververst worden.

Mechanisch ventilatiesysteem

Een mechanisch ventilatiesysteem zorgt ervoor dat de ventilatie in huis automatisch gebeurt. We onderscheiden systemen C en D.

Het mechanisch ventilatiesysteem C biedt een gecontroleerde toevoer van verse lucht. De afvoer verloopt wel op natuurlijke wijze, via luchtroosters in ramen of muren, wat betekent dat het minder effectief is in ruimtes waar geen goede luchtcirculatie is. In badkamers of keukens kan het mechanisch ventilatiesysteem C daarom iets te traag zijn en condens niet voorkomen.

Mechanisch ventilatiesystemen D hebben een gecontroleerde afvoer én aanvoer van lucht. Dat betekent dus dat de lucht actief wordt vervangen in huis. Dat resulteert in een efficiënte en continue ventilatie. Het is een aanrader voor goed geïsoleerde huizen, want daar is extra ventilatie nodig. Bovendien kan je dit soort ventilatiesystemen combineren met een warmterecuperatiesysteem. De warmte van de afgevoerde lucht wordt dan doorgegeven aan de nieuwe, verse lucht. Dat voorkomt koude luchtstromen en is goed nieuws voor je energiefactuur.

Tips voor een betere ventilatie in huis

We sluiten af met enkele praktische tips om de ventilatie in huis te verbeteren.

  • Het is eerst en vooral belangrijk om zo vaak als mogelijk te ventileren, ook als het buiten niet al te warm is. Open ramen en deuren regelmatig om frisse lucht naar binnen te laten en vervuilde lucht naar buiten af te voeren. Een mechanisch ventilatiesysteem doet dat vanzelf (en bespaart je dus een vervelende, koude luchtstroom). Idealiter zorg je bij het openen van ramen voor kruisventilatie door ramen aan tegenovergestelde zijden van het huis te openen.
  • Wie een ventilatiesysteem heeft, moet dat ook onderhouden. Reinig en vervang indien nodig de filters in mechanische ventilatiesystemen om een goede luchtstroom te behouden. Laat het systeem ook regelmatig professioneel reinigen.
  • In badkamers en keukens is het extra belangrijk om goed te ventileren. De luchtvochtigheidsgraad is er hoog, wat condensproblemen en schimmelvorming in de hand werkt. Zet na het douchen altijd een raam open indien mogelijk, ook al is het maar voor tien minuten.
  • Heb je last van allergieën? Dan moet je absoluut een ventilatiesysteem D overwegen. Je kan er niet alleen het systeem van warmteterugwinning op installeren, maar er ook filters aan koppelen die pollen en andere irriterende stoffen verwijderen.

Ventitec verbetert de ventilatie in jouw woning

Wil je graag de ventilatie in huis verbeteren? Zo verbeter je het binnenklimaat en voorkom je vochtproblemen. We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder