Blog

Hoe werkt een airco?

hoe werkt een airco
Airco

Hoe werkt een airco?

Een airco heeft als doel om de temperatuur en de luchtzuiverheid binnen in een ruimte op peil te houden. Maar hoe werkt een airconditioning nu precies? Wij geven graag wat meer uitleg in dit artikel.

Onderdelen van een airco

Een airconditioning heeft doorgaans 3 verschillende elementen. Een binnenunit, een buitenunit en een bediening. Binnen de units heb je nog eens 4 belangrijke onderdelen: de ventilator, condensor, compressor en verdamper.

Binnenunit

De binnenunit gaat de lucht uit de binnenruimte onttrekken en verse lucht terug naar binnen blazen. In het geval van afkoeling gaat de te warme lucht door een koude warmtewisselaar via een ventilator en vindt er zo een koelingsproces plaats. Tijdens de koeling vindt er ook ontvochtiging plaats. Het overtollige vocht dat uit de lucht wordt gehaald wordt dan via een leiding afgevoerd. Vaak gaat dat richting de afvoer van het regenwater. In het geval van verwarming zal er uiteraard warme lucht worden uitgeblazen en koude lucht worden onttrokken.

Er is ook een filtersysteem voorzien om ervoor te zorgen dat de lucht die wordt uitgeblazen zuiver is. De filter vangt stofdeeltjes en andere verontreiniging op.  De filter kan je doorgaans zelf reinigen van tijd tot tijd.

Buitenunit

Via de buitenunit gaat de overtollige warme of koude lucht naar buiten. Daarnaast gaat de buitenunit ook zorgen voor het koelmiddel dat de warmtewisselaar nodig heeft om de lucht te koelen in de binnenunit. Dat gaat via de compressor, wat zo veel is als de aandrijfmotor van de airco.

Indien de airco wordt gebruikt als verwarming gaat de unit warmte uit de buitenlucht onttrekken. Dat proces kan ook perfect in de winter bij vriestemperaturen. Vervolgens stuwt de condensor dan de warmte terug naar binnen. Het proces van koeling kan dus worden omgekeerd. Vandaar dat airco en warmtepomp tegenwoordig zo goed als synoniemen van elkaar zijn.

Bediening

Voor de bediening van je airco zijn er vandaag heel wat mogelijkheden voorhanden. Je kan kiezen voor bekabeling, maar er is ook draadloze bediening of zelfs bediening vanop afstand mogelijk. In grote gebouwen maakt de airco dan weer deel uit van de centrale netwerkregeling.

Vandaag zie je niet zo veel airco’s meer met bedrading. De meeste toestellen die in woningen worden geplaatst, werken met een draadloze infraroodbediening. Maar ook de airco die via het internet bediend kan worden met de smartphone of de tablet wint aan populariteit. Dat laat je toe om je airconditioning aan te zetten nog voor je bijvoorbeeld naar huis gaat na het werk.

Werkingsprincipe van een airco = koelmiddelkringloop

De werking van een  airco verloopt volgens het principe van koelmiddelkringloop. Het koelmiddel wordt via de compressor rond het circuit gepompt. In de verdamper gaat het koelmiddel over naar gasvorm door de warmte die uit de lucht wordt onttrokken.

De compressor gaat dat gas doorsturen naar de condensor die het weer omzet in vloeibaar koelmiddel wanneer de warmte naar de buitenlucht gaat.

Om te verwarmen in plaats van te koelen wordt het hele proces omgekeerd

Wat is een inverter?

De inverter gaat het toerental van de compressor constant aanpassen aan het gevraagde vermogen. Op die manier werkt een airco op een gelijkmatige en energiezuinige manier, wat de levensduur van het toestel verlengt.

Meer over airco

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder