Wat is een ventilatiewarmtepomp? Hoe werkt het en is het interessant?
Wat is een ventilatiewarmtepomp? Hoe werkt het en is het interessant?
Is je woning uitgerust met een mechanisch ventilatiesysteem en verwarm je op aardgas? Dan lees je beter verder. Een ventilatiewarmtepomp is dan namelijk een van de efficiëntste manieren om snel je energiefactuur naar beneden te drukken.
Een ventilatiewarmtepomp recupereert de warmte van de lucht die het ventilatiesysteem naar buiten stuurt. De warmte gaat niet verloren, maar wordt naar de cv-ketel gestuurd. Zo moet je centrale verwarming minder hard werken. En dat bespaart je gemiddeld 35% energie!
Wat is een ventilatiewarmtepomp? Hoe werkt het? En hoeveel kan ik concreet besparen? Je leest het hier.
Wat is een ventilatiewarmtepomp precies?
Een ventilatiewarmtepomp is een ingenieus systeem dat mechanische ventilatie combineert met het produceren van warmte.
Je kan de ventilatiewarmtepomp zien als een efficiëntere versie van het klassieke ventilatiesysteem. Moderne of gerenoveerde woningen zijn meestal uitgerust met een ventilatiesysteem van het type C. Verse buitenlucht komt dan binnen via roosters en de vervuilde lucht binnenshuis wordt mechanisch afgevoerd.
Het probleem daarbij is dat warmte ook verloren gaat. Een ventilatiewarmtepomp lost dat op. Het is een soort tussenstation waarbij de warmte eerst onttrokken wordt aan de binnenlucht. Die warmte wordt gestuurd naar de centrale verwarming. Zo hoeft je cv zelf minder hard te werken en bespaar je energie.
Waarom kiezen voor een ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiepomp heeft heel wat voordelen. We zetten ze hieronder op een rijtje.
- Je bespaart een pak energie omdat de cv-ketel minder warmte hoeft te produceren
- Je cv zal langer meegaan
- De luchtkwaliteit in huis is steeds tiptop
- De energiescore (en dus ook de waarde) van je huis wordt een stuk beter
- Een ventilatiewarmtepomp is geluidsstil
- Je helpt het milieu een handje
Redenen genoeg dus om te kiezen voor een ventilatiewarmtepomp!
Hoe wordt een ventilatiewarmtepomp geïnstalleerd?
De ventilatiewarmtepomp is een hybride systeem. Het is een hulpje voor je centrale verwarming. Heb je al een ventilatiesysteem, dan wordt de oude ventilatiebox vervangen door de ventilatiewarmtepomp.
In tegenstelling tot het oude ventilatiesysteem moet de nieuwe ventilatiewarmtepomp aangesloten worden op de cv-ketel. In het merendeel van de gevallen verloopt de installatie snel en probleemloos. Er zijn amper werken nodig.
Hoeveel kost een ventilatiewarmtepomp?
Gemiddeld kost een ventilatiewarmtepomp tussen de 2500 en 5000 euro. Hoeveel je betaalt, hangt af van onder andere het merk en de ventilatiecapaciteit.
Dat is dus een stevige investering, maar wel eentje die je snel terugverdient. Daar vertellen we je hieronder meer over. Houd er ook rekening mee dat je een premie kan aanvragen bij de overheid. Dat maakt de investering draaglijker.
Hoeveel kan ik besparen met een ventilatiewarmtepomp?
Een ventilatiewarmtepomp kan je flink wat geld besparen. Je kan rekenen op een gemiddelde korting van 35% op je energiefactuur. In de beste gevallen kan je de gasfactuur zelfs halveren. Maar hoeveel bespaar je dan concreet?
Heb je een centrale verwarming op aardgas? Dan zal een gemiddeld gezin met een gasfactuur van om en bij de 1200 euro per jaar ongeveer 450 euro besparen. Een aardig bedrag dus! De ventilatiewarmtepomp gebruikt zelf ook elektriciteit, maar die extra kosten blijven beperkt. De gemiddelde ventilatiewarmtepomp verbruikt ongeveer 1200 kWh per jaar, wat overeenkomt met ruwweg 250 euro.
Een gemiddeld gezin zal met andere woorden minstens 200 euro per jaar besparen dankzij de ventilatiewarmtepomp.
Je bespaart het meeste met een ventilatiewarmtepomp wanneer je cv-ketel zorgt voor lagetemperatuursverwarming. De maximale temperatuur van de cv-ketel bedraagt dan 55 graden en de LTV-radiatoren of vloerverwarming werken energie-efficiënt. Is je woning uitgerust met dergelijk systeem? Dan bespaar je nog meer.
Kan een ventilatiewarmtepomp in elke woning geïnstalleerd worden?
Een ventilatiewarmtepomp is vooral interessant wanneer je al een ventilatiesysteem van het type C hebt in je woning én je verwarmt op aardgas. Bij dergelijke systemen gaat warmte verloren via de ventilatie en moet je cv extra bijspringen. Een ventilatiewarmtepomp lost dat probleem op en recycleert de geproduceerde warmte.
De ventilatiewarmtepomp is in dat soort woning makkelijk en snel te installeren en je verdient het systeem na enkele jaren al terug.
Woon je in een nieuwbouwwoning met balansventilatie of heb je je woning recent gerenoveerd en uitgerust met een balansventilatie? Dan is een ventilatiewarmtepomp overbodig. Dat soort ventilatiesystemen werkt met een ingenieus wisselsysteem dat de warmte van de ventilatielucht recupereert. De binnenkomende lucht wordt dan opgewarmd met de uitgaande lucht. Een balansventilatiesysteem is dus niet aangesloten op de cv-ketel, maar een extra ventilatiewarmtepomp zou weinig meerwaarde bieden.
Wil je een ventilatiewarmtepomp installeren? Ventitec helpt je graag
Heeft de ventilatiewarmtepomp je interesse gewekt en wil je er eentje in jouw woning? We helpen je bij Ventitec graag verder. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.