Blog

Onderhoud ventilatiesysteem: wat moet er precies gebeuren?

ventilatie in huis
Ventilatie

Onderhoud ventilatiesysteem: wat moet er precies gebeuren?

Een goed werkend ventilatiesysteem is ontzettend belangrijk. Ventilatie verbetert niet alleen de luchtkwaliteit, maar voorkomt ook vocht- en schimmelproblemen. Eenmaal het ventilatiesysteem geïnstalleerd is, is het echter van groot belang om het ook goed te onderhouden. Zo blijf je dag en nacht schone lucht inademen.

Hoe moet je een ventilatiesysteem onderhouden? En mag je dat zelf doen? We vertellen je hieronder alles over het onderhoud van ventilatiesystemen.

Ventilatie in je woning is ontzettend belangrijk

In oudere woningen werd, ook al was dat de bedoeling niet, automatisch geventileerd. Kleine kieren in de muren, enkelvoudig glas en isolatie van mindere kwaliteit zorgden voor een continue aanvoer van verse lucht. Moderne woningen zijn echter zo goed geïsoleerd dat de luchtkwaliteit binnenskamers snel slecht wordt.

Wanneer er onvoldoende geventileerd wordt, gaat de luchtkwaliteit achteruit. Er zit dan onder andere veel CO2 in de lucht. Dat kan hoofdpijn met zich meebrengen en vermindert ook de productiviteit en creativiteit.

Bij een ondermaatse ventilatie stapelt ook de waterdamp zich op in de lucht. Die waterdamp kan neerslaan op muren en plafonds waardoor lokaal vochtplekken kunnen ontstaan. Vochtproblemen, en de bijhorende schimmels, zijn dan het gevolg. Ventilatie is dus ontzettend belangrijk voor je gezondheid.

Elk ventilatiesysteem vergt ander onderhoud

Er zijn verschillende ventilatiesystemen op de markt en elk systeem vraagt om een andere aanpak wat onderhoud betreft. We zetten de verschillende ventilatiesystemen daarom nog eens op een rijtje.

Ventilatieysteem A

Wanneer je woning is uitgerust met roostertjes in de ramen, de muren of het dak, heb je een ventilatiesysteem van het type A. Er is geen sprake van een mechanisch ventilatiesysteem.

Ventilatiesysteem C

Een ventilatiesysteem van het type C is deels mechanisch. De lucht wordt toegevoerd via dezelfde roostertjes zoals bij het ventilatiesysteem A, maar er zijn afvoeropeningen die mechanisch aangestuurd worden. Die openingen bevinden zich meestal in de badkamer en de keuken en voeren vochtige lucht naar buiten af.

Ventilatiesysteem D

Bij ventilatiesysteem D gebeurt zowel de aan- als afvoer van lucht helemaal mechanisch. Dit systeem bestaat uit twee kanalen en kan je volledig automatisch regelen.

Het onderhoud van je mechanisch ventilatiesysteem is belangrijk

Een mechanisch ventilatiesysteem van type C of D garandeert een goede luchtkwaliteit in huis. Om ervoor te zorgen dat die luchtkwaliteit ook optimaal blijft, is het echter belangrijk om de systemen goed te onderhouden.

Wanneer de filters niet tijdig vervangen worden, wordt de lucht niet meer gereinigd zoals dat zou moeten. De luchtkwaliteit gaat dan achteruit en dat is natuurlijk niet de bedoeling wanneer je een ventilatiesysteem geïnstalleerd hebt. Een onderhouden ventilatiesysteem werkt bovendien energie-efficiënter.

Het onderhoud van ventilatiesystemen A en C

Is je woning uitgerust met een ventilatiesysteem van het type A of C? Dan hoef je weinig aan onderhoud te denken. Je hoeft enkel de roostertjes in de ramen en muren af en toe te reinigen. Haal het stof en ander vuil weg zodat de lucht goed kan doorstromen. Dat doe je met een stofzuiger of een vochtig doekje.

Bij een ventilatiesysteem C moet je ook de openingen, ventilatoren en de ventielen af en toe reinigen. Zo wordt de lucht efficiënt afgevoerd.

Het onderhoud van ventilatiesystemen D

Het onderhoud van het ventilatiesysteem is vooral belangrijk bij systemen van het type D. Je moet er dan voor zorgen dat de luchtfilters en de ventielen altijd schoon zijn. Ze vervoeren namelijk de lucht die je inademt.

Luchtfilters reinigen en vervangen

Het is aan te raden om de voorfilters van het ventilatiesysteem enkele keren per jaar te reinigen. Haal de filters uit het ventilatiesysteem en reinig ze met een stofzuiger. Het is een goed idee om die filters elk jaar te vervangen door nieuwe exemplaren. In de meeste ventilatiesystemen kan je ook extra filters toevoegen voor bijvoorbeeld allergieën. Ook die vervang je regelmatig.

Ventielen reinigen

Het ventilatiesysteem omvat ventielen die lucht aan- en afvoeren. Ook die maak je beter minstens een keer per jaar schoon. Ze blijven zo optimaal werken en je verliest geen ventilatiecapaciteit.

Mag je zelf het ventilatiesysteem onderhouden?

Je mag het onderhoud van ventilatiesysteem helemaal zelf doen. Het is relatief eenvoudig om de filters en roosters te reinigen.

Heb je een ventilatiesysteem D? Dan is het echter een goed idee om jaarlijks de installateur uit te nodigen. Ook bij Ventitec kan je terecht voor het onderhoud van het ventilatiesysteem. We reinigen en vervangen dan niet alleen de filters, maar inspecteren en onderhouden ook de aan- en afvoerkanalen, de ventilatoren en de eventuele warmtewisselaar.

Is het onderhoud van het ventilatiesysteem wettelijk verplicht?

Het is niet verplicht om je ventilatiesysteem te laten onderhouden. Die verplichting geldt daarentegen wel voor bijvoorbeeld verwarmingsinstallaties. Toch is het belangrijk om het ventilatiesysteem goed te onderhouden om een goede luchtkwaliteit te verzekeren.

Ventilatiesysteem onderhouden? Ventitec helpt je graag

Is het ventilatiesysteem in je woning aan een onderhoudsbeurt toe? Dan roep je het beste de hulp van onze experten in. Bij Ventitec helpen we je graag verder en geven we je advies over het onderhoud van het ventilatiesysteem in jouw woning zijn. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder