Blog

Airco met buitenunit plaatsen? Info en offerte

airco
Airco

Airco met buitenunit plaatsen? Info en offerte

Wil je ontsnappen aan de hete zomerdagen? Laat dan een airco-installatie installeren. Het populairste aircotoestel is een airco met buitenunit, ook wel een split airco genoemd. Ze zijn geluidsstil en makkelijk te verwerken in het interieur.

Hoe werkt een airco met buitenunit? Waarom kiezen voor een airco met buitenunit? En hoeveel kost een airco met buitenunit? Je komt het hier te weten.

Hoe werkt een airco met buitenunit?

De airco met buitenunit, of split airco, bestaat uit twee delen: de binnenunit en de buitenunit.

De buitenunit van het aircosysteem wordt bevestigd aan de gevel van je woning. Het bestaat uit de motor van de airco en de koelvloeistof. De buitenunit stuwt de gekoelde lucht vervolgens via een leiding naar de binnenunit van het aircosysteem. Via de roostertjes wordt de koele lucht dan in de woning geblazen.

De typische binnenunit ziet eruit als een witte blok die je bovenaan de muur bevestigt. Wil je zo’n binnenunit liever niet in je interieur? Dan kan je de airco ook verwerken in de muur of het plafond. Enkel de roosters zijn dan nog zichtbaar.

Sluit meerdere binnenunits aan op dezelfde buitenunit

Wil je meerdere kamers in de woning voorzien van een aircotoestel? Dan kan je kiezen voor een multi split airco.

Een multi split airco bestaat uit één buitenunit, die bevestigd wordt aan de gevel, en meerdere binnenunits die allemaal op die ene buitenunit zijn aangesloten. De lucht wordt dan buiten afgekoeld en naar verschillende kamers in je woning geblazen. Zo koel je de hele woning zonder daarvoor meerdere aircotoestellen te installeren.

Je kiest dan natuurlijk zelf welke binnenunits je activeert. Elke binnenunit kan je namelijk apart afstellen. Enkel de slaapkamer koelen? Of zowel de slaapkamer als de woonkamer van koude lucht voorzien? Je stelt het aircosysteem makkelijk af.

Heb je al een airco met buitenunit? Dan kan je een extra binnenunit installeren om je aircosysteem om te toveren tot een multi split airco. Je hoeft dan dus niet een extra buitenunit aan je gevel te installeren.

Wat zijn de voordelen van een airco met buitenunit?

Voor de meeste woningen is een split airco de beste keuze. In vergelijking met een monoblock airco en een mobiele airco heeft de airco met buitenunit veel voordelen. Een monoblock airco heeft geen buitenunit en koelt de lucht binnenshuis. Een mobiele airco verbruikt dan weer veel energie en is weinig efficiënt. We sommen de voordelen van een airco met buitenunit op:

  • Je kan meerdere binnenunits op dezelfde buitenunit installeren.
  • De motor bevindt zich buiten waardoor de airco geluidsstil is.
  • De binnenunit is makkelijk te verwerken in wanden en plafonds.

Bovendien kan je de nieuwste aircotoestellen handig bedienen via een app op je smartphone. Zo kan je zelf een constante temperatuur instellen of met enkele tikjes op het scherm de temperatuur wijzigen. Zo gebruik je de airco alsof er een thermostaat op zou staan.

En heeft een split airco ook nadelen?

Toch heeft een split airco ook enkele nadelen. We zetten ze even op een rijtje:

  • De buitenunit ontsiert je gevel een beetje.
  • Een split airco is duurder dan een monoblock airco (behalve wanneer je meerdere binnenunits installeert, dan ben je goedkoper uit).
  • Er komen kleine boorwerken kijken bij de installatie van een split airco.

Naar onze mening wegen de voordelen van een split airco zeker op tegen de nadelen.

Hoeveel kost een airco met buitenunit?

Het is moeilijk om een prijs te plakken op een split airco. Verschillende factoren spelen een rol. Hoe groter de ruimte is, hoe groter het vermogen van de airco zal moeten zijn om de ruimte te kunnen koelen. Airco’s met een groot vermogen zijn vanzelfsprekend duurder dan minder krachtige exemplaren.

Daarnaast is het ene merk ook duurder dan het andere. De nieuwste airco’s zijn uitgerust met technische snufjes en kan je bedienen van op je smartphone. De prijs van de airco met buitenunit bepaal je dus ook deels zelf.

Voor een airco met buitenunit en één binnenunit betaal je tussen de 1500 en 3500 euro. Voor elke extra binnenunit moet je ongeveer 1000 euro bijtellen.

Is je woning ouder dan 10 jaar, dan hoef je slechts 6% btw te betalen in plaats van 21%. Dat maakt een aanzienlijk verschil.

Airco met buitenunit installeren? Ventitec helpt je graag

Wil je graag een airco met buitenunit installeren in je woning om de warme zomerdagen door te komen? Dan roep je het beste de hulp van onze experten in. Bij Ventitec helpen we je graag verder en geven we je advies over de mogelijkheden voor een split airco in je woning. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder