Blog

Ventilatienormen 2022: wat moet je weten?

warmtepomp plaatsen
Ventilatie

Ventilatienormen 2022: wat moet je weten?

Ventilatie is niet alleen belangrijk voor een gezond leefmilieu in huis, maar verlaagt ook je energiefactuur. Ben je van plan om te bouwen of renoveren in 2022? We zetten de ventilatienormen op een rijtje.

Ventileren: ook in 2022 erg belangrijk

Ventilatie is en blijft erg belangrijk. We isoleren onze woningen steeds beter zodat we minder energie hoeven te verbruiken om te verwarmen. Dat is uitstekend voor het milieu en je portemonnee. De keerzijde is echter dat er zo geen verse lucht in onze woningen binnenkomt op een natuurlijke manier. De lucht binnenshuis is daarom vochtig en minder zuurstofrijk.

Af en toe een raam open zetten helpt, maar dan kan de warmte ook uit de woning ontsnappen. De oplossing is een goed, mechanisch ventilatiesysteem dat een gezond binnenklimaat garandeert. Zo wordt de lucht 24/7 ververst zonder dat je extra zal moeten verwarmen. Integendeel, verse, droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht.

Wat zijn de regels omtrent ventilatie?

De regels voor 2022 omtrent ventilatie zijn vastgelegd in het EPB (EnergiePrestatie Binnenklimaat). Dat EPB omvat alle regels en normen waaraan woningen moeten voldoen op vlak van energie. Zo wil de overheid voor een groener België zorgen waar minder energie verspild wordt.

Omdat ventilatie cruciaal is voor een gezond binnenklimaat in elke woning, zijn ook de regels omtrent ventilatie in het EPB opgenomen. We zetten de regels op een rijtje.

    • Elke woning moet uitgerust zijn met een ventilatiesysteem dat minstens 3,6 m³ lucht per uur per vierkante meter aan- en afvoert.
    • Alle ruimtes waar lucht aangevoerd wordt, moeten een toevoeropening in het venster, een rooster in de muur of een toevoer voor een mechanisch ventilatiesysteem hebben.
    • Ruimtes waar geen verse lucht aangevoerd wordt, moeten via roosters in deuren of muren verbonden zijn met ruimtes die wel verse lucht krijgen. Een spleet van minstens 1 cm onder de deur is ook voldoende.
    • Natte ruimtes zoals de badkamer moeten uitgerust zijn met een verticaal afvoerkanaal naar buiten of een verticaal afvoerkanaal aangesloten op een mechanisch ventilatiesysteem.

Een mechanisch ventilatiesysteem, waarbij verse lucht aangevoerd wordt via een centrale ventilator, is dus niet verplicht. Toch is het een goed idee om te kiezen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Je haalt de ventilatienormen van 2022 dan makkelijk en je bespaart ook op de energiefactuur.

De ventilatienormen in detail

De algemene regel is dat het ventilatiedebiet 3,6 m³ lucht per uur en per vierkante meter moet bedragen. De regels zijn gelukkig iets flexibeler. Niet elke ruimte hoeft namelijk even goed geventileerd te worden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen toevoerruimtes, waar verse lucht aangevoerd wordt, en afvoerruimtes, waar vervuilde lucht een weg naar buiten vindt. We geven je hieronder de precieze richtlijnen mee voor elke ruimte.

Toevoerruimtes

      • Woonkamer: minimaal debiet van 75 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 150 m³ per uur
      • Slaapkamer: minimaal debiet van 25 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 72 m³ per uur
      • Speel- of studiekamer: minimaal debiet van 25 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 72 m³ per uur

Afvoerruimtes

      • Keuken: minimaal debiet van 50 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 75 m³ per uur
      • Open keuken: minimaal debiet van 75 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 75 m³ per uur
      • Badkamer en droogplaats: minimaal debiet van 50 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 75 m³ per uur
      • Toilet: minimaal debiet van 25 m³ lucht per uur dat beperkt mag worden tot 25 m³ per uur

Wat betekent dat in de praktijk? Als je een grote slaapkamer zou hebben van 30 m², dan moet je volgens de algemene regel dus 180 m³ lucht per uur toevoeren (30 x 3,6). Je mag dat echter beperken tot 72 m³ per uur.

Moet ik bij een kleinschalige renovatie ook aan de nieuwe ventilatienormen voldoen?

Enkel wanneer je een toevoerruimte renoveert en de ramen vervangt, moet je er tijdens de werken voor zorgen dat die ruimte aan de nieuwe normen voldoet. Vaak komen daar echter geen extra werken bij kijken. Nieuwe ramen zijn voorzien van de nodige roostertjes.

Als je afvoerruimtes renoveert, zoals de badkamer of de keuken, dan moet je geen rekening houden met de ventilatienormen. Enkel nieuwbouwprojecten zijn aan de regelgeving onderworpen.

Wat als je de nieuwe ventilatienormen niet volgt?

Wie een nieuwbouwwoning plaatst of de ramen in toevoerruimtes renoveert en niet voldoet aan de ventilatienormen van 2022, kan een boete krijgen. Hoeveel je betaalt, hangt af van de mate waarin je woning geventileerd wordt. Hoe slechter de ventilatie, hoe meer je zal betalen.

Heb je recht op premies als je een ventilatiesysteem installeert?

Er zijn verschillende premies voor wie renoveert en daarbij ook de ventilatie aanpakt.

Eerst en vooral geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je een ventilatiesysteem installeert.

Voer je een ingrijpende energetische renovatie uit die het EPC van de woning gevoelig zal opkrikken, dan heb je recht op tal van premies. Een van die premies is de EPC-labelpremie. Ook de gemeente voorziet vaak premies voor renovaties.

Ventilatiesysteem installeren? Ventitec helpt je graag

Kan de luchtkwaliteit in je woning beter? Dan is het een goed idee om een ventilatiesysteem te installeren. De experts van Ventitec helpen je graag verder en geven je advies over wat de ventilatiemogelijkheden in jouw woning zijn. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder