Blog

Welke soorten airco bestaan er?

soorten airco
Airco

Welke soorten airco bestaan er?

Wie airco zegt, denkt in de eerste plaats aan verkoeling brengen. Dat is logisch, maar airconditioning gaat over meer dan dat. Er bestaat airco die niet alleen als koelsysteem werkt, maar ook als verwarming, ventilatie of luchtontvochtiger. Wij maken je graag even wegwijs in de verschillende soorten airco.

Welke airco moet je kopen?

Wanneer je een airco laat installeren kijk je in eerste instantie naar het verhogen van je woon- of werkcomfort en je welbehagen. Maar je wil natuurlijk wel het maximale rendement uit je installatie halen en een gezonde leefomgeving hebben. Daarom zijn er een paar vragen waarop je een antwoord moet hebben:

 • Wat zijn de ventilatienoden van de woning?
 • Hoeveel kamers moeten er gekoeld worden en wat is de oppervlakte van die ruimtes?
 • Wat is het gewenste koelvermogen van je airco?
 • Hoeveel energieverbruik schat je in?
 • Wat met eventuele geluidshinder en heeft dat impact op de plaats van je airco?
 • Hoe oud is je woning? Bij woningen die ouder zijn dan 10 jaar kom je namelijk in aanmerking voor het lagere btw-tarief van 6%
 • Welke bediening moet de airco hebben? Je kan ‘m met een afstandsbediening nemen, met sensoren of als onderdeel van je domoticasysteem. Maar ook met je smartphone of tablet.
 • Wil je de ruimte ook verwarmen met de airco?
 • Wil je de lucht ook ontvochtigen met je installatie?
 • Etc.

Types airco

Er zijn verschillende soorten systemen van airco verkrijgbaar:

Raamkoelers

Raamkoelers worden boven ramen of deuren geïnstalleerd en zijn daardoor niet storend in het interieur. Deze systemen zijn courant verkrijgbaar.

 • Het voordeel van deze airco is dat ze vrij makkelijk te installeren zijn.
 • Het nadeel is dat je wel wat in de muur zal moeten breken voor je ze kan plaatsen.

Split airconditioning

De split airco of vaste airco heeft twee delen die met elkaar zijn verbonden. Het ene deel is binnen de woning en het andere buiten. Het gedeelte met de motor zet je buiten. En het kleinere gedeelte wordt binnenshuis geplaatst. Een split airco kan ook met meerdere binnenunits werken. Maar in tegenstelling tot de multi split (zie verder), kunnen de verschillende units niet afzonderlijk van elkaar bediend worden.

 • Het grootste voordeel is dat je geen last hebt van het geluid van het toestel door de motor buiten te plaatsen.
 • Het nadeel is dat je wel een gat in de muur zal moeten maken om de verbinding te maken tussen beide stukken.
 • Vooral geschikt voor woningen, kleinere kantoren, kelders, handelspanden of laboratoria

Multi split airconditioning

Een multi split airco is in essentie hetzelfde als een split airco. Alleen zijn er meerdere binnenunits die allen verbonden zijn met één buitenblok. Het voordeel daarvan is dat je verschillende ruimtes los van elkaar kan koelen of verwarmen. Je kan ook meerdere buitenblokken plaatsen voor grotere ruimtes.

Mobiele airconditioning

Dit type airco is handig om kleine ruimtes af te koelen. Het toestel is mobiel: het heeft wieltjes en weegt niet veel waardoor het eenvoudig te verplaatsen is. Je kan het dus flexibel gebruiken om bijvoorbeeld in de avond af te koelen in de slaapkamer en overdag in de leefruimte. Verder vraagt een mobile airco ook geen installatie. Je hangt gewoon een afvoerbuis door het raam of een andere opening. Nadelen zijn evenwel dat de meeste mobiele airco’s wel wat geluid maken en vrij veel energie verbruiken in vergelijking met andere systemen.

Waar kan je de airco plaatsen?

Er zijn verschillende modellen airconditioning die je op diverse plekken kan gaan plaatsen. Een paar mogelijkheden:

Wandairconditioning

Een airco tegen de wand wordt vaak toegepast in woningen met kleinere ruimtes. De toestellen zijn doorgaans eenvoudig de bevestigen aan de muur.

Plafondairconditioning

Een airco die aan het plafond wordt bevestigd heeft als voordeel dat je er ruimte mee bespaart omdat je de vloer of de muren vrij kan houden. Wat je vaak ziet is een airco die in een vals plafond wordt verwerkt, dat heeft dan weer voordelen voor de montage van de verbindingsstukken tussen de units. Met een omkasting kan je het toestel ook wat laten opgaan in je interieur.

Vloerairconditioning

Een airco op de vloer kan zowel een mobiel model zijn, maar er zijn ook modellen die via beugels aan de muur bevestigd kunnen worden en dus steeds op hun plek blijven. De installatie is makkelijk maar het toestel zal wel erg gaan opvallen in het interieur.

Ingemaakt in kast

Je kan sommige toestellen ook laten inmaken in een kast. Op die manier wordt het interieur niet verstoord. Let wel dat de kast vaak maatwerk zal vereisen, waardoor die oplossing wat duurder kan uitvallen.

Cassette airconditioning

Bij cassette airconditioning wordt het toestel vrij onzichtbaar geplaatst, wat dan ook weer voordelig is voor je interieur. De cassettes hebben een degelijke afwerking. Normaal maken deze airco’s ook weinig geluid. Ze zijn wel duurder dan veel andere toepassingen.

Kanaal airco of  satelliet airco

Een kanaal airco of satelliet airco vind je vaak aan plafonds terug van kantoren, vergaderzalen of in fitnessruimtes. Ze worden vrijwel onzichtbaar weggewerkt. Het enige wat je doorgaans ziet zijn de inblaasroosters. Ze maken bijna geen geluid en zorgen voor een kwalitatieve luchtstroom. De installatie is wel minder eenvoudig dan bij andere soorten toestellen. Ander voordeel is dat dit type doorgaans zeer energiezuinig is.

Meer over airco

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

  EigenaarHuurder