Blog

Warmtepomp of zonneboiler plaatsen? Waarop letten?

warmtepomp plaatsen
Airco

Warmtepomp of zonneboiler plaatsen? Waarop letten?

De warmtepomp is het verwarmingssysteem van de toekomst. De zonneboiler vervangt de cv-ketel op gas en gebruikt enkel zonne-energie. Beide systemen kunnen de gasfactuur dus flink verlagen. Maar wat kies je nu het beste, de warmtepomp of de zonneboiler? En kan je beide systemen met elkaar combineren? We geven je hieronder alle voor- en nadelen van de warmtepomp en zonneboiler mee.

Waarom kiezen voor een warmtepomp?

Warmtepompen zitten in de lift. Ze halen warmte uit de buitenlucht, ondergrond of grondwater en warmen daarmee je woning op. De warmtepomp werkt op elektriciteit en is bijzonder efficiënt. Het haalt tot 80 procent van de warmte uit de omgeving en hoeft slechts voor 20% elektriciteit te gebruiken. Het grote voordeel van warmtepompen is dat ze je energiefactuur naar beneden drukken. Je hoeft geen gas te betalen en dankzij het hoge rendement van de warmtepomp ligt ook de elektriciteitsfactuur laag.

Maar niet elke woning is geschikt voor een warmtepomp. Enkel in goed geïsoleerde woningen zullen warmtepompen je geld besparen. Slecht geïsoleerde daken of gevels veroorzaken veel warmteverlies. In die woningen moet de warmtepomp veel meer elektriciteit verbruiken, met hoge facturen tot gevolg. Combineer de warmtepomp met zonnepanelen in een goed geïsoleerde woning voor het hoogste rendement.

Tip: je kan ook een hybride warmtepomp overwegen. Dat is een warmtepomp aangesloten op de cv-ketel op gas. De woning wordt voornamelijk via de warmtepomp verwarmd, maar op koude momenten springt de gasketel bij.

Nog een voordeel van de warmtepomp, en dan specifiek van de lucht-luchtwarmtepomp, is dat je het toestel ook als airco kan gebruiken. In de zomer kan de werking omgekeerd worden en blaast het systeem koele lucht door je huis of appartement. Lees meer over het verwarmen en koelen met een warmtepomp.

Waarom kiezen voor een zonneboiler?

Zonneboilers zijn eveneens een uitstekende investering. Ze gebruiken zonne-energie om warm water te produceren. Uitstekend voor het milieu én je portemonnee. De terugverdientijd van een zonneboiler is bovendien behoorlijk kort en ze hebben amper onderhoud nodig. Dat maakt een zonneboiler erg interessant, al zal de cv-ketel op gas wel af en toe moeten bijspringen om de temperatuur van het water op peil te houden.

Kies je dus voor een warmtepomp of een zonneboiler?

Wil je investeren in de duurzaamheid van je woning en op de energiefactuur besparen? Dan kan je kiezen voor een warmtepomp of een zonneboiler. Beide systemen zullen de gasfactuur flink verlagen.

De meest toekomstgerichte investering is de warmtepomp. Het is het verwarmingssysteem van de toekomst en je zal er op lange termijn flink mee besparen. De voorwaarde is dan wel dat je woning goed geïsoleerd is én we raden je aan om ook zonnepanelen te installeren. Die kunnen het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp opvangen. Je woning is dan zo goed als energieneutraal. En dat is natuurlijk de bedoeling van de investering. Je moet bij de installatie van een warmtepomp wel rekening houden met een hoge aankoopprijs.

Heb je minder budget ter beschikking? Dan is de zonneboiler een goede optie. De aankoopprijs ligt een stuk lager, maar je moet wel een zongericht dak ter beschikking hebben. Je verwarming blijft echter zonafhankelijk en in de winter, wanneer verwarming het meest noodzakelijk is, zal de cv-ketel op gas moeten bijspringen.

Combineer een warmtepomp met zonneboiler

Er is echter nog een optie: de combinatie van een warmtepomp met een zonneboiler. Dat heeft zo zijn voordelen. Beide systemen vullen elkaar erg goed aan.

Wanneer er weinig zon is, zal de warmtepomp de voornaamste bron van warmte zijn. De zonneboiler hoeft dan weinig energie uit de zonnecellen te halen om de watertemperatuur hoog te houden. Is er daarentegen veel zon, dan kan de zonneboiler volop zijn werk doen en hoeft de warmtepomp, die elektriciteit verbruikt, amper in actie te schieten. De combinatie van een warmtepomp en zonneboiler heeft een hoog rendement.

De warmtepomp en de zonneboiler zijn energiezuinige en milieuvriendelijke systemen. Beslis je om in beide te investeren, dan zal je nog maar weinig energie vanop het net te hoeven gebruiken. Je verwarmt je woning en het sanitaire water het hele jaar door op de meest duurzame manier. Fossiele brandstoffen zijn dan verleden tijd in jouw woning!

Maak gebruik van de Mijn VerbouwPremie voor de installatie van een warmtepomp of zonneboiler

Ben je van plan om te investeren in een warmtepomp of zonneboiler? Dan moet je flink wat geld ophoesten. Maar de financiële druk wordt verlicht door de Mijn VerbouwPremie. Voor beide systemen kan je die premie aanvragen. Je krijgt maximaal 50 procent van het factuurbedrag terugbetaald.

Ventitec installeert jouw warmtepomp of zonneboiler

Gas behoort stilaan tot de verleden tijd. Een warmtepomp of een zonneboiler zijn uitstekende vervangers. Je bespaart er flink mee op de energiefactuur. Bij Ventitec installeren we warmtepompen en zonneboilers. Twijfel je welk systeem het beste is voor jouw woning? Of zit je nog met andere vragen omtrent warmtepompen en zonneboilers? Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder