Blog

Warmtepomp en zonnepanelen? Doen of niet?

zonnepanelen en warmtepomp
Airco

Warmtepomp en zonnepanelen? Doen of niet?

De warmtepomp is bijzonder efficiënt en duurzaam. Het zijn uitstekende verwarmingstoestellen. Warmtepompen verbruiken geen fossiele brandstoffen en werken op elektriciteit. Daardoor verbruiken ze relatief weinig. Maar wie een volledig groen verwarmingssysteem wil, kan de warmtepomp met zonnepanelen combineren. Zo vang je het geringe elektriciteitsverbruik van de warmtepomp zelf op met zonne-energie.

Een warmtepomp combineren met zonnepanelen? Hoe gaat dat in zijn werk? En wat zijn de voordelen en nadelen?

Hoe werkt dat, een warmtepomp met zonnepanelen?

Een warmtepomp wordt de verwarming van de toekomst genoemd. Het is een knap staaltje techniek. De warmtepomp maakt namelijk gebruik van de omgevingswarmte uit grondwater, de lucht of de bodem om hitte op te wekken. Een warmtepomp gebruikt daarvoor een koelvloeistof die op lage temperatuur gasvormig wordt. Een compressor drukt dat opgewarmde gas samen en creëert zo warmte die afgegeven wordt aan een verwarmingssysteem in je woning. Een warmtepomp gebruikt daarvoor tot 80% omgevingswarmte. Voor de overige 20% gebruikt de warmtepomp elektriciteit.

Combineer je de warmtepomp met zonnepanelen, dan vang je ook die overige 20% zelf op en verwarm je je woning volledig zelfstandig. Veel duurzamer wordt het niet. Maar hoe gaat dat dan praktisch in zijn werk? Zonnepanelen produceren overdag energie. Om het elektriciteitsverbruik zo efficiënt mogelijk te maken, kan je de warmtepomp afstellen op de zonnepanelen. Zo verbruikt het verwarmingssysteem enkel overdag elektriciteit, die je zelf opgewekt hebt.

De sleutel tot een energiezuinige woning: goede isolatie

Vooraleer je een warmtepomp overweegt, moet je nagaan hoe goed je woning geïsoleerd is. De isolatiegraad van je woning bepaalt namelijk het rendement van de warmtepomp. Is je woning slecht geïsoleerd? Dan ontsnapt veel gestookte warmen via het dak, de muren en de ramen. De warmtepomp zal dan extra hard moeten werken en dus veel elektriciteit verbruiken. Zelfs met zonnepanelen zou je dan mogelijk een stevige energiefactuur opgestuurd krijgen.

Daarom wordt aangeraden om enkel een warmtepomp en zonnepanelen te installeren wanneer de woning goed geïsoleerd is volgens de huidige normen. In geïsoleerde woningen is de warmtepomp bijzonder efficiënt en nóg zuiniger met zonnepanelen. Maak van dakisolatie, beglazing, isolatie van de vloer en/of gevel dus je eerste prioriteiten.

Wat zijn de voordelen van warmtepomp en zonnepanelen?

De combinatie van warmtepomp en zonnepanelen heeft heel wat voordelen. We zetten ze graag voor jou op een rijtje.

Een warmtepomp en zonnepanelen besparen je veel geld

Eerst en vooral bespaar je ontzettend veel op je energiefactuur. Je maakt niet langer gebruik van gas om te verwarmen en vangt het elektriciteitsverbruik van de warmtepomp op met zonnepanelen. En natuurlijk produceren de zonnepanelen ook elektriciteit voor de rest van je huishoudelijke taken. Stijgen de energieprijzen, dan zal jij daar geen last van ondervinden.

Je maakt aanspraak op premies voor warmtepompen en zonnepanelen

Je beperkt energiekosten dus tot een noodzakelijk minimum en verdient de installatiekosten na verloop van tijd terug. Een warmtepomp noch zonnepanelen zijn goedkoop te noemen, maar op het einde van de rit zijn ze wel een erg slimme investering. Bovendien kan je een beroep doen op Vlaamse en gemeentelijke premies die de kosten helpen te dragen, zowel voor zonnepanelen als voor de warmtepomp.

De waarde van je woning stijgt

De energiescore van je woning zal ook aanzienlijk verbeteren. En dat is goed nieuws voor de waarde van je woning. Verkoop je je thuis in de toekomst? Dan zal de verkoopprijs een stuk hoger liggen dan wanneer je geen warmtepomp en zonnepanelen geïnstalleerd had.

Een warmtepomp en zonnepanelen zijn onderhoudsarm

Zowel de warmtepomp als de zonnepanelen vereisen, tot slot, amper onderhoud. Je hoeft de warmtepomp enkel regelmatig te laten keuren om er zeker van te zijn dat alles nog steeds naar behoren werkt en er geen lekkages zijn opgetreden. Zonnepanelen hoef je enkel en alleen af en toe eens schoon te maken om het rendement zo hoog mogelijk te houden.

En wat zijn de nadelen van de combinatie warmtepomp met zonnepanelen?

Toch zijn er ook enkele nadelen van de combinatie warmtepomp met zonnepanelen. Ook die geven we je graag mee.

Een warmtepomp en zonnepanelen zijn duur in aankoop

Een warmtepomp bespaart je dan wel veel energie, de initiële installatie- en aankoopkosten liggen behoorlijk hoog. Zeker wanneer je tegelijk een warmtepomp en zonnepanelen laat installeren, moet je flink wat geld neerleggen. Hoeveel je precies bepaalt, hangt af van het vermogen van de warmtepomp en de zonnepanelen, de omvang van de hele installatie, het merk van de toestellen en de installatiekosten die de aannemer hanteert.

Zonnepanelen en warmtepompen zijn minder efficiënt in de winter

In de winter ligt de buitentemperatuur laag. Dat betekent dat de warmtepomp meer elektriciteit zal moeten gebruiken om de temperatuur binnenshuis comfortabel te kunnen houden.

Op bewolkte en kortere winterdagen produceren zonnepanelen echter minder energie. Bijgevolg zal de warmtepomp dan ook een deel energie vanop het net moeten afnemen. Om die reden gaven we eerder dan ook aan dat de isolatie van de woning de eerste prioriteit moet zijn, dan beperk je het aantal verwarmingsuren in de winter aanzienlijk, en onrechtstreeks dus ook het bijspringen met netstroom.

Daartegenover staat wel dat warmtepompen ook omgekeerd kunnen werken en voor koeling zorgen in de zomer, wat je dan in principe de hele dag door met je zonnestroom kan regelen.

Ventitec installeert jouw warmtepomp met zonnepanelen

Wil je je woning energiezuiniger en milieuvriendelijker maken? Dan is het een goed idee om een warmtepomp te installeren en nóg beter om die warmtepomp op zonnepanelen aan te sluiten. Zo hoef je nog amper energie vanop het net te gebruiken om warmte te produceren.

Bij Ventitec installeren we warmtepompen en we kunnen die aansluiten op zonnepanelen. Aarzel niet en contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder