Blog

Vochtproblemen na dakisolatie? Ventilatie biedt de oplossing!

vochtige zolder ventileren
Ventilatie

Vochtproblemen na dakisolatie? Ventilatie biedt de oplossing!

Een goed geïsoleerd dak is natuurlijk ontzettend belangrijk. Je bespaart er flink wat energie mee. Maar het is dan wel belangrijk dat de dakisolatie op een professionele manier geïnstalleerd wordt en dat er een mechanisch ventilatiesysteem voorzien is. Is dat niet het geval, dan werk je vochtproblemen in de hand. We leggen je hieronder uit hoe dat precies in elkaar zit.

Hoe kan isolatie voor vochtproblemen zorgen?

Isolatie kan vochtproblemen op twee manieren in de hand werken. Eerst en vooral kan het gebeuren dat de dakisolatie slecht werd aangebracht.

  • Mogelijk kan regenwater binnendringen in het isolatiemateriaal via kleine scheurtjes of kiertjes tussen het dakgebinte. Het isolatiemateriaal neemt het vocht dan op en dat veroorzaakt vocht- en schimmelproblemen.
  • Anderzijds kan isolatie ook zorgen voor condensvorming. Warme en vochtige lucht stijgt naar boven en komt daar in aanraking met het koude plafond of onderdak. De waterdamp in de lucht slaat bijgevolg neer op het plafond. Op die manier ontstaan vervelende vochtplekken.

Slecht geïnstalleerde dakisolatie kan vochtproblemen veroorzaken

Platte daken en schuine daken worden op andere manieren geïsoleerd. Bij platte daken wordt de isolatielaag meestal langs buiten aangebracht. Dat is een goed idee, want je voorkomt er vochtproblemen door condensatie mee.

Heeft je woning een schuin dak met dakpannen? Dan kan het isolatiemateriaal doorgaans aangebracht worden op verschillende manieren aan de binnenkant van het dak. Maar er moet wel altijd een onderdak voorzien worden. Dat onderdak is essentieel om vochtproblemen te voorkomen door insijpelend vocht. Enkel oude woningen die niet gerenoveerd werden, hebben doorgaans geen onderdak.

Een dampscherm voorkomt vochtproblemen

Wanneer je een schuin dak laat isoleren, is het van groot belang om ook een dampscherm te laten installeren. Het bespaart je later vochtproblemen en alle kopzorgen die daarbij komen kijken.

Een dampscherm is een extra scherm dat aangebracht wordt aan de onderkant van de isolatielaag. Het dient verschillende doeleinden. Het belangrijkste voordeel van een dampscherm is dat de warme, vochtige lucht binnenshuis niet langer kan doordringen tot in het isolatiemateriaal. De isolatielaag blijft altijd droog en kan zo dus uitstekend zijn werk doen.

Daarnaast bevordert een dampscherm ook de luchtdichtheid van je woning. Het dampscherm sluit het dak stevig af. De woning wordt op die manier extra luchtdicht. Dat houdt in dat lucht, en dus ook warmte, niet kan ontsnappen via het dak. Daarvoor wordt isolatie natuurlijk aangebracht, maar een dampscherm versterkt dat effect alleen maar.

Een dampscherm voorkomt met andere woorden niet alleen vochtproblemen na dakisolatie, maar doet je ook besparen op je energiefactuur!

Ventilatie kan vochtproblemen na dakisolatie voorkomen

Naast de slecht geïnstalleerde dakisolatie kan ook condens aan de oorsprong van vochtproblemen liggen. Condensvorming voorkom je makkelijk met een ventilatiesysteem. De warme, vochtige lucht wordt dan continu afgevoerd. De waterdamp kan zo niet neerslaan en dus ook geen vochtplekken veroorzaken.

In oudere woningen gebeurde die ventilatie op natuurlijke wijze langs kieren onder deuren of ramen. Daken waren niet altijd even winddicht en er werd steeds nieuwe lucht aangevoerd. Moderne woningen zijn daarentegen zo goed geïsoleerd dat we een mechanisch ventilatiesysteem moeten installeren om de luchtkwaliteit te garanderen en vochtproblemen te voorkomen.

Ventilatiesystemen zijn een must om vocht te voorkomen in badkamers, slaapkamers, keukens en kelders. Daar ligt de luchtvochtigheid extra hoog en zijn vocht- en schimmelproblemen nooit veraf.

Ventitec installeert ventilatiesystemen die je woning vochtvrij helpen houden

Heb je te kampen met vochtproblemen in je woning nadat je het dak geïsoleerd hebt? Dan biedt een ventilatiesysteem de oplossing. Je ademt zo niet alleen gezondere lucht in, maar voorkomt ook condensvorming. Bij Ventitec kan je terecht voor uitstekende ventilatiesystemen. Contacteer ons voor vrijblijvend advies of maak een afspraak.

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder