Huis verluchten in de winter? Zo pak je dat aan
Huis verluchten in de winter? Zo pak je dat aan
Het verluchten van je huis is essentieel. Niet alleen voor onaangename geurtjes, maar ook voor een gezond binnenklimaat. In de zomer is het makkelijk en aangenaam verluchten, maar in de winter is dat een ander verhaal. Dan houden we alle ramen liever gesloten en zetten we de chauffage lekker warm.
En toch is verluchten in de winter belangrijk, misschien nog wel meer dan in alle andere seizoenen. Maar hoe verlucht je je woning in de winter zonder het koud te krijgen? We helpen je graag verder.
Waarom is ventilatie in de winter belangrijk?
Ventilatie speelt een cruciale rol in het handhaven van een gezonde leefomgeving. In de winter brengen we meer tijd binnen door, wat betekent dat de luchtkwaliteit niet altijd optimaal is. Bovendien maakt verwarming de lucht extra droog, wat de luchtwegen en onze ogen kan irriteren. Door ramen open te zetten laat je de koolstofdioxide die opgebouwd wordt ontsnappen en kunnen ook stofjes afkomstig van schoonmaakproducten of kaarsen en allergenen hun weg naar buiten vinden.
Maar wist je dat je door te ventileren ook vochtproblemen kan voorkomen? Het zit zo. Koken, douchen en zelfs ademhalen produceert vocht in de vorm van waterdamp. Die waterdamp verandert in waterdruppeltjes wanneer het botst met koude muren, ramen en plafonds. Gebeurt dat dikwijls, dan kunnen er lokale vochtplekken ontstaan. En die gaan heel vaak gepaard met schimmelvorming, wat schadelijk is voor onze gezondheid.
Hoe kan je je huis verluchten in de winter?
Hoewel het verleidelijk is om alle ramen en deuren dicht te houden om de kou buiten te houden, is het nodig om te verluchten. Maar hoe pak je dat het beste aan in de wintermaanden?
1. Kort maar krachtig luchten
In plaats van de ramen de hele dag op een kier te laten staan, kun je beter één of twee keer per dag gedurende 5 tot 10 minuten de ramen wijd openzetten. Hierdoor ontstaat er een snelle luchtverversing en heb je niet al te lang last van die koude luchtstroom. Het nadeel is wel dat zodra je de ramen terug sluit, de schadelijke stoffen zich terug beginnen op te bouwen en dat de lucht opnieuw droger wordt. Het is dus een tijdelijke oplossing.
2. Gebruik van ventilatieroosters
Moderne woningen zijn vaak voorzien van ventilatieroosters in ramen of muren. Die roosters zorgen voor een continue luchtstroom zonder dat de ramen open moeten. Zorg ervoor dat die roosters altijd openstaan en schoon zijn. In vochtige ruimtes, zoals badkamers en keukens, zijn ze zeker nuttig.
3. Mechanische ventilatie
Hoewel traditionele ventilatiemethoden effectief kunnen zijn, hebben ze ook hun beperkingen, vooral in de winter. De roosters zijn vaak niet voldoende om een ruimte comfortabel te ventileren. Ze schieten daarvoor tekort. Een veel betere oplossing is dan een mechanisch ventilatiesysteem. Daarbij worden roosters aangesloten op een centrale ventilator die actief de lucht zal verversen.
Voordelen van mechanische ventilatie
Energiebesparing
Mechanische ventilatiesystemen zijn ontworpen om warmteverlies te minimaliseren. Ze zorgen ervoor dat er verse lucht in huis komt zonder dat er teveel warmte naar buiten ontsnapt. De modernste systemen zijn zelfs uitgerust met warmteterugwinning, wat betekent dat de warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de binnenkomende lucht te verwarmen. Het is alsof je de ramen op een kiertje zou zetten, maar dan zonder warmte kwijt te raken.
Uitstekende luchtkwaliteit
Met een mechanisch ventilatiesysteem wordt de lucht in je huis continu ververst, waardoor vocht, schadelijke stoffen en allergenen worden afgevoerd. Dat zorgt voor een gezonder binnenklimaat, wat vooral belangrijk is in de winter wanneer ramen en deuren vaak gesloten blijven. Aangezien ook de waterdamp afgevoerd wordt, voorkom je er bovendien condensatievorming mee. Zo houd je vochtproblemen én schimmelkolonies buiten. Wist je dat je zelfs filters kan laten installeren die pollen en allergenen buiten houden? Ideaal voor mensen die aan zware allergieën lijden.
Comfort en gemak
Met een mechanisch ventilatiesysteem hoef je niet constant ramen en deuren open en dicht te doen. Het systeem doet al het werk voor je, wat vooral handig is in de koude wintermaanden.
Soorten mechanische ventilatiesystemen
We onderscheiden twee soorten mechanische ventilatiesystemen die je in je huis kan installeren.
Het ventilatiesysteem C zorgt voor natuurlijke toevoer van frisse lucht via roosters in ramen of muren, terwijl vervuilde lucht mechanisch wordt afgevoerd via afzuigpunten in vochtige ruimtes zoals de keuken, badkamer en het toilet.
Het ventilatiesysteem D is completer. Bij dit systeem wordt zowel de toevoer als de afvoer van lucht volledig mechanisch geregeld. Dit biedt de mogelijkheid om warmte terug te winnen, wat het systeem extra energiezuinig maakt.
Ventitec installeert jouw mechanisch ventilatiesysteem
Het verluchten van je huis in de winter is essentieel voor een gezonde leefomgeving. Ramen openzetten kan effectief zijn, maar het is allesbehalve aangenaam in de winter. Door een mechanisch ventilatiesysteem te installeren, kan je genieten van frisse, gezonde lucht zonder dat je hoeft in te boeten op comfort of energie-efficiëntie. Of je nu kiest voor een eenvoudig ventilatiesysteem of een geavanceerd systeem met warmteterugwinning, de voordelen zijn duidelijk: een gezond binnenklimaat, geen condensatieproblemen en een lagere energierekening.
Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie, een vrijblijvend huisbezoek of tips voor ventilatiesystemen. We helpen je met veel plezier en vakkennis verder.
Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.
U ontvangt gratis professioneel advies.