Blog

Hoe je ventilatie optimaliseren tijdens koude winterdagen

ventilatie-in-de-winter
Tips / Ventilatie

Hoe je ventilatie optimaliseren tijdens koude winterdagen

Tijdens koude winterdagen is het verleidelijk om ramen en deuren gesloten te houden om de warmte binnen te houden. Maar zonder goede ventilatie kan de luchtkwaliteit in huis snel achteruitgaan. Niet goed, want naast ongezonde lucht krijg je ook te kampen met vocht- en schimmelproblemen. Hoe doe je het dan wel, ventileren tijdens koude winterdagen?

1. Waarom is ventilatie ook in de winter belangrijk?

In de winter zijn ramen vaker gesloten, waardoor de luchtcirculatie in huis vermindert. Zonder ventilatie kan vocht uit dagelijkse activiteiten zoals koken, douchen en ademhalen zich ophopen. Dat kan leiden tot:

  • Vochtproblemen: zoals condens op ramen en vochtige muren.
  • Schimmelvorming: een gezondheidsrisico en schadelijk voor de woning.
  • Slechte luchtkwaliteit: door ophoping van CO₂, stofdeeltjes en allergenen.

Ventileren in de winter helpt om die problemen te voorkomen en zorgt voor een gezond leefklimaat, zelfs als het buiten koud is.

2. Tips voor winterventilatie

1. Gebruik natuurlijke ventilatie op slimme momenten

Als je geen mechanische ventilatie hebt, kan je gebruik maken van ramen en deuren voor natuurlijke ventilatie. Doe dat op slimme momenten. Zet ramen of deuren 10-15 minuten volledig open, bij voorkeur ’s ochtends of na activiteiten zoals koken of douchen. Vermijd ook dat ramen lang op een kier staan. Zo krijg je te kampen met meer warmteverlies dan kort en krachtig ventileren.

2. Controleer en reinig ventilatieroosters

Ventilatieroosters spelen een cruciale rol in het constant verversen van lucht, zonder dat je ramen hoeft te openen. Zorg ervoor dat die roosters schoon en vrij van stof zijn en ook niet worden geblokkeerd door meubels of gordijnen. Verder is het belangrijk om roosters regelmatig te reinigen. Zo behoud je een goede luchtcirculatie en voorkom je dat vuil de luchtkwaliteit aantast.

3. Maak gebruik van mechanische ventilatie

Mechanische ventilatiesystemen zorgen automatisch voor een constante luchtverversing, zelfs in de winter. Dit is dé manier om in de winter te ventileren zonder warmte te verliezen. Gebruik ’s winters de juiste standen. Gebruik een lage stand voor de basisventilatie en schakel naar een hogere stand bij koken, douchen of wanneer er veel mensen aanwezig zijn. In het beste geval kies je voor een ventilatiesysteem van het type D. Die systemen kunnen uitgerust worden met een warmterecuperatiesysteem. De warmte van de afgevoerde binnenlucht wordt dan gerecupereerd om de binnenkomende buitenlucht op te warmen.

4. Beperk vochtproductie binnenshuis

Hoe minder vocht je binnenshuis produceert, hoe gemakkelijker het is om de luchtvochtigheid en ventilatie onder controle te houden. Zo hangt er minder waterdamp in de lucht die kan neerslaan op de koude muren. Je doet dat door was niet binnen te drogen, de afzuigkap altijd goed te gebruiken tijdens het koken en de ramen even open te zetten nadat je een douche of bad genomen hebt.

5. Installeer een CO₂-meter of hygrometer

Meten is weten. Een CO₂-meter of hygrometer helpt je om inzicht te krijgen in de luchtkwaliteit en vochtigheidsgraad in huis. Als de waarden te hoog zijn, is extra ventilatie noodzakelijk.

3. Hoe warmteverlies beperken tijdens ventileren?

Tijdens de winter wil je frisse lucht binnenlaten zonder dat je stookkosten de pan uit rijzen. We geven je nog enkele tips om warmteverlies te minimaliseren:

  • Gebruik warmteterugwinsystemen, die ventileren de woning terwijl ze warmte uit de afgevoerde lucht hergebruiken.
  • Open ramen in kamers waar je niet direct warmte nodig hebt, zoals de badkamer of een gang.
  • Houd de warmte in bewoonde ruimtes door deuren naar minder verwarmde ruimtes te sluiten.

4. Waarom ventilatie belangrijk is voor energie-efficiëntie

Hoewel ventileren in de winter lijkt te botsen met energiezuinig stoken, is het juist een belangrijk onderdeel van een efficiënt huis. Droge lucht warmt namelijk sneller op dan vochtige lucht, waardoor je energie bespaart. Goede ventilatie voorkomt bovendien schimmelvorming, wat op termijn dure herstellingen kan voorkomen. Zonder ventilatie hoopt vocht zich ook op in isolatiemateriaal, waardoor de werking ervan afneemt. Dat merk je dan weer op je energiefactuur. Kortom, ventilatie is ook goed voor je portemonnee.

Ventitec installeert ventilatie-installaties in jouw omgeving

Ventilatie is cruciaal, ook tijdens koude winterdagen. Door slimme ventilatietechnieken toe te passen en je systemen goed te onderhouden, zorg je voor een gezond binnenklimaat zonder onnodig warmteverlies. Bij Ventitec staan we klaar om je te adviseren en te ondersteunen met oplossingen op maat. Wil je weten hoe je je ventilatie kan optimaliseren? Neem contact op met Ventitec en ontdek hoe we je kunnen helpen een frisse, gezonde en energiezuinige woning te creëren!

Vochtprobleem in huis? Vraag uw gratis diagnose aan.

Onze vochtadviseur contacteert u.
U ontvangt gratis professioneel advies.

    EigenaarHuurder