Ventilatie installateur in Opheers

Ventilatie installateur in Opheers

Een ventilatiesysteem laat je beter installeren door iemand die er écht kennis van heeft. De installatie, instelling en controle moeten namelijk voldoen aan strenge EPB-normen. Wanneer deze niet voldoen kan je dus fikse boetes krijgen of problemen krijgen met je ventilatie. Een installateur geeft je daarbovenop deskundig advies en zorgt dat jouw ventilatiesysteem helemaal in orde is en optimaal functioneert. 

Wat doet een installateur allemaal voor jou?

Hij/zij maakt een kostenraming voor jouw installatie

De installateur maakt een voorontwerp in samenspraak met de architect en EPB-verslaggever. Hierin wordt de opstelling van het kanaalnetwerk weergegeven en de plek waar de ventielen moeten komen. De installateur weet welke onderdelen hij/zij nodig heeft en stelt daar ook een prijs voor op.

Hij/zij plaatst, regelt en test het ventilatiesysteem

De installateur weet als geen ander de verschillende onderdeel perfect aan elkaar te sluiten. Op de manier zorgt hij/zij voor een optimale werking. Daarna zal hij/zij het systeem inregelen en controleren. Het ventilatiesysteem moet namelijk voldoen aan de EPB-normen en ben je dus zeker wettelijk in orde. Een slecht geregelde installatie kan je namelijk boetes opleveren. Met een goede installateur ben je dus meer dan gerust.

ventilatie in huis

Hij/zij onderhoudt jouw ventilatiesysteem

Het onderhoud van het ventilatiesysteem is noodzakelijk voor een zo goed mogelijke werking. Indien je dit niet doet of laat doen, zal de kwaliteit van de ventilatie met de tijd achteruit gaan en wordt een goede werking niet meer gegarandeerd. Een mechanische ventilatie moet je bijvoorbeeld om de 3 à 5 jaar reinigen om te voorkomen dat het vervuilde lucht in de woning wordt geblazen. Een installateur zorgt dus voor een grondige reiniging én controleert nog eens of alle onderdelen in orde zijn.

Kan je een ventilatiesysteem zelf plaatsen? 

Voor het installeren van een ventilatiesysteem heb je de juiste kennis en ervaring nodig. Heb je nog nooit een ventilatiesysteem geplaatst? Dan raden we af om er zelf aan te beginnen. Je zal namelijk eerst een geschikt ventilatiesysteem uitzoeken voor jouw woning. Kies je voor eentje dat minder geschikt is? Dan kan dit misschien achteraf voor problemen zorgen. Daarnaast is het van belang dat de verschillende elementen op een correcte manier aangesloten worden en dat er geen verschillende merken door elkaar worden geïnstalleerd. Als je geen technische kennis hebt van ventilatiesysteem, zal jouw ventilatiesysteem ook niet werken zoals het hoort na de inregelen en testen. Ten slotte kan je fikse boetes krijgen als ventilatiesysteem wettelijk niet in orde zijn. Installateurs zijn op de hoogte van de wettelijke verplichtingen en zullen altijd hiermee rekening houden.

Wat zijn de gevolgen van een slechte installatie?

De ventilatiesysteem kan verstopt geraken waardoor de lucht niet meer voldoende gefilterd wordt. Een slechte luchtkwaliteit in huis kan vervolgens leiden tot gezondheidsproblemen. Ook kan dit een slechte invloed hebben op de kwaliteit van je bouwconstructie zoals schimmels, vocht, en rottende kozijnen.

Meer over ventilatie

Een installateur in jouw buurt?

Ben je van plan om een ventilatiesysteem te installeren en zoek je een goede installateur? Ventitec heeft in alle provincies de beste specialisten klaarstaan voor jouw ventilatiesystemen in orde te maken. Wil je graag vrijblijvend advies? Contacteer ons nu of maak een afspraak!